Ηλεία

1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Οι μικροί δημοσιογράφοι…εκπαιδεύονται

Ακούστε το άρθρο

Στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας «Πατρίς» και της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης φιλοξενήθηκαν οι…μικροί δημοσιογράφοι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας.

Η επίσκεψή τους εντάχθηκε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών, προκειμένου να μάθουν τα μυστικά της έκδοσης μιας εφημερίδας, για να τα εφαρμόσουν στην εφημερίδα που εκδίδουν στο σχολείο τους, με τίτλο «Μικροί Δημοσιογράφοι». Η έκδοση της μαθητικής εφημερίδας δημιουργήθηκε από την ανάγκη να συνδέσουν τις επιμέρους ενότητες του σχολικού βιβλίου της τάξης με την κοινωνική πραγματικότητα, μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος, «το σχολείο ανοικτό στην κοινωνία». Σκοπός της εφημερίδας ήταν οι νεαροί μαθητές να αναλάβουν δράση και να γράψουν κείμενα με τη μορφή άρθρων και να τα δημοσιοποιήσουν.

Τα σημαντικά οφέλη

Οι μαθητές, έπαιξαν και διασκέδασαν μέσα από το ρόλο των μικρών δημοσιογράφων και με αβίαστο τρόπο δημιούργησαν ένα δικό τους έργο, το οποίο πρόβαλαν προς τα έξω,  καθώς προχώρησαν οι ίδιοι στην τύπωση φύλλου εφημερίδας αλλά και στην πώλησή του. Με τα κέρδη των πωλήσεων αγοράστηκαν και δωρίστηκαν δύο βιβλία προς το 1ο  Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας για τη δανειστική τους βιβλιοθήκη.

Μέσα από αυτή τη δράση οι μαθητές ωφελήθηκαν, γιατί ενίσχυσαν το πνεύμα της μεταξύ τους  συνεργασίας, χάρηκαν για τη δημοσιοποίηση των έργων τους, ικανοποιήθηκαν,  γιατί κατανόησαν ότι ο κόπος τους απέφερε κέρδη σε όλους.

Η ξενάγηση στην εφημ. «Πατρίς»

Τους 42 μαθητές της Β1 και Β2 τάξης, συνόδευσαν στην επίσκεψή τους στην εφημ. «Πατρίς», οι δασκάλες τους Αναστασία Φλεβοτόμου και Βασιλική Νομικού. Τους μαθητές υποδέχθηκε ο Υπεύθυνος Παραγωγής, Γιώργος Καρυδάκης, ο οποίος τους  ξενάγησε και απάντησε σε όλες τις απορίες των εκκολαπτόμενων δημοσιογράφων.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον 1ο όροφο του κτιρίου, όπου οι μαθητές είδαν το Δημοσιογραφικό Τμήμα, όπου εργάζονται οι δημοσιογράφοι του πολιτικού και αθλητικού τμήματος της έντυπης έκδοσης καθώς και το patrisnews.com, αλλά και το Ατελιέ όπου «στήνεται» η σελίδα λίγο πριν καταλήξει στα πιεστήρια για τύπωμα. Ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο του Μοντάζ της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, στο Στούντιο αλλά και στη Ροή Προγράμματος , απ’ όπου βγαίνουν στον «αέρα» όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα του Σταθμού. Στον ίδιο όροφο, στεγάζονται και τα γραφεία της Διοίκησης και η αίθουσα Συσκέψεων.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε στο ισόγειο του κτιρίου, όπου στεγάζεται το πιεστήριο της εφημερίδας «Πατρίς», ο χώρος που εντυπωσιάζει τους περισσότερους επισκέπτες και ο οποίος αποτελεί το  τελευταίο και πιο κρίσιμο στάδιο της έκδοσης, λίγο πριν ξεκινήσει η διανομή της απ’ άκρη σ’ άκρη της Ηλείας.

Οι μαθητές

   Οι μαθητές που επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Δημοσιογραφικού Οργανισμού, ήταν οι παρακάτω: Αλ Ασκάρ, Αργυροπούλου Χρυσαυγή, Βιντσάνη Διονύσιος, Γαλιατσάτος Μιχαήλ, Γιαννοπούλου Ασπασία, Δανίκας Ιωάννης, Δημητρακόπουλος Ευθύμιος-Παναγιώτης, Δημόπουλος Αναστάσιος, Ζήσιμος Αθανάσιος, Θανασάς Γεώργιος, Θεοδωρακάτος Ιωάννης, Θεοδωροπούλου Μελίνα, Καλλιοντζής Γεώργιος, Καλογεροπούλου Ειρήνη, Κανελλοπούλου Ειρήνη, Καποτά Δέσποινα, Καρβούνη Ευαγγελία, Κορδαλή Παναγιώτα, Κόρμπου Μαρία-Άννα, Μουσάκου Σεφκέτ-Βαρνάβας, Μπεκίρι Χρύσα, Ρραπάι Λάουρα, Ρραπάι Λεονέλα, Κοτσίρης Σωτήριος,  Μιχαλόπουλος Διονύσιος,  Μπελεκούκια Δέσποινα,  Μπέτσος Αθανάσιος, Νικολοπούλου Σοφία, Ξενόφος Παναγιώτης, Παναγιωτόπουλος Άγγελος, Παρασκευοπούλου Χριστίνα, Περδίκη Ευσταθία, Πολίτη Χριστίνα-Άννα, Ράλλης Χαράλαμπος, Σαμψούνη Παναγιώτα, Σαμψούνης Ευάγγελος, Σκλάβος Γεώργιος, Σπάχο Ερισιάνα, Τραγουστής Λουκάς, Τσαναμέτι Ρενίσα, Τσαπάρας Σπήλιος, Τσίλι Γιολίντα, Φλεβοτόμος Θεόδωρος, Χότζα Μάριο.

Όλη η επικαιρότητα