Ηλεία Πολιτισμός

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο»

Φέτος, για δεύτερη φορά στην ιστορία του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και νέους, φιλοξενεί μια ιδιαίτερη ενότητα με τίτλο «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο». Η ενότητα αυτή υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν:

– Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας,

– Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση,

– Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και

– Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμΕΑ.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνολικά 10 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, οι οποίες έχουν στο επίκεντρό τους την μαθητική ζωή και εκπαίδευση και οι οποίες απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Από τις ταινίες αυτές, οι 7 θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Διαπραγματεύονται μια σειρά ζητημάτων του σχολείου και της εκπαίδευσης σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μέσα από το βλέμμα ευαίσθητων δημιουργών, οι οποίοι διερευνούν σε βάθος την εκπαιδευτική λειτουργία και αναδεικνύουν την πραγματική ουσία της παιδαγωγικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, οι ταινίες θέτουν ερωτήματα για την αποστολή του σχολείου αποκλειστικά ως χώρου μετάδοσης γνώσεων ή και της ουσιαστικής συμβολής του στην κοινωνικοποίηση των μαθητών, περιγράφουν την επώδυνη διαδικασία επιλογής των αρίστων που οργανώνουν οι σύγχρονες κοινωνίες, αναδεικνύουν το ρόλο του σχολείου ως καταφυγίου ασφαλείας σε χώρες που βιώνουν πολιτικές αναταραχές, εξετάζουν την αντιμετώπιση ζητημάτων σχολικού εκφοβισμού μέσα από το διάλογο εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων, παρακολουθούν τις δοκιμασίες από τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να περάσουν οι έφηβοι κατά τη διαδικασία μαθητείας τους για την απόκτηση μιας άδειας επαγγέλματος, εξαίρουν το ρόλο της μαθησιακής διαδικασίας για την ανακάλυψη της τοπικής ιστορίας από τους ίδιους τους μαθητές, προβάλλουν τη συμμετοχή των μαθητών σε παράλληλες δραστηριότητες για τη γνωριμία τους με την Τέχνη, αποτίουν φόρο τιμής σε πρωτοπόρους εκπαιδευτικούς που όρισαν νέες διδακτικές μεθόδους, ή υπερασπίστηκαν τους μαθητές τους με κάθε τίμημα.

Αναπαραστάσεις της Εκπαίδευσης, της Διδασκαλίας και της Μάθησης στον διεθνή κινηματογράφο

Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου, «η Εκπαίδευση των νέων,  η Διδασκαλία και η Μάθηση, ήσαν σπουδαία ζητήματα στην αρχαία Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων, ο Πλάτωνας έλεγε ότι η μόρφωση είναι δεύτερος ήλιος για τους ανθρώπους,  ο Πλούταρχος υποστήριζε ότι το μυαλό δεν είναι δοχείο που πρέπει να γεμίσει, αλλά φωτιά που πρέπει να ανάψει. Στις μέρες μας, η εκπαίδευση θεωρείται από όλους προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της επαγγελματικής αποκατάστασης των νέων. Αλλά το δίπολο: δοχείο γνώσεων – φωτιά που πρέπει ν’ ανάψει, υφίσταται και στη σημερινή εποχή, παρά τα εκπληκτικά επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι δέκα ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του παρόντος αφιερώματος αναδεικνύουν την ουσία της παιδαγωγικής διαδικασίας, πραγματευόμενες μια σειρά ζητημάτων για την Εκπαίδευση, τη Διδασκαλία και τη Μάθηση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μέσα από το βλέμμα των ευαίσθητων δημιουργών τους. Ο αγώνας για ένα σχολείο που αναπτύσσει την αυτονομία και τη δημιουργικότητα, την ελεύθερη έκφραση και την επικοινωνία, τη συνεργασία και την κριτική σκέψη και προετοιμάζει χειραφετημένους πολίτες, δίνεται παντού και είναι διαρκής».

Πρόγραμμα προβόλων

Τρίτη 5/12/2017

9:00-11:00

Η θυσία του Κόρτσακ

Σκηνοθεσία : Andrzej Wajda

Πολωνία- Γερμανία

11:00-13:00

Οι δρόμοι

Σκηνοθεσία: María Aparicio

Αργεντινή

Τετάρτη 6/12/2017

9:00-11:00

Τα παιδιά της κυρίας Κιτ

Σκηνοθεσία: Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster

Ολλανδία

11:00-13:00

Ο μικρός χασάπης

Σκηνοθεσία: Florian Geyer

Γαλλία

Τα κορίτσια της Ουάγκα

Σκηνοθεσία : Theresa Traore Dahlberg

Σουηδία – Μπουρκίνα Φάσο – Γαλλία – Κατάρ

Πέμπτη 7/12/2017

9:00-11:00

Τραγουδώντας με τον «Angry Bird»

Σκηνοθεσία: Hyewon Jee

Ν.Κορέα

11:00-13:00

6A

Σκηνοθεσία: Peter Modestij

Σουηδία

Παρασκευή 8/12/2017

11:00-13:00

Η αποφοίτηση

Σκηνοθεσία: Claire Simon

Γαλλία

Το αφιέρωμα προβάλλεται στον κινηματογράφο Ορφέα στον Πύργο.

Όλη η επικαιρότητα