Βιβλίο

20 + 1 πολιτικές δολοφονίες που συγκλόνισαν και σημάδεψαν την Ελλάδα!

Από τον κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, στον μουσικό, Παύλο Φύσσα.
Ακούστε το άρθρο

«Πολιτικές Δολοφονίες στην Ελλάδα».

Οι εκδόσεις Οξύ, παρουσιάζουν το ενδελεχές πόνημα του βραβευμένου δημοσιογράφου Γεώργιου Σαρρή. 20+1 πολιτικές δολοφονίες, 21 εγκλήματα που σκοπό είχαν να αλλάξουν τον κόσμο – και σε μερικές περιπτώσεις το πέτυχαν.

Από τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στον μουσικό Παύλο Φύσσα, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με την ιστορία της βίας με πολιτικό πρόσημο, διαβάζοντας τεκμηριωμένα και με πληρότητα όλα τα στοιχεία των πιο σημαντικών δολοφονιών από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα.

Ταυτόχρονα, έχοντας περάσει λίγα μόλις χρόνια από την πιο πρόσφατη από τις δολοφονίες, αυτή του Παύλου Φύσσα, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η εποχή των εγκλημάτων με πολιτικό πρόσημο απέχει αρκετά από το τέλος της.

Το άψυχο κορμί του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια έμελλε να μείνει άταφο επί 20 ολόκληρες ημέρες. Το 1852 οι αρχές καρατομούν τον νεκρό (!) δολοφόνο του υπουργού Παιδείας Νικόλαου Κορφιωτάκη. Θαμώνας χαρτοπαικτικής λέσχης σφάζει τον πρωθυπουργό Θεόδωρο Δηλιγιάννη στα σκαλιά της Βουλής. Το αυτί και η παλάμη του ρακένδυτου δράστη που τραυμάτισε θανάσιμα τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ φυλάσσονται σε… μουσείο της Αθήνας! Οι εκτελεστές του Σήφη Βαρδινογιάννη είχαν μεταμφιεστεί σε Γερμανούς στρατονόμους. Ο Χρήστος Λαδάς ξεψύχησε μετά τη ρίψη χειροβομβίδας μέσα στην υπουργική λιμουζίνα, ενώ ο βουλευτής Γρηγόρης Λαμπράκης δέχθηκε τα φονικά χτυπήματα ενώπιον 180 χωροφυλάκων.

Ο Ιστορικός, Γεώργιος Κ. Θεοδωρίδης, γράφει για το βιβλίο του Γ. Σαρρή:

«Οι “Πολιτικές δολοφονίες» του Γ. Σαρρή, δεν συνιστούν το “τέλος” της ιστορίας τους, αλλά είναι μια πρόσκληση / πρόκληση για περαιτέρω μελέτη και κριτικό αναστοχασμό πάνω στην διαμόρφωση της εξέλιξης του κράτους και της δημοκρατίας, στην Ελλάδα

Θα βρείτε το βιβλίο εδώ 

Δείτε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου:

Όλη η επικαιρότητα