Κινηματογράφος

2015: πέντε κυρίες επιθυμούν ένα Όσκαρ

scarwomen520_b.jpg
Ακούστε το άρθρο
Πέντε κυρίες διεκδικούν φέτος Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Οι υποψηφιότητες ήταν οι αναμενόμενες, με μία μόνο εξαιρεση: την Τζένιφερ Άνιστον που με τοCake της φαίνεται πως δεν κατάφερε να πείσει την Ακαδημία ότι αξίζει να κρατήσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο! 
 
 Η Μαριόν Κοτιγιάρ από την άλλη, έχει εδραιωθεί στο κινηματογραφικό στερέωμα ως ισχυρή παρουσία και είναι υποψήφια για μία μη χολυγουντιανή παραγωγή και μάλιστα γαλλική: τοΔύο ημέρες, μία Νύχτα των αδερφών Νταρντέν.

Ένα από τα πιο μεγάλα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία και το πώς επηρεάζει τις διαπροσωπικές σχέσεις, είναι το θέμα γύρω από το οποίο εξελίσσεται η ιστορία της ταινίας για την οποία η πανέμορφη και αγαπημένη της σόου μπιζ, Μαριόν, κατάφερε να κατακτήσει μία από τις πέντε θέσεις των υποψηφιοτήτων. 

Αφιέρωμα: Μαριόν Κοτιγιάρ
«Δυο Ημέρες, Μια Νύχτα»: οι αδερφοί Νταρντέν και η νέα τους μούσα, Μαριόν Κοτιγιάρ 
Μαριόν Κοτιγιάρ: Ταινίες & Φωτογραφίες 













Φελίσιτι Τζόουνς

Είναι υποψήφια για τον ρόλο της στης ταινία The Theory of Everything και η μικρότερη από τις φετινές υποψήφιες. Η ταινία έχει λάβει τέσσερις συνολικά υποψηφιότητες: Καλύτερου Α’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου, Καλύτερης Μουσικής και θα την δούμε στις ελληνικές αίθουσες, στις 29 Ιανουαρίου. Με θέμα την ιστορία του Στίβεν Χόκινγκ από το 1963, ξεδιπλώνεται εκτός από την επιστημονική του δράση και το πρόβλημα υγείας του, η σχέση του με τη γυναίκα του, Τζέιν Γουάιλντ, που τον στήριξε στα δύσκολα. Εδώ έρχεται η Φελίσιτι Τζόουνς, η οποία σχολιάζει τον ρόλο της ως εξής: 

«Η Τζέιν είναι κάποια που ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Αφιέρωσε τη ζωή της στον Στίβεν, αλλά κάποια στιγμή θέλησε να διεκδικήσει και τη δική της υπόσταση ως ανεξάρτητος άνθρωπος. Ήθελε να είναι μια ξεχωριστή οντότητα γι’ αυτό και συνέχισε τις σπουδές της, ενώ παράλληλα φρόντιζε τον άνθρωπό της και την οικογένειά της. […] Από την αρχή υπήρξε μεταξύ τους έλξη, αλλά υπήρξε και πνευματική χημεία. Υπήρχε υγιής άμιλλα μεταξύ τους, που προκαλούσε καθέναν τους να γίνεται καλύτερος.» 

Μόλις 31 ετών η αγγλίδα ηθοποιός έγινε γνωστή κυρίως από τη συμμετοχή της στο The Amazing Spider-Man 2, ως Φελίσια Χάρντι και ήταν υποψήφια και για Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου για το The Theory of Everything, γεγονός που, ό,τι κι αν γίνει, αποτελεί μεγάλη ώθηση για την περαιτέρω καριέρα της. Συμμετέχει στο καστ της ταινίας Inferno που θα ολοκληρωθεί το 2016, ενώ συμμετέχει και στη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά Girls. 









Ρόζαμουντ Πάικ 

Η αλήθεια είναι ότι μείναμε άφωνοι όταν είδαμε το ψυχρό βλέμμα της Ρόζαμουντ Πάικ στο -για πολλούς αδικημένο από τα Όσκαρ- “Κορίτσι που Εξαφανίστηκε“. 

Αδικημένο γιατί δεν έλαβε τις αναμενόμενες υποψηφιότητες, αλλά η Πάικ, ειδικά για αυτόν τον ρόλο, άξιζε μια υποψηφιότητα. Και την κέρδισε.
Στο σκοτεινό θρίλερ του Ντέιβιντ Φίντσερ, με συμπρωταγωνιστή τον Μπεν Άφλεκ – ο οποίος ευτυχώς δεν είναι υποψήφιος για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου – υποδύεται μια περίεργη γυναίκα, την πανέμορφη και υπέροχη σε όλα Έιμι, η οποία στην πέμπτη επέτειο του γάμου της, εξαφανίζεται. 

Η Πάικ, πτυχιούχος Φιλολογίας και κόρη μουσικών -βιολονίστα η μητέρα της και τραγουδιστής όπερας ο πατέρας της – πρωτοεμφανίστηκε στην τηλεόραση στη σειρά της βρετανικής τηλεόρασης Wives and Daughters, το 1999. Παίζει πιάνο και τσέλο, μιλά Γαλλικά και Γερμανικά! 
Αγγλίδα επίσης, όπως και η προηγούμενη συνυποψήφιά της, η 35χρονη ηθοποιός έγινε ευρέως γνωστή, όταν έπαιξε το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ στο Die Another Day. 

Έκτοτε την είδαμε στα Περηφάνια και Προκατάληψη, Fracture, Μια Κάποια Εκπαίδευση, Γυναίκες Έτοιμες για Όλα, Ο Τρόπος του Μπάρνεϊ, Η Οργή των ΤιτάνωνJack ReacherΠέντε Δευτερόλεπτα στο Κενό, κ.ά. ενώ αναμένεται να λάβει μέρος στο The Mountain Between Us, μια ταινία για ένα ζευγάρι που επιβιώνει από τη συντριβή ενός αεροπλάνου στο βουνό και προσπαθούν να επιζήσουν και να διασωθούν στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Το 2017 θα τη δούμε στις αίθουσες. 
Να επισημάνουμε επίσης, ότι “υποψήφιες” για τον ρόλο της Έιμι -που την οδήγησε ως τα Όσκαρ- ήταν και οι: Νάταλι Πόρτμαν, Σαρλίζ Θερόν, Έμιλι Μπλαντ, Άμπι Κόρνις, Ολίβια Ουάιλντ και Τζουλιάν Χιου. 
















Ρις Ουίδερσπουν 

Από καλό κορίτσι, πειθήνια νοικοκυρά, γατούλα, η Ρις Ουίδερσπουν μεταμορφώθηκε σε “Άγρια“. Με back pack στην πλάτη ξεκινά μια περιπλάνηση 1000 μιλίων, υποδυόμενη ένα υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για την Σέριλ Στρέιντ, η οποία έγραψε το βιβλίο – best seller «Wild: From Lost to Found on the Pacific Crest Trail» στο οποίο περιγράφει μια εμπειρία ζωής. Έχοντας αποτύχει στο γάμο της και αφού χάνει και τη μητέρα της, περνά ένα μεγάλο διάστημα κατάθλιψης και αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, ώσπου αποφασίζει να τα αφήσει όλα πίσω και να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας, στο άγνωστο. Εκτός πολιτισμού, στην άγρια φύση. 

Κόρη γιατρών, πρωτοεμφανίστηκε σε ένα διαφημιστικό στην τηλεόραση, όταν ήταν μόλις 7 χρόνων. Έχει ήδη κερδίσει ένα Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, όταν ενσάρκωσε την Τζουν Κάρτερ, τη δεύτερη σύζυγο του μουσικού Τζόνι Κας, στην ταινία «Walk the Line», το 2005. Είναι πολύ πιθανό να κερδίσει και δεύτερο… 
Διαβάστε περισσότερα για αυτήν ΕΔΩ… 







Τζουλιάν Μουρ – υποψήφια για το “Still Alice” 

Η 54χρονη αμερικανίδα ηθοποιός, σίγουρα αξίζει επιτέλους ένα Όσκαρ, καθώς μετρά ήδη 5 υποψηφιότητες για τις ταινίες Boogie Nights, το 1997, Το Τέλος μιας Σχέσης, 1999, Ο Παράδεισος Είναι Μακριά και Οι Ώρες, το 2002 και τώρα για το Still Alice, το οποίο της χάρισε ήδη Χρυσή Σφαίρα. 
Εδώ υποδύεται μια γυναίκα διαγνωσμένη με Αλτσχάιμερ, η οποία προσπαθεί να τα βγάλει πέρα. 
Έχει ήδη κερδίσει 2 βραβεία Emmy, δύο Χρυσές Σφαίρες ενώ έχει επίσης κερδίσει βραβείο στο Βερολίνο, στια Κάννες και στη Βενετία. Συνολικά το βιογραφικό της περιλαμβάνει 67 βραβεία και 168 υποψηφιότητες! Η παρολίγον γιατρός Τζουλιάν δεν είχε διανοηθεί ως παιδί να ακολουθήσει την ηθποιία. Αγαπούσε όμως πολύ το διάβασμα, το οποίο την οδήγησε στο θέατρο, στα σχολικά της χρόνια. Τελικά κατέληξε σε πανεπιστημιακές θεατρικές σπουδές. 












Οι κυριότεροι ρόλοι της -είναι ατελείωτοι – πέρα από αυτούς για τους οποίους υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ είναι στις ταινίες: Short Cuts (του Ντέιβιντ Άλτμαν, της χάρισε ένα βραβείο στο Φεστιβάλ της Βενετίας), Χάνιμπαλ, Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι, Περί Τυφλότητος, Ένας Άντρας Μόνος, Τα παιδιά Είναι Εντάξει, Crazy Stupid Love, Άλλη μια Νύχτα, ενώ υποδύθηκε επίσης, το 2012 τη Σάρα πάλιν στην τηλεταινία Game Change, για την ερμηνεία της στην οποία βραβεύτηκε με Έμμυ Α’ Γυναικείου Ρόλου σε μίνι σειρά ή ταινία, Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία και Screen Actors Guild Award Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Τηλεταινία ή Μίνι Σειρά. 
Μάλλον είναι παραπάνω από πιθανό, αυτή τη φορά να κρατήσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο… 

Όλη η επικαιρότητα