Ηλεία

1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας: Δύο μέτρα και δύο σταθμά…

epalproto.jpg

Δύο μέτρα και δύο σταθμά αποφάσισε να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας με τα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑΛ και ένας από τους ‘χαμένους’ στην όλη υπόθεση είναι το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και οι μαθητές που είχαν επιλέξει να ακολουθήσουν τον τομέα της Ηλεκτρολογίας.

Βάσει της προχθεσινής απόφασης του Υπουργείου Υγείας, ο τομέας Ηλεκτρολογίας της Β’ τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας καταργείται, παρά το γεγονός ότι είχε ξεκινήσει κανονικά το νέο σχολικό έτος, με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρεθούν στον ‘αέρα’ και πλέον αναζητούν άλλες ειδικότητες.

Η πρώτη απόφαση

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ κ. Βασίλη Παναγιωτόπουλο, στις 14 Σεπτεμβρίου το σχολείο καταχώρησε ηλεκτρονικά στο σύστημα, όπως ορίζει ο νόμος, τη δύναμη των τμημάτων και τα ολιγομελή.

Στις 22 Σεπτεμβρίου παραλήφθηκε η απόφαση του περιφερειακού διευθυντή Δυτικής Ελλάδας κ. Κώστα Γιαννόπουλου, σύμφωνα με την οποία εξαιτίας του μικρού αριθμού των μαθητών στη Β’ τάξη των ηλεκτρολόγων, καταργείται ο συγκεκριμένος τομέας. Τη στιγμή, που το τμήμα λειτουργούσε κανονικά και είχε καταρτιστεί το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Η ίδια απόφαση περιελάμβανε και την κατάργηση τμημάτων στα ΕΠΑΛ Λεχαινών, Κρεστένων και Πύργου.

Η ΕΛΜΕ

Γεγονός βέβαια που προκάλεσε και την αντίδραση της ΕΛΜΕ Ηλείας, που σε σχετική ανακοίνωση έκανε λόγο για πρωτοφανή αντιεκπαιδευτική απόφαση, με την πολιτεία να στερεί από τα παιδιά φτωχών, αγροτικών και ορεινών περιοχών το δικαίωμα να σπουδάσουν αυτό που επιθυμούν στην τεχνική εκπαίδευση. Μάλιστα, η ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καταργεί την τεχνική εκπαίδευση

«Δεν τους νοιάζει αν κάποια παιδιά διακόψουν το σχολείο. Δεν τους νοιάζει που κάποια παιδιά θα ξυπνάνε πριν τις έξι για να πάνε σχολείο. Δεν τους ενδιαφέρει η αναστάτωση που προκαλούν στις οικογένειες των παιδιών. Δεν τους ενδιαφέρει το αλαλούμ που θα δημιουργηθεί στα σχολεία. Δεν τους ενδιαφέρουν οι συνάδελφοι. Τους ενδιαφέρει μόνο η πιστή υπακοή στην κυβέρνηση και στις αντιεκπαιδευτικές μνημονιακές επιδιώξεις της» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Κάποιοι ‘μένουν’… κάποιοι ‘φεύγουν’!

Το θέμα όμως για το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας δεν τελείωσε εκεί, γιατί προχθές εκδόθηκε μία νέα απόφαση, από τον Υπουργό Παιδείας αυτή τη φορά, σύμφωνα με την οποία εγκρίνονται όλα τα ολιγομελή τμήματα, εξαιτίας ειδικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την μετακίνηση των μαθητών, πλην του τομέα ηλεκτρολογίας του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και του τομέα ηλεκτρολογίας του ΕΠΑΛ Κρεστένων.

Οι ειδικές συνθήκες δηλαδή αφορούν μόνο συγκεκριμένα σχολεία και μαθητές και τα υπόλοιπα δύο… εξαιρούνται!

«Από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα ενημερώσαμε τους μαθητές μας, οι οποίοι θορυβήθηκαν, γιατί είχαν κάνει μία επιλογή και ξαφνικά βρέθηκαν στον αέρα. Θεωρούμε ότι είναι άδικο να υπάρχει διάκριση ανάμεσα στους μαθητές και τα σχολεία. Θα έπρεπε να είχαν εξετάσει καλύτερα το θέμα. Τώρα τα παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν τμήματα και θα επιλέξουν άλλους τομείς, οι οποίες δεν ήταν πρώτη τους επιλογή» σχολίασε ο διευθυντής του σχολείου κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας λειτουργούν πλέον οι τομείς: -Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων, με την ειδικότητα μηχανικών εμπορικού ναυτικού, ο Μηχανολογικός τομέας με τις ειδικότητες των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων και κατασκευών και του τεχνικού οχημάτων, ο τομέας πληροφορικής με την ειδικότητα του τεχνικού Η/Υ/ και Δικτύων Η/Υ και ο τομέας αισθητικής κομμωτικής με την ειδικότητα της κομμωτικής τέχνης. 

Μαρία Καραμπάτση

(karabatsimaro@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα