Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«1821: Τιμή, μνήμη και έμπνευση για το μέλλον» – Ο Α. Φίλιας μιλά στην εφ. «Πατρίς» για τις δράσεις της Περιφέρειας

Ακούστε το άρθρο

Παρά τα εμπόδια που θέτει η πανδημία οι προετοιμασίες, για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, στην Δυτική Ελλάδα συνεχίζονται.

Στο κατώφλι των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 ρωτήσαμε τον κ. Ανδρέα Φίλια, Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον άνθρωπο που κρατά στα χέρια του τον σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το τι θα δούμε τους επόμενους μήνες.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δημιουργεί υποδομές που αναδεικνύουν το παρελθόν και σηματοδοτούν το μέλλον. Πρόκειται για δράσεις που πέρα από την ιστορική, παιδαγωγική και πολιτισμική αξία που έχουν, αναμένεται να λειτουργήσουν αναπτυξιακά για την ευρύτερη περιοχή προσελκύοντας επισκέπτες και διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν» ανέφερε ο κ. Φίλιας.

Υπό άλλες (κανονικές) συνθήκες το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα είχε οριστικοποιηθεί από το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο τα νέα δεδομένα που έφερε στη ζωή μας η πανδημία επηρέασαν τόσο τους ρυθμούς της προετοιμασίας όσο και τον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής τον εκδηλώσεων.

«Εδώ και ένα χρόνο περίπου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχει κάνει το σχεδιασμό της για τον εορτασμό ο οποίος στηρίζεται σε δύο πυλώνες. Από την μία σχεδιάζονται δράσεις και εκδηλώσεις υπό μορφή υποδομών. Συνδέονται δηλαδή με υποδομές, έργα 2.000.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, οι οποίες θα μείνουν στην Περιφέρεια και θα έχουν διάρκεια. Από την άλλη, στον δεύτερο πυλώνα, σχεδιάζονται δράσεις με συλλόγους και φορείς με σκοπό να εμπλακούν οι πολίτες μέσα από τη συμμετοχή τους» αναφέρει ο κ. Φίλιας.

Ψηφιακό θεματικό πάρκο

«Έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα και δράσεις σχετικά με τον εορτασμό των 200 ετών. Μεταξύ άλλων δημιουργείται ένα κινητό ψηφιακό μουσείο στο οποίο θα ξεδιπλώνεται η ιστορία της Δυτικής Ελλάδας. Το εν λόγω ψηφιακό σύστημα θα αποτελέσει, πολύτιμο εργαλείο για την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, την γνωριμία με σύγχρονες εφαρμογές, την ανάπτυξη εμπειριών και το σύνολο αυτών μέσα από την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821» μας εξηγεί ο κ. Φίλιας και συνεχίζει «το υλικό με εικόνες και πληροφορίες που θα σχετίζονται με μάχες αλλά και με τον τρόπο ζωής την εποχή εκείνη θα βρίσκεται σε 12 κοντέινερ τα οποία θα περάσουν από 10 πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, μέσα σε ένα χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχουν και δραστηριότητες για μαθητές. Στην Ηλεία η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον Πύργο την Αμαλιάδα και την Γαστούνη. Όταν ολοκληρωθεί το ταξίδι στις 10 πόλεις, έξι κοντέινερ θα μείνουν στο Μεσολόγγι και έξι στα Καλάβρυτα.Σε κάθε τελικό σημείο θα παραμείνει μόνιμα η συμπτυγμένη μορφή του πάρκου αποτελούμενη από έξι (6) containers και τον μισό οπτικοακουστικό εξοπλισμό αλλά με πλήρες περιεχόμενο. Μέσω εικονικής, επαυξημένης πραγματικότητας, ολογραμμάτων και άλλων ψηφιακών μορφών ο επισκέπτης θα βιώνει σε εικονικό περιβάλλον, παθητικά ή και ενεργητικά τη ζωή και τα γεγονότα εκείνης της εποχής

Οι ενότητες του Ψηφιακού Θεματικού Πάρκου αναπτύσσονται ως εξής:

Reception – Γενικές πληροφορίες

Ιστορικά γεγονότα ελλαδικού χώρου – εισαγωγή και σύνδεση με την προεπαναστατική περίοδο

Ιστορικά γεγονότα Δυτικής Ελλάδας

Βιωματική / διαδραστική εμπειρία γνωριμίας με την επανάσταση

Καθημερινή ζωή της εποχής

Εκπαιδευτικές δράσεις επισκεπτών

Συμπληρωματικά προβλέπεται χώρος WC, χώρος καντίνας και υπαίθριος στεγασμένος χώρος δράσεων

Ψηφιακή ξενάγηση σε ιστορικούς χώρους

Με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε περισσότερα από 2.500 σημεία ιστορικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Σε αυτά θα αποκτούν πρόσβαση μέσω κινητών τηλεφώνων, φορητών συσκευών (tablets, PDAs, κλπ.)  και ηλεκτρονικών υπολογιστών παρέχοντας μια ολοκληρωμένη βιωματική εμπειρία για τους χρήστες.

Όπως αναφέρει ο κ. Φίλιας «ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα, ενώ βρίσκεται σε ένα χώρο με ιστορικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον, χωρίς να έχει δική του σύνδεση στο διαδίκτυο και χωρίς να κατεβάσει κάποια εφαρμογή, μέσω ενός αναδυόμενου παραθύρου που θα εμφανίζεται στο κινητό του, να ξεναγηθεί μέσω ήχου, βίντεο, εικόνας και κειμένου».

Στόχος είναι η ανάδειξη και προώθηση του πολιτιστικού πλούτου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης βιωματικής εμπειρίας για τους επισκέπτες. Για το σκοπό αυτό θα διαμορφωθούν κατάλληλες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις ομάδες – στόχους (επισκέπτες, φορείς, κλπ.) να δημιουργούν και να διαχειρίζονται ψηφιακό περιεχόμενο και να αποκτούν πρόσβαση σε αυτό από διάφορα τεχνολογικά μέσα όπως Η/Υ, φορητές συσκευές (tablets, PDAs, κλπ.) και έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Η συλλογή, ψηφιοποίηση και διαχείριση του προς προβολή περιεχομένου θα αναφέρεται σε σημεία πολιτιστικού, φυσικού και ιστορικού ενδιαφέροντος των τριών (3) Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Τα σημεία και η πληροφορία θα οργανωθούν σε κατηγορίες. Για κάθε επιλεχθέν σημείο, θα δημιουργηθούν σχετικά κείμενα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, πληροφορίες πρόσβασης, χαρτογράφηση κλπ. για την ανάδειξη του σημείου, σύμφωνα με τη θεματική ενότητα στην οποία ανήκει, ενώ θα αναδειχθούν και οι διασυνδέσεις του σημείου με άλλες θεματικές ενότητες και άλλα σημεία. Το περιεχόμενο θα διατίθεται σε δύο γλώσσες, Ελληνικά και Αγγλικά. Πηγές συγκέντρωσης και τεκμηρίωσης του περιεχομένου θα αποτελέσουν βιβλιοθήκες, φορείς, αρχεία, μουσεία, αρχαιολογία, αλλά και η πρωτογενής συλλογή.

Ντοκιμαντέρ και Λεύκωμα

Μια ακόμα δράση σε επίπεδο υποδομών, αφορά σε ένα ντοκιμαντέρ 60 λεπτών το οποίο εξιστορεί τα γεγονότα της εποχής στη Δυτική Ελλάδα, όπως αναφέρει ο κ. Φίλιας και θα αναδεικνύει την ιστορία και το πολιτισμικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας. Μέσω του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ, επιδιώκεται αφενός η προβολή και η εξωστρέφεια της Δυτικής Ελλάδας αξιοποιώντας την ιστορία και το πολιτισμικό απόθεμα της περιοχής και αφετέρου η ανάδειξη της τουριστικής δραστηριότητας και των τουριστικών ευκαιριών που υφίστανται στην περιοχή.

Το ντοκιμαντέρ θα μετουσιώσει το ιστορικό και πολιτισμικό απόθεμα της Δυτικής Ελλάδας σε μια βιωματική εμπειρία για να προκαλέσει το δυνητικό επισκέπτη αλλά και τον κάτοικο της περιοχής, να επισκεφθούν και να γνωρίσουν την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό της Δυτικής Ελλάδας. Το ντοκιμαντέρ θα στηριχθεί στην πλούσια καταγραφή όλων των υπολοίπων δράσεων.

Τέλος, από την Περιφέρεια ετοιμάζεται ένα λεύκωμα μέσα από το οποίο θα παρουσιάζονται όσα έγιναν στη Δυτική Ελλάδα την εποχή της επανάστασης στη Δυτική Ελλάδα. Θα τυπωθούν περίπου 2.000 αντίτυπα τα οποία θα δοθούν σε δήμους, σε φορείς και συλλόγους που θα συνεργαστούν αλλά και σε σχολεία.

320 οι προτάσεις αλλά …

Στον δεύτερο πυλώνα σχεδιασμού τον δράσεων συναντάμε συνδιοργανώσεις της Περιφέρειας με φορείς και συλλόγους που έχουν να κάνουν με συναυλίες, παραστάσεις, συνέδρια, αναβιώσεις, μας εξηγεί ο κ. Φίλιας

«Εδώ είναι η μάχη με την πανδημία που αφενός αδυνατίζει τους διαθέσιμους πόρους λόγω αυξημένων υγειονομικών αναγκών και αφετέρου το άγνωστο της εξέλιξης του φαινομένου. Σε ποιο βαθμό δηλαδή θα μπορούμε να διοργανώσουμε τις δράσεις και να τις παρακολουθήσουν οι πολίτες» αναφέρει και συνεχίζει: «Παρόλα αυτά οφείλουμε να προγραμματίσουμε και αυτό ακριβώς κάνουμε ανεξαρτήτως των δυσκολιών. Έχουμε ήδη από τον Οκτώβριο δεσμεύσει χρήματα στον προϋπολογισμό του 2021».

«Από τον περασμένο Φεβρουάριο κάναμε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος και υπήρξαν 320 προτάσεις από φορείς, συλλόγους κι άλλους. Μία επιτροπή -που απαρτίζεται από 26 μέλη (ιστορικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού) που εργάζονται εθελοντικά- μελέτησε τις προτάσεις και έκριναν ότι 250 από αυτές ήταναξιόπιστες και εν δυνάμει υλοποιήσιμες, χωρίς ιστορικές ανακρίβειες και προβλήματα. Περίπου 100 από αυτές θα συνδιοργανωθούν με την Περιφέρεια η οποία θα τις στηρίξει οικονομικά και θα τις επιβλέπει»

Όλα τα παραπάνω αν και ο σχεδιασμός προέβλεπε να είναι έτοιμα από τον Απρίλη, λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, φαίνεται πως θα είναι έτοιμα στα τέλη Ιουλίου. «Δεν θα πρέπει να ταυτίσουμε τις εκδηλώσεις με την 25η Μαρτίου. Οι εορτασμοί αφορούν όλο το έτος 2021 ενώ λόγω της κατάστασης θα υπάρξει ίσως μία συσσώρευση των εκδηλώσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες» εξηγεί ο κ. Φίλιας  και συνεχίζει «Θα γίνουν και διαδικτυακές εκδηλώσεις βέβαια, αλλά σκοπός μας είναι και η συμμετοχή των πολιτών. Φυσικά εκεί όπου θα υπάρξουν δράσεις σε φυσικούς χώρους θα υπάρχει η απαιτούμενη πρόβλεψη για την τήρηση υγειονομικών μέτρων, ωστόσο οι συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία σε κάθε χρονική στιγμή είναι άγνωστες και σίγουρα επηρεάζουν ότι σχετίζεται με την επισκεψιμότητα σε αυτούς τους χώρους. Υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων από τον περασμένο Ιούνιο, όμως αυτό ήταν αδύνατο καθώς δεν γνωρίζαμε ποιες θα ήταν οι εξελίξεις σε επίπεδο πανδημίας»

Όλη η επικαιρότητα