Ηλεία

1o Λύκειο Πύργου: «Εμένα με νοιάζει!» – Μια συγκινητική παράσταση που «άγγιξε» τις ψυχές των μαθητών

Μ’ ένα θεατρικό, που ξεκίνησε – χρονικά – από τον Απρίλη του 1967 και…έφτασε στον Νοέμβρη του 1973, οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου, μίλησαν για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και «μίλησαν» στις καρδιές των συμμαθητών τους, συνειδητοποιώντας την αξία της συμβουλής του Διευθυντή τους, Γιώργου Φωτεινόπουλου, να αγωνίζονται για τα σοβαρά.

Η εκδήλωση του 1ου Λυκείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου – που δεν πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή λόγω μη λειτουργίας των σχολείων –  φιλοξενήθηκε σε αίθουσα προβολών του Κινηματογράφου «Ορφέας» στον Πύργο, ελλείψει χώρων στις λυόμενες εγκαταστάσεις του σχολείου τους. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Διευθυντής κ.Φωτεινόπουλος, τους μίλησε για την αξία των αγώνων, μ’ ένα προσωπικό βίωμα. Τη Δευτέρα μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, ο ίδιος και οι συμμαθητές του από την ΣΤ΄ Γυμνασίου  (σ.σ σημερινή Γ΄ Λυκείου) Πελοπίου, άρχισαν να διαμαρτύρονται και να ζητούν επίμονα την πραγματοποίηση περιπάτου που τους αρνήθηκαν οι καθηγητές τους. Όταν, ο καθηγητής τους Κώστας Κωνσταντόπουλος, τους θύμισε ότι δυο ημέρες πριν συμμαθητές τους σκοτώθηκαν αγωνιζόμενοι για τις αξίες της παιδείας και της ελευθερίας, κι αυτοί διαμαρτύρονται για έναν περίπατο, τα παιδιά σιώπησαν, γιατί…κατάλαβαν. «Ο εκφυλισμός των αγώνων, σημαίνει και εκφυλισμός της προσωπικότητάς» τους είπε, και τους συμβούλευσε να μη σταματήσουν να αγωνίζονται, αλλά, να αγωνίζονται για τα σοβαρά θέματα.

Η γιορτή ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Διευθυντή, κ.Φωτεινόπουλο

Εμένα δε με νοιάζει…ή μήπως όχι;

Σε ρόλο πρωταγωνιστικό, οι μαθητές Γιώργος Καψής, Ειρήνη Ζέζα, Χαράλαμπος Λουκίσας, Ζωή Λιακοπούλου, Αγγελική Νικολούλια, Χαράλαμπος Λουκίσας και Ανδρέας Γαβριλιάδης παρουσίασαν το θεατρικό έργο «Εμένα με νοιάζει», που γράφτηκε από τον Θωμά Μενεξέ.

Παρεμβάλλονταν οι αφηγήσεις των μαθητών Βασιλικής Μυλωνά, Αναστασίας Παυλοπούλου, Νικόλα Ρηγόπουλου και Ιωάννας Ψυχαλίνου που «βοήθησαν» στην χρονολογική εξέλιξη του έργου, στα γεγονότα της εποχής και στην εναλλαγή των σκηνών.

Το «εμένα δε με νοιάζει» εκείνων που επέλεγαν την ασφάλεια του σπιτιού τους και συμβούλευαν τα παιδιά τους να μένουν «φρόνιμα στο σπίτι» περιμένοντας τη λύση από τους άλλους, τελικά με το παράδειγμα και τους αγώνες των παιδιών τους, έγινε «εμένα με νοιάζει». Κι αυτές οι σκηνές, καθήλωσαν τους μαθητές που χειροκρότησαν δυνατά την εκδήλωση, όπως δυνατά χειροκροτήθηκαν οι  μαθήτριες Βασιλική Τσαμπά και Χρυσάνθη Παπαδοπούλου που ερμήνευσαν αγωνιστικά τραγούδια που έχουν «συνδεθεί» με τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, συνοδευόμενες από τον παλιό διευθυντή του σχολείου Νίκο Μάστορα με την κιθάρα του.

Τα γεγονότα παρουσιάστηκαν στις αφηγήσεις των μαθητών
Από την εκδήλωση του 1ου Λυκείου Πύργου, για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Θερμά συγχαρητήρια από όλους όμως, δέχθηκαν και οι υπεύθυνες – για την προετοιμασία της γιορτής – καθηγήτριες Νούλα Παναγιωτοπούλου, Νότα Σπυροπούλου και (σ.σ στο μουσικό μέρος) Σκευούλα Καρπασίτου.

Όλη η επικαιρότητα