Ηλεία

18ο Συνέδριο: Εκλογή Εθν. Συμβουλίου και σκέψεις κινητοποίησης

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στα τοπικά μέσα η Επιτροπή Ειρήνης Ηλείας με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του 18ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα. Σε αυτό, συμμετείχαν 278 αντιπρόσωποι από 40 Επιτροπές Ειρήνης της περιφέρειας και από 18 Επιτροπές Ειρήνης της Αττικής, ενώ προχώρησαν και σε εκλογή νέου Εθνικού Συμβουλίου και 10μελούς γραμματείας. Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Γιώργος Καραπάνος και τα μέλη της Νίκος Ζαριφόπουλος, Σία Ξενοστάθη, Βησσαρίων Πολύδωρας και Άγης Μαραγκουδάκης.

Συγκεκριμένα, το νέο Εθνικό Συμβούλιο που εκλέχθηκε αποτελείτε από 63 μέλη, με συμμετοχή για την Ηλεία από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης του νομού, Γιώργο Καραπάνο. Παρ’ όλα αυτά, η θεματολογία του συνεδρίου ήταν πλούσια. Συζητήθηκαν αρχικά οι διεθνείς εξελίξεις με την ύπαρξη πολλών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε χώρες, που στόχο έχουν την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του πλανήτη και έχουν στοιχίσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και ο έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν το συμφέρον τους ο καθένας. Στη συνέχεια, η συζήτηση κατευθύνθηκε στην ελληνική πλευρά και στην ανάγκη να ενταθεί η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας κόντρα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., στην πλούσια δράση της ελληνικής επιτροπής για τη διεθνή ύφεση και ειρήνη και τέλος στην ανάγκη να διαπεράσει τις λαϊκές δυνάμεις η θέση πως η υπεράσπιση των συνόρων των κυριαρχικών δικαιωμάτων από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, συνδέεται με την πάλη για την ανατροπή του πραγματικού αντιπάλου, του κεφαλαίου και της εξουσίας.

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Γιώργος Καραπάνος, αναφέρθηκε στους στόχους του κινήματος ειρήνης που θα πρέπει να αγκαλιαστεί και να γίνει υπόθεση όλων των πολιτών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, εστίασε στις δράσεις που θα ακολουθήσουν σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο, με άμεση ενημέρωση μαθητών στα σχολεία και ζητώντας τη συνεργασία και του εκπαιδευτικού κόσμου, ενώ μίλησε και για τις εξελίξεις στις βάσεις Άραξου και Ανδραβίδας που τείνουν να γίνουν «αποθήκες» του ΝΑΤΟ. Στο τέλος της ομιλίας του, απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης, τονίζοντας ότι «η πάλη για την ειρήνη είναι πάλη για μια καλύτερη ζωή».

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Ειρήνης Νίκος Ζαριφόπουλος, έκανε αναφορά για τις διεθνείς εξελίξεις και την δράση των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ πραγματοποίησε και ειδική αναφορά τόσο στον ανταγωνισμό ανάμεσα στην Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, όσο και στην ελληνική πλευρά στηλιτεύοντας τη στάση της Κυβέρνησης. Τόνισε επιπλέον ότι η επιτροπή συνεχίζει τη δράση της με ενημέρωση και κινητοποιήσεις.

Όλη η επικαιρότητα