Ηλεία

1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας: «Επί σκηνής» για τον Αντρέα Φραγκογιαννόπουλο!

Απόλυτη λοιπόν η επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος» που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για τον αγαπημένο Αντρέα, που «έφυγε» από την ζωή πριν από έναν περίπου χρόνο.
Ακούστε το άρθρο

Συγκίνηση… Διάχυτο το συναίσθημα για τον άνθρωπο Αντρέα Φραγκογιαννόπουλο, για τον ερασιτέχνη ηθοποιό,  για τον θεατράνθρωπο, που άνετα θα στέκονταν και επαγγελματικά στο «σανίδι», για τον Αμαλιαδίτη, του οποίου πήρε το όνομα το 1ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας, ένα φεστιβάλ που όπως έδειξαν οι θεατρικές ομάδες και ο κόσμος που κατέκλυσε για ένα τριήμερο τον Πολυχώρο Πολιτισμού της πόλης θα έχει λαμπρό μέλλον…

Απόλυτη λοιπόν η επιτυχία του 1ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αμαλιάδας «Ανδρέας Φραγκογιαννόπουλος» που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για τον αγαπημένο Αντρέα, που «έφυγε» από την ζωή πριν από έναν περίπου χρόνο.

Όπως  είπε και ο γιός του, Σοφοκλής Φραγκογιαννόπουλος κατά την τελετή έναρξης: «Σπουδαίος άνθρωπος δεν είναι αυτός που φεύγει και τον θυμούνται όλοι, αλλά αυτός που φεύγει και αφήνει πίσω του μιμητές, παρακαταθήκη», μια πρόταση που αποτυπώνει το στίγμα που έχει αφήσει ο πατέρας του στα θεατρικά και όχι μόνο δρώμενα του νομού, ταπεινός, δίπλα στους νέους και συνάμα τόσο ευρηματικός και ταλαντούχος!

Ένα τριήμερο «γεμάτο» θέατρο, με γέλιο, προβληματισμό, έκφραση, ανατροπές, όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα που πρεσβεύει η τέχνη του θεάτρου…

Εκεί… επί σκηνής και οι αναμνήσεις για τον Αντρέα Φραγκογιαννόπουλο με την προβολή βίντεο για τη ζωή και το έργο του. Να μιλούν φίλοι που τον έζησαν, φίλοι που έπαιξαν μαζί του, με όλους να συμφωνούν για την καλοσύνη, την μετριοφροσύνη και το αίσθημα προσφοράς που τον διακατείχε.

Την έναρξη του  Φεστιβάλ ευλόγησε ο ιερέας π. Βασίλειος Μονόλιθος και στη συνέχεια ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης κήρυξε την έναρξή του.

Αναφέρθηκε στην συνεισφορά και στο έργο του  Αντρέα Φραγκογιαννόπουλου στην Αμαλιάδα, ενώ ανακοίνωσε ότι το δεύτερο Φεστιβάλ, θα είναι αφιερωμένο στον επίσης μεγάλο άνθρωπο του θεάτρου και του πολιτισμού, Γιάννη Παπανδρικόπουλο.

Στη σκηνή του Πολυχώρου προβλήθηκε βίντεο με χαιρετισμό του Κώστα Γεωργουσόπουλου, Κριτικού Θεάτρου και ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος  θα συμβάλει στην δημιουργία Θεατρικής Βιβλιοθήκης στον Πολυχώρο Πολιτισμού του δήμου Ήλιδας, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο- αφιέρωμα στον αείμνηστο Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλο.

Η τελετή έναρξης έκλεισε με τα μέλη της οικογένειας του Ανδρέα Φραγκογιαννόπουλου να ανεβαίνουν στην σκηνή,  με τον εγγονό του, τον μικρό Ανδρέα, να παραλαμβάνει βραβείο από τα χέρια του δημάρχου Ήλιδας.

Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση του Δήμου Ήλιδας και του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας με τις Ερασιτεχνικές Ομάδες της Αμαλιάδας: ερασιΤεχνες, Στην Σκηνή- Αποχρώσεις, και της Θεατρικής Ομάδας των Εθελοντών του Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης του Δήμου Ήλιδας.

Ποιοι συμμετείχαν…

Το τριήμερο φεστιβάλ περιελάμβανε παραστάσεις από τις θεατρικές ομάδες της Ηλείας και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα είχε ως εξής:

Παρασκευή 6 Μαΐου

«Δεν Βιάζομαι» του Γιάννη Φαρσάρη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ερασιΤΕΧΝΕΣ

Σκηνοθεσία: Χάρης Κότσιφας

«Μαύρη παρηγοριά» του Νικολάου Λάσκαρη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λευθεριώτης

Σάββατο 7 Μαΐου

«Απόψε με τον Χάρολντ» 6 Μονόπρακτα Έργα του Χάρολντ  Πίντερ

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΔΑΣ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Μπουσδούκος.

«Από μέσα μου» (Βασισμένο στο έργο του Κρίστοφερ Ντούραγκ «Γελώντας Άγρια»)

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΘΕΑΤΟ» – ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ   ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Σκηνοθεσία : Γιάννης  Δημάκας – Βάσια Δημάκα

«Η Ψεύτρα» του Ζαν Κοκτώ

Ερασιτεχνική Θεατρική ομάδα “Τρίτο Κουδούνι”

Σκηνοθεσία: Ευδοκία Στάμου

«Η Πώλησις της Αθηνάς» του Νικολάου Λάσκαρη

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Λευθεριώτης

Κυριακή 8 Μαΐου

«Σαν μια Αληθινή Ιστορία» (Βασισμένο στο θεατρικό κείμενο 7 Λογικές απαντήσεις του Λεωνίδα Προυσαλίδη)

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΧΡΩΣΕΙΣ

Σκηνοθεσία Έφη Δημάκη

«Οι Τρελοί της Εποχής» του Δημήτρη Ψαθά

Πολιτιστικός Θεατρικός Σύλλογος Κρεστένων « ΕΚΦΡΑΣΙΣ».

Σκηνοθεσία: Ευγενία Μπίθα.

Όλη η επικαιρότητα