Life

2019: Πέντε συμβουλές για να έχεις μία Good Year!

Ακούστε το άρθρο

Ο σοφός μας λαός λέει πως «των φρονίμων τα παιδιά προτού πεινάσουν μαγειρεύουν» και εμείς, ειλικρινά ασπαζόμαστε την εν λόγω λαϊκή ρήση.

Διότι αν δεν προνοήσεις εγκαίρως για το μέλλον σου, αν υποδεχθείς το νέο έτος χωρίς να έχεις θέσει έστω και πέντε βασικούς στόχους, δεν θα καταφέρεις να κάνεις την αλλαγή που τόσο έχεις ανάγκη.

Για να είναι, λοιπόν, το 2019 ένα πραγματικά Good Year αξίζει, την περίοδο που διανύουμε, να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου προκειμένου να επαναπροσδιορίσεις τους στόχους σου και να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητές σου και τις ευκαιρίες που σε ξέρεις ότι περιμένουν.

Προσοχή, όμως! Προκειμένου να εκπληρώσεις τις επιθυμίες και τα ταπεινά ή μεγαλόπνοα σχέδιά σου, πρέπει πρώτα να θέσεις τις κατάλληλες βάσεις. Και για να το πετύχεις αυτό, σίγουρα αξίζει να εστιάσεις την προσοχή σου στις παρακάτω απλές, αλλά ουσιώδεις συμβουλές. Είτε διανύεις τη δεκαετία των 20, είτε έχεις «πατήσει» ήδη τα πρώτα «-άντα» σίγουρα θα αποδειχθούν πολύτιμες για τη μετέπειτα πορεία σου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

1. Γίνε μια πραγματική ενήλικας

Το 2019 πρέπει να είναι η χρονιά που θα γίνεις η ενήλικη γυναικά που πάντα ονειρευόσουν. Σταμάτα να τα περιμένεις όλα έτοιμα από τους άλλους και γίνε περισσότερο ανεξάρτητη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις ορισμένες δυσκολίες.

Μην φοβάσαι να αντιμετωπίσεις τη γραφειοκρατία (για πόσο ακόμη θα στηρίζεσαι στους γονείς σου;), μάθε να μαγειρεύεις, άρχισε να ακολουθείς την κατάλληλη για την ηλικία σου ρουτίνα ομορφιάς (δηλαδή, πρόσεχε για να… έχεις), φρόντισε να μην βγαίνεις εκτός budget, μάθε να δέχεσαι την κριτική -όταν είναι δίκαιη- δίχως να αντιδράς σαν έφηβη που επαναστατεί και κυρίως, μην ντρέπεσαι πια να μιλάς και να ζητάς όσα θέλεις και ξέρεις πως δικαιούσαι, είτε πρόκειται για τη συναισθηματική σου ζωή είτε για την καριέρα σου. Αν δεν απαιτήσεις ό,τι θέλεις, κανείς δεν θα στο δώσει από μόνος του.

Για να πετύχεις τα παραπάνω, θα χρειαστεί ενδεχομένως να βγεις από τη «ζώνη ασφαλείας» σου. Η αλήθεια είναι, όμως, πως όσο κλισέ και αν φαντάζει, η παρακάτω άποψη «κρύβει» μία μεγάλη δόση αλήθειας: Έξω από το «comfort zone» σου συμβαίνουν υπέροχα πράγματα -και εσύ τα χάνεις.

2. Φρόντισε για την ασφάλεια σου!

Η πρώτη συμβουλή σε οδηγεί -σχεδόν αυτομάτως- στη δεύτερη. Και αυτό διότι για να θεωρείσαι μια πραγματική ενήλικας και να είσαι σίγουρη ότι το 2019 θα είναι μια καλή χρονιά, καλείσαι να φροντίσεις για την ασφάλειά σου. Το κεφάλαιο «ασφάλεια» έχει πολλές υποκατηγορίες γι’ αυτό καλό είναι να ξεκινήσεις «μελετώντας» τις πλέον σημαντικές, δηλαδή εκείνες που αφορούν άμεσα στην καθημερινότητα και τη ζωή σου.

Μην παραλείπεις ποτέ να κάνεις τα απαραίτητα τσεκάπ για να είσαι σίγουρη πως η υγεία σου είναι σε καλή κατάσταση, μην ξεχνάς ποτέ (ΜΑ ΠΟΤΕ) να παίρνεις τις προφυλάξεις σου σε ό,τι αφορά στην ερωτική σου ζωή, άρχισε να χρησιμοποιείς καλλυντικά προϊόντα που δεν περιέχουν πολλές βλαβερές χημικές ουσίες (τα φυτικά καλλυντικά είναι μια εξαιρετική επιλογή) και φυσικά, ακολουθήσε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για ασφαλή οδήγηση!

Τι εννοούμε την τελευταία αυτή αναφορά; Ότι για να είσαι σίγουρη πως το 2019 θα είσαι πραγματικά ασφαλής, πρέπει να προσέχεις πολύ όταν βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι, δηλαδή, να τηρείς τον ΚΟΚ, να φοράς πάντα ζώνη ασφαλείας, να μην στέλνεις μηνύματα στο Messenger ή selfies όταν οδηγείς και να μην καταναλώνεις αλκοόλ.

Υπάρχει, βέβαια, ένας ακόμη απίστευτα σημαντικός παράγοντας που είναι απαραίτητος για ένα ασφαλές ταξίδι και τον οποίο συχνά αμελείς: Τα ελαστικά του αυτοκινήτου σου! Φρόντισε να ελέγχεις συχνά την κατάσταση των ελαστικών σου. Αν είναι παλιά ή φθαρμένα πρέπει οπωσδήποτε να τα αντικαταστήσεις με ποιοτικά ελαστικά που μπορείς να εμπιστευτείς, όπως τα Goodyear! Αν μάλιστα, σχεδιάζεις αρκετά ταξιδάκια αυτόν τον Χειμώνα, καλό είναι να «τσεκάρεις» τα χειμερινά ελαστικά που είναι βελτιστοποιημένα για ψυχρές καιρικές συνθήκες και θα τα σε κρατήσουν ασφαλή στους δρόμους από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου -δηλαδή, τους πιο κρύους μήνες!

3. Γίνε πιο κοινωνική

Η τρίτη συμβουλή την οποία σε καλούμε να ακολουθήσεις αφορά στο κομμάτι των κοινωνικών σου επαφών. Μπορεί να μην «το έχεις» με τις δημόσιες σχέσεις, μπορεί να είσαι ντροπαλή ή να πιστεύεις πως δεν υπάρχει χρόνος να αναλώνεσαι σε συζητήσεις και συναναστροφές με άτομα τα οποία δεν σου ταιριάζουν. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι το 2019 αξίζει να γίνεις λίγο πιο κοινωνική.

Το networking στο γραφείο ή τη σχολή θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις επαφές που ενδέχεται να αποδειχθούν πολύτιμες στη μετέπειτα επαγγελματική σου πορεία. Πρόκειται για ένα «μυστικό» το οποίο ασπάζονται μερικές από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στον κόσμο και το σίγουρο είναι πως δεν θα χάσεις με το να «χτίσεις» νέες σχέσεις. Για να το πετύχεις, προσπάθησε να είσαι πιο ευγενική, φιλική και χαμογελαστή, να έχεις περισσότερη υπομονή με τους ανθρώπους, να δείχνεις κατανόηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις ανάγκες τους, να είσαι «ανοιχτή» στις προτάσεις των συναδέλφων σου (ακόμη και να βαριέσαι αφόρητα να πας σε εκείνο το after work δείπνο) και να βοηθάς τους άλλους, όποτε μπορείς.

4. Βάλε τα οικονομικά σου σε τάξη

Και μπορεί ο μισθός σου να μην αρκεί για να κάνεις όλα όσα ονειρεύεσαι, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να κάνεις τις απαραίτητες κινήσεις για να βάλεις τα οικονομικά σου σε τάξη. Φρόντισε να κρατάς κάθε μήνα στην άκρη ένα χρηματικό πόσο. Η αποταμίευση είναι απαραίτητη στις μέρες μας και θα σε κάνει να αισθάνεσαι ασφάλεια, γνωρίζοντας πως αν χρειαστείς κάτι, θα υπάρχει ένα ποσό που θα μπορείς να δαπανήσεις άμεσα.

Φρόντισε, επίσης, να μην αφήνεις εκκρεμότητες όσον αφορά στους λογαριασμούς που πρέπει να πληρώνεις και κυρίως, να μην κάνεις έξοδα που γνωρίζεις πως είναι περιττά. Για παράδειγμα, αντί να αγοράσεις εκείνο το ματ κραγιόν (το οποίο έχεις σχεδόν σε όλες τις αποχρώσεις του κόκκινου), προτίμησε να μαζέψεις μερικά χρήματα για να πας ένα ταξίδι -ή να βάλεις επιτέλους καινούρια λάστιχα στο αυτοκίνητό σου!

5. Απέκτησε αυτοπεποίθηση και αντιμετώπισε τις φοβίες σου

Με τα «αν» και τα «μήπως» κανείς δεν εξελίχθηκε. Αν αισθάνεσαι, λοιπόν, ότι το 2019 θέλεις να πραγματοποιήσεις ορισμένες αλλαγές στη ζωή σου, τότε πρέπει να πάψεις να φοβάσαι και να βασανίζεις το μυαλό σου, σκεπτόμενη την αποτυχία ή το τι θα πουν οι γύρω σου.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανασφάλειες, ακόμη και οι «δυνατοί» ή εκείνοι που δείχνουν πως τα έχουν όλα. Στην περίπτωση, λοιπόν, που φοβάσαι την αποτυχία, το να μείνεις μόνη σου ή το να πληγωθείς, τότε σίγουρα πρέπει να δώσεις βάση στην πέμπτη και τελευταία συμβουλή μας.

Φέτος, πρέπει να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίσεις τις φοβίες σου και να μάθεις να παίρνεις πιο γρήγορα τις αποφάσεις σου. Για να πετύχεις τα παραπάνω, πρέπει αρχικά να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και να κατανοήσεις πως μόνο εκείνοι που έχουν θάρρος, εκείνοι που ρισκάρουν και δεν σκέπτονται συνεχώς τι θα πουν οι άλλοι για εκείνους, προχωρούν τελικά μπροστά στη ζωή τους -σε όλους τους τομείς.

Το 2019, λοιπόν, δοκίμασε να κάνεις όλα όσα φοβόσουν τα περασμένα χρόνια, πες «ναι» στην επόμενη πρόκληση που θα εμφανιστεί σε επαγγελματικό ή προσωπικό επίπεδο και σταμάτα να υπεραναλύεις κάθε σου λέξη ή κίνηση.

Όποιοι και αν είναι οι στόχοι που έχεις θέσει για τη νέα χρονιά, να θυμάσαι πως πρέπει να «πατάς» σε γερές βάσεις για να τους εκπληρώσεις και να είναι το 2019 ένα πραγματικά Good Year!

Φρόντισε, λοιπόν, τον εαυτό σου, βάλε επιτέλους τα κατάλληλα ελαστικά στο αυτοκίνητό σου, μην παραμελείς την ασφάλειά σου και απέκτησε το θάρρος και την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι για να κάνεις το επόμενο -μεγάλο ή μικρό- βήμα στη ζωή σου. Με λίγα λόγια, συνέχισε να περπατάς -ή να οδηγείς- και σιγά σιγά θα φτάσεις εκεί που θέλεις. Όποιος και αν είναι ο προορισμός σου, ωστόσο, πρέπει να διασφαλίσεις πως το «ταξίδι» σου θα είναι ασφαλές!

Όλη η επικαιρότητα