Ηλεία

198 χρόνια από την ναυμαχία Κατακόλου

Ακούστε το άρθρο

Φέτος συμπληρώνονται 198 χρόνια από την Ναυμαχία του Κατακόλου, μια από τις πιο ένδοξες σελίδες του Ελληνικού στόλου κατά την επανάσταση του 1821 και το παράρτημα Ηλείας της Ένωσης Ανωτάτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ) διοργανώνει το Σάββατο εκδηλώσεις για να τιμήσει τους ήρωες εκείνης της εποχής.

Στην ναυμαχία στον κόλπο του Κατακόλου στις εκβολές του Αλφειού, ενεπλάκησαν 12 ελληνικά πλοία και 11 βαριά εξοπλισμένα τουρκικά πλοία και με βάση τις καταγραφές ο Σπετσιώτης Νικόλαος Μπότασης έκανε έναν πανέξυπνο ελιγμό ξεγελώντας τους Τούρκους, που πίστεψαν ότι το πλοίο που ερχόταν καταπάνω τους ήταν πυρπολικό με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή. Μάλιστα ο Μπότασης πυρπόλησε μια βάρκα με εύφλεκτες ύλες δημιουργώντας προπέτασμα καπνού και δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα Ελληνικά πλοία να διαφύγουν.

Η ναυμαχία αυτή είχε και πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της επανάστασης, αφού ανέδειξε τον μετέπειτα ηγέτη της Ανδρέα Μιαούλη, που ήταν από τους πρωταγωνιστές της απελευθέρωσής μας.

 

Οι δηλώσεις για την ναυμαχία

Ενημέρωση για την εκδήλωση πραγματοποίησε ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΑΑΝ Ηλείας κ. Ζώης Υφαντής, που δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη σημασία της στη μετέπειτα πορεία της επανάστασης.

«Για 8η συνεχόμενη χρονιά το παράρτημα μας θα τιμήσει την Ναυμαχία του Κατακόλου που έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1821 ανάμεσα σε μια υδραίικη μοίρα και μια πιο ισχυρή τουρκική, με περισσότερα πλοία υπό τον Καρά Αλί που ήταν ένας ναύαρχος Τούρκος που πήγε στην Χίο και την έκαψε τον Απρίλιο και μετά απο δυο μήνες τον έκαψε ο μπουρλοτιέρης ο Κανάρης».

Στην συνέχεια ο κ. Τάσος Αράπογλου  αντιπρόεδρος του παραρτήματος Ηλείας της ΕΑΑΝ τόνισε για την ναυμαχία.

«Την ναυμαχία Κατακόλου την αναδείξαμε εμείς ως ένωση αποστράτων όπως αναδείξαμε και την ναυμαχία της Κυλλήνης. Για 8η συνεχή χρονιά τιμούμαι τους προγονούς μας στο Κατάκολο. Μπορεί να μην μεγάλη σε έκταση ναυμαχία, ήταν όμως ιστορικής σημασίας για την περιοχή».

Τέλος ο κ. Άγγελος Μυλωνάς μέλος του παραρτήματος Ηλείας της ΕΑΑΝ ανέφερε.

«Κατά την ιστορική διαδρομή της φυλής μας το πολεμικό μας ναυτικό όποτε χρειάστηκε έδωσε πολλές αναμετρήσεις και είχε τον πρωτεύοντα ρόλο. Μια από αυτές τις αναμετρήσεις ήταν και του Κατακόλου που πολεμήσαμε εναντίον των Μογγόλων. Αυτή η συμπλοκή ηταν η συνέχεια του δόγματος των Σπαρτιατών που έλεγαν “ ου και φυτε τους Λακεδαιμόνιοις ερωτάν πόσοι είναι οι πολέμιοι, αλλά που ισυν ”. Και αυτό φάνηκε από την αδιαφορία των Ελλήνων στην υπεροπλία του εχθρού στα κανόνια σε αυτή την αναμέτρηση».

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν και ο γραμματέας της ΕΑΑΝ κ. Βλάσσης Μπεντεβής και το μέλος κ. Γιώργος Ραπακούλιας.

Η δοξολογία για την ναυμαχία θα γίνει στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Κατάκολο στις 11.00 το πρωί, ενώ θα εκφωνηθεί και ο πανηγυρικός λόγος από τα μέλη της Ένωσης Ανωτάτων Αξιωματικών Ναυτικού.

Όλη η επικαιρότητα