Ηλεία

1o Γυμνάσιο Πύργου: Η ιστορία γράφεται με αγώνα και θυσία

«Γιατί οι άνθρωποι, υπάρχουν απ’ τη στιγμή που βρίσκουν μια θέση στη ζωή των άλλων. Ή ένα θάνατο για τη ζωή των άλλων…». Οι στίχοι του ποιήματος του Τάσου Λειβαδίτη, έγιναν το μήνυμα των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Πύργου, στη συγκινητική εκδήλωση που παρουσίασαν χθες το πρωί, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο θέατρο του 1ου Γυμνασίου, στο οποίο επικράτησε «εκκωφαντική» σιωπή, γεγονός που μαρτυρά ότι οι μαθητές, όχι απλά γνωρίζουν, αλλά έχουν κατανοήσει τι σήμαινε για την Ελλάδα η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Είναι άλλωστε, κομμάτι της νεότερης ιστορίας, που – ενδεχομένως – έχουν ζήσει και δικοί τους άνθρωποι.

Με αφηγήσεις, θεατρικά δρώμενα, προβολή βίντεο, ακρόαση ηχητικών ντοκουμέντων και αγωνιστικών τραγουδιών μεγάλων Ελλήνων ποιητών και μουσικοσυνθετών όπως ο Μάνος Λοϊζος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Διονύσης Σαββόπουλος και η Κατερίνα Γώγου, οι μαθητές «γύρισαν» το χρόνο πίσω, στον Νοέμβρη του 1973.

Επί σκηνής βρέθηκαν οι μαθητές Δέσποινα Πιριόχου, Ξένια Σαργέντη, Χριστίνα Παρασκευά, Νίκος Ρελάκης, Γιώργος Μπακόπουλος, Γιώργος Πανόπουλος, Γεωργία Παυλοπούλου, Ρενάτα Πομάγκα, Νάγια Ρηγοπούλου. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε η Μαρία Λιναρδάτου, ενώ υπεύθυνοι για την προετοιμασία και τον συντονισμό της γιορτής, είχαν οι εκπαιδευτικοί Λάζαρος Ασμής, Γεωργία Δημητροπούλου και Χαρά Μιχοπούλου.

Όλη η επικαιρότητα