Life

Οι 19 καλύτερες τροφές για υγεία και ευτυχία

Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι μία τροφή από μόνη της δεν μπορεί να κάνει μαγικά και να χαρίσει, για παράδειγμα, υγεία, το αδύνατο σώμα των ονείρων μας ή να μας απαλλάξει για πάντα από τις ενοχλητικές αλλεργίες. Υπάρχουν όμως τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, που μπορούν να ωφελήσουν την ευημερία και καλό θα ήταν να μη λείπουν ποτέ από την κουζίνα μας.

salata-me-aspra-fasolia-k-mpeikon_slider

Όσπρια
Τα φασόλια, τα μπιζέλια και τα φιστίκια (ναι, ανήκουν και αυτά στην “οικογένεια” των οσπρίων), είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου που παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό. Για παράδειγμα, όταν γυμναζόμαστε το μαγνήσιο αναδιανέμεται σε όλο το σώμα, για να βοηθήσει τα μόρια ενέργειας να φτάσουν εκεί όπου χρειάζονται. Την ίδια στιγμή ωστόσο, χάνουμε μαγνήσιο μέσω του ιδρώτα και τα όσπρια είναι ένας καλός τρόπος για να το αναπληρώσουμε.

Σπανάκι
Είναι μία από τις καλύτερες πηγές σιδήρου που βοηθά στην παροχή οξυγόνου στα κύτταρα, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας. Για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η απορρόφηση του σιδήρου, συστήνεται να συνδυάζουμε το σπανάκι με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φράουλες ή πορτοκάλια (εξαιρετική πρόταση για σαλάτα).

kinoa

Κινόα
Παρέχει σταθερή ροή ενέργειας και είναι από τα λίγα φυτικά τρόφιμα που περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να παράγει και τα οποία, είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση των πρωτεϊνών (το κλειδί για την οικοδόμηση των μυών).

Ντομάτες
Περιέχουν το πολύτιμο, αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που σύμφωνα με έρευνες, μειώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και τον αριθμό των κυττάρων που εκκρίνουν βλέννα εξαιτίας αλλεργιογόνων. Όπως φαίνεται, η κατανάλωση μαγειρεμένης ντομάτας (που είναι καλύτερη πηγή λυκοπενίου σε σχέση με την ωμή), μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από από αλλεργίες να αναπνεύουν ευκολότερα.

gala-1

Γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D
Μην παρασύρεστε από τον μεσογειακό ήλιο και νομίζετε ότι τα πάμε καλά με τη βιταμίνη D, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός όσων έχουν ανεπάρκεια και στη χώρα μας. Όσοι λοιπόν έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είναι πιο επιρρεπείς στο άσθμα, αναφέρει ένα άρθρο στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη D δρα προστατευτικά ενάντια στη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του άσθματος και την ευαισθησία στις αλλεργίες, οπότε καλό θα ήταν να μην παραλείπουμε και ένα γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D.

Μήλα
Η κουερσετίνη είναι μία φλαβονόλη που βρίσκεται σε πολλά φρούτα, λαχανικά, φύλλα και σπόρους, ανάμεσα τους και τα μήλα και η οποία, δρα ως φυσικό αντιισταμινικό που μπλοκάρει ουσίες που προκαλούν συμπτώματα αλλεργίας. Ένα μήλο την ημέρα λοιπόν, δεν κάνει πέρα μόνο το γιατρό αλλά και τις αλλεργίες, ειδικά αν τρώγεται με τη φλούδα του.

karydia

Καρύδια
Τα καρύδια είναι μια από τις καλύτερες πηγές σεροτονίνης -της ορμόνης που προκαλεί αισθήματα ευχαρίστησης και χαλάρωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη ισπανική μελέτη η σεροτονίνη μπορεί να απορροφηθεί άμεσα από τα τρόφιμα στο σώμα και όσοι τρώνε καθημερινά ένα συνδυασμό από καρύδια, φουντούκια και αμύγδαλα λαμβάνουν περισσότερη από αυτή την ουσία της ευτυχίας, σε σχέση με όσους τα αποφεύγουν.

Εμπλουτισμένα δημητριακά
Ο λόγος για τα δημητριακά πρωινού που είναι εμπλουτισμένα με φολικό οξύ, το οποίο μπορεί να αντιστρέψει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Ή αλλιώς, η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!

SOYVLAKIA-SOLOMOU

Σολομός
Αν αισθάνεστε πεσμένοι τον τελευταίο καιρό, ίσως πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας τον πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σολομό, καθώς έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι τα λιπαρά ψάρια βελτιώνουν τη διάθεση των ασθενών με κατάθλιψη. Εκτός από σολομό βέβαια, μπορείτε να επιλέξετε και τόνο ή άλλα λιπαρά ψάρια.

Berries
Αυτά τα superfoods βοηθούν στην αποφυγή της γήρανσης του εγκεφάλου. Οι ανθοκυανίνες που περιέχουν (φυτοχημικές ουσίες που προσδίδουν στα berries τις αποχρώσεις τους) λειτουργούν με άλλες ενώσεις στο φρούτο, μπλοκάροντας τα ένζυμα που βραχυκυκλώνουν την κανονική επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων. Δεδομένου ότι κάθε είδος berry έχει το δικό του μίγμα φυτοχημικών μην κολλήσετε με ένα μόνο αλλά προτιμήστε μια ποικιλία από όλα τα διαθέσιμα φρούτα.

avgamatia

Αβγά
Τα αγαπημένα μας αβγά είναι ένα κι ένα για καλή μνήμη. Μάλιστα, οι κρόκοι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χολίνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στη σηματοδότηση μεταξύ των νευρώνων που υποστηρίζουν τη μνήμη.

Πορτοκάλια
Γνωρίζατε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (απαραίτητη και για την παραγωγή κολλαγόνου) έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ξηρή, ρυτιδιασμένη επιδερμίδα;

AXIVADES-ME-PRASA-anoigma

Αχιβάδες
Αν σας αρέσουν τα όστρακα, σας έχουμε έναν ακόμη καλό λόγο να απολαύσετε π.χ. μια τηγανιά με αχιβάδες, καθώς περιέχουν βιταμίνη Β12, που είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου και μάλιστα, η έλλειψη της συνδέεται με γνωστικά προβλήματα. Σημειώστε ότι καλή πηγή βιταμίνης Β12 είναι και τα μύδια.

Πιπέρι καγιέν
Βοηθήστε την απώλεια βάρους με φυσικό τρόπο, προσθέτοντας στα φαγητά καυτερό πιπέρι καγιέν που μειώνει την όρεξη και αυξάνει τις καύσεις θερμίδων κατά την πέψη, σύμφωνα με ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Purdue.

maintanos

Μαϊντανός
Ο μαϊντανός πάει παντού και για να ξέρετε, είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, που είναι απαραίτητη για την υγιή πήξη του αίματος, τη μείωση των φλεγμονών και τη διατήρηση της αντοχής των οστών αποτρέποντας την οστεοπόρωση.

Κουρκουμάς
Περιέχει κουρκουμίνη που έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ πιστεύεται ότι προωθεί την γενική υγεία του εγκεφάλου και, παράλληλα, βοηθά στην αργή ανάπτυξη του καρκίνου.

tsai2

Πράσινο τσάι
Είναι γνωστό ότι είναι σύμμαχος της σιλουέτας μας και μάλιστα, επιβραδύνει την αύξηση βάρους.

Κόκκινο κρασί
Ένα ποτήρι κρασί τη μέρα δεν κάνει καλό μόνο στην καρδιά αλλά και στο δέρμα, με την Αμερικανίδα δερματολόγο Jessica Wu να δηλώνει ότι προστατεύει από τη γήρανση από τις ακτίνες του ήλιου.

Καφές
Ο καφές μας βοηθάει να ξυπνάμε το πρωί, αλλά παράλληλα αυξάνει και τα επίπεδα μιας ορμόνης που συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης.

olivemagazine.gr

Όλη η επικαιρότητα