Ηλεία Πολιτισμός

1ο Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου: Ανάδειξη ιστορικών χώρων

Ακούστε το άρθρο

Ένας νέος χώρος πολιτισμού γεννήθηκε στην Ηλεία με πρωτοβουλία
του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου.

Την Πέμπτη  στις 8.30 το βράδυ, στις Δεξαμενές του Οινοποιείου ΑΣΟ στην Κουρούτα, στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ Χελωνίτη Κόλπου αναδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο ένας νέος χώρος Πολιτισμού μέσα από ιστορικές διαδρομές. Σε αυτό τον ιστορικό χώρο που υπάρχει και σημαδεύει την ιστορία της Αμαλιάδας και ολόκληρης της Ηλείας έγινε η μεγάλη συναυλία του αγαπημένου τραγουδοποιού Χρήστου Θηβαίου. Παράλληλα, για τα 92 χρόνια ιστορίας (1926-2018) πραγματοποιήθηκε και έκθεση Φωτογραφίας «Η ιστορία της σταφίδας στην Ηλεία τον 20ο αιώνα».

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό στην έκθεση

Έκθεση φωτογραφίας

Το κοινό προσερχόμενο στην συναυλία είχε την ευκαιρία να δει σπάνιο φωτογραφικό υλικό (αρχείο Σπύρου Μπεράτη, Κώστα Λούρμπα και άλλων) από την περιοχή τις περασμένες δεκαετίες. Αίσθηση προκάλεσε αεροφωτογραφία του 1946  της περιοχής όπου υπάρχουν μόνο οι εγκαταστάσεις του ΑΣΟ. Την έκθεση επιμελήθηκε η κόρη του πρώην Δημάρχου Αμαλιάδος και προέδρου του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου κ. Πένυ Κράλλη. 

Η Πένυ Κράλλη, αρχαιολόγος και ιστορικός είχε την επιμέλεια της έκθεσης που στηρίχθηκε στο αρχείο του Σπύρου Μπεράτη, του Κώστα Λούρμπα και άλλων.

Πριν την έναρξη της συναυλίας  ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Dexamenes Seaside Hotel» Νίκος Καραφλός ξενάγησε τον τραγουδοποιό στους χώρους του ΑΣΟ. Ο κ. Θηβαίος εντυπωσιάστηκε από την ιστορία του χώρου.

Ο βουλευτής Γιάννης Κουτσούκος, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΣ Αμαλιάδας Κ. Θεοδόσης Αθανάσιος παρόντες μεταξύ άλλων στην εκδήλωση.

Στο παλιό οινοποιείο 

Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο πρόεδρος του Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου κ. Δημήτρης Κράλλης υποδέχθηκε το κοινό «Σε ένα φεστιβάλ που δεν επηρεάζεται από τις επιλογές και τη φυσιογνωμία των υπαρχόντων φεστιβάλ, δεν ανταγωνίζεται ούτε επιδιώκει να αποτελέσει ένα ακόμα αυτονόητο συμπλήρωμα στο υπάρχον ηλειακό πολιτιστικό γίγνεσθαι. Έχει ξεκάθαρη δική του πολιτιστική ταυτότητα επιδιώκοντας την ανάδειξη ιστορικών χώρων που συμβολίζουν τοπικές ιστορικές διαδρομές. Ένας τέτοιος χώρος είναι και οι δεξαμενές στο παλιό οινοποιείο του ΑΣΟ στην Κουρούτα, το οποίο εδώ και 92 χρόνια (1926-2018) αποτελεί ζωντανό ιστορικό φάρο της Αμαλιάδας συμβολίζοντας την σταφιδική παραγωγική επανάσταση.»  

Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού project «Dexamenes Seaside Hotel» Νίκος Καραφλός με τον Χρήστο Θηβαίο τον οποίο ξενάγησε στον ιστορικό χώρο

Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας 

Η συναυλία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ με τις καρέκλες στο σύνολό τους σχεδόν γεμάτες. Το κοινό τίμησε το Φεστιβάλ και τον τραγουδοποιό.Ο Χρήστος Θηβαίος, συγκέντρωσε τις καλύτερες στιγμές του από τα 22 χρόνια δισκογραφίας και παρουσίασε ένα πρόγραμμα γεμάτο συναίσθημα, μελωδία και σπουδαίες επιτυχίες. Από τις «Μέρες Αδέσποτες» στο «Σιδερένιο Νησί».Τραγουδοποιός σπάνιας ευαισθησίας και ερμηνευτής υψηλών επιδόσεων, ο Χρήστος Θηβαίος διάλεξε τα αγαπημένα του τραγούδια από την πορεία του στη μουσική αλλά και άλλα που έχει αγαπήσει, από εκλεκτούς συναδέλφους του. Λίγο πριν το τέλος της συναυλίας κάλεσε στη σκηνή όσα παιδιά βρίσκονταν στην πλατεία. «Τα παιδιά μας είναι το μέλλον του τόπου μας» είπε και κάπως έτσι έκλεισε την σπουδαία συναυλία σε ένα χώρο που αναδεικνύει πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Όλη η επικαιρότητα