Ηλεία Πολιτισμός

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Νέα εποχή για το φεστιβάλ

Ακούστε το άρθρο

Η μεγαλύτερη νεανική και παιδική γιορτή της χώρας, είναι πανέτοιμη να υποδεχθεί και φέτος, στις 1-8 Δεκεμβρίου, το πιο απαιτητικό κοινό: τα παιδιά και τους εφήβους.

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία από ποτέ για το μέλλον του θεσμού, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, το πρώτο και μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, είναι πανέτοιμο για την επόμενη μέρα: στις αρχές του χρόνου υπογράφτηκε τριετής προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εγκατάσταση του Φεστιβάλ Ολυμπίας στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ (Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός), το συγκρότημα κτηρίων στο κέντρο του Πύργου, το οποίο παραχωρεί για τον σκοπό αυτό η Περιφέρεια. Για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού που θα επιτρέψουν την μετεγκατάσταση του Φεστιβάλ στο εγκαταλελειμμένο σήμερα σταφιδεργοστάσιο, θα διατεθούν 8 εκατομμύρια ευρώ από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κατάφερε, σε βάθος χρόνου, χάρη στην επιμονή των τριών βασικών συντελεστών του, των Δημήτρη Σπύρου, Νίκου Θεοδοσίου και Χρήστου Κωνσταντόπουλου, να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ παιδικού και εφηβικού κινηματογράφου, συνδυάζοντας τον ψυχαγωγικό με τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας μυεί τους νέους στο σινεμά, δείχνοντάς τους τις σημαντικότερες, βραβευμένες ταινίες για παιδιά και νέους απ’ όλον τον κόσμο, αλλά, ταυτόχρονα, τους ενθαρρύνει να γυρίσουν τις δικές τους. Η φετινή διοργάνωση ξεκινά το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου στον Πύργο (στο θέατρο «Απόλλων») και εξακτινώνεται σε πολλές ακόμα πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου: Aμαλιάδα, Αγρίνιο, Αίγιο, Καλαμάτα, Κόρινθο, Μεσολόγγι, Λεχαινά, Ζαχάρω, Γαστούνη, Σπάρτη, Στυμφαλία, Δημητσάνα, καθώς και σε δεκάδες χωριά.

ΤΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Στο φετινό Φεστιβάλ διαγωνίζονται 76 ταινίες από 50 χώρες. Οι ταινίες αυτές συμμετέχουν στα διαγωνιστικά τμήματα Μεγάλου Μήκους (12), Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας (20), Μικρού Μήκους Animation (23) και Ντοκιμαντέρ / Kids & Docs (21).

Εκτός από τις διεθνείς κριτικές επιτροπές των ενηλίκων, θα υπάρχουν και παιδικές κριτικές επιτροπές οι οποίες θα απονείμουν τα δικά τους βραβεία, ενώ φέτος στο τμήμα Μυθοπλασίας & Animation προστίθεται για πρώτη φορά Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων.

Οι ταινίες που θα προβληθούν καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, εθισμοί, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

Θα συζητηθούν:

*Στην μαυρόασπρη ταινία Fortuna (Ελβετία-Βέλγιο), που συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό μεγάλου μήκους, τον ιερέα ενσαρκώνει ο διάσημος ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ.

*Η ταινία Supa Modo (Γερμανία-Κένυα) αποτελεί μια ιδιοφυή προσέγγιση του υπερήρωα…

*Barley Fields on the other side of the mountain. Ο ταλαντούχος κινέζος σκηνοθέτης Tian Tsering, με ξεκάθαρη αφήγηση, νηφάλιο όραμα και καταπληκτικά πλάνα, περιγράφει την ισχυρή προσωπικότητα μιας δεκαεξάχρονης από το Θιβέτ…

*Το Treasure, φέρει την υπογραφή της κορυφαίας Μεξικάνας σκηνοθέτιδας Maria Novaro, διάσημης κυρίως από τις ταινίες της Davron και El Jardin del Edem.

*Το Cleo & Paul (Γαλλία) είναι μια από τις λίγες ταινίες που γυρίζονται από την σκοπιά δύο τρίχρονων παιδιών και είναι κατάλληλη ακόμα και για παιδιά νηπιαγωγείου.

Και από το αναβαθμισμένο φέτος πρόγραμμα ντοκιμαντέρ «Kids & Docs»:

* Before Father Gets Back (Γεωργία, Γαλλία, Γερμανία). Το ντοκιμαντέρ περιγράφει τη σκληρή ζωή και τα αδιέξοδα των παιδιών σε ένα απομονωμένο χωριό της Γεωργίας.

*The Children of Snow Land (Ηνωμένο Βασίλειο, Νεπάλ). Στα υψίπεδα του Νεπάλ, το φυσικό περιβάλλον είναι μαγευτικό. Αλλά η ζωή είναι αφόρητη.

*Tre Masaon  Dasan (ΗΠΑ). Η ζωή 3 παιδιών από το Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, των οποίων οι γονείς είναι φυλακισμένοι.

*What Walaa wants (Καναδάς, Δανία). Η δυναμική έφηβη Walaa, της οποίας η μητέρα είναι στη φυλακή, αποφασίζει να εκπαιδευτεί σε στρατόπεδο προσφύγων στη Δυτική Όχθη και να ενταχθεί στην Παλαιστιανιακή Ασφάλεια.

Να σημειώσουμε ότι και οι 4 σκηνοθέτες των παραπάνω ντοκιμαντέρ – καθώς και άλλοι συντελεστές – θα παραβρεθούν στο Φεστιβάλ και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

* Κι ένα ντοκιμαντέρ γροθιά στο στομάχι που λειτουργεί και ως προειδοποίηση: το When the war comes (Τσεχία, Κροατία) έχει για θέμα του την δημιουργία μιας ακροδεξιάς, παραστρατιωτικής ομάδας εφήβων στη Σλοβακία.

Η 18Η CAMERA ZIZANIO

Στο πλαίσιο της δημοφιλούς Camera Zizanio που επιμελείται ο Νίκος Θεοδοσίου, θα διαγωνιστούν 127 ταινίες από την Ελλάδα, αντίστοιχος αριθμός ταινιών από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες και 30 ταινίες από 15 χώρες της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Ασίας.

 

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οκτώ αφιερώματα, στα οποία προβάλλονται περίπου άλλες 100 ταινίες μεγάλου και μεσαίου-μικρού μήκους, παρουσιάζονται σε 16 περιφερειακές αίθουσες του Φεστιβάλ:

  • Εργασία και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια. Ταινίες που φωτίζουν τις επιπτώσεις της ανεργίας κυρίως στη νέα γενιά.
  • 2018: Greek Films About Children and Youth. Στο αφιέρωμα προβάλλονται δέκα ελληνικές ταινίες παραγωγής 2018, με θεματολογία γύρω από την παιδική ηλικία.
  • Zoom in European Children’s Films. Ταινίες με θέματα οικολογικά, οικογένειας, εκπαίδευσης, μετανάστευσης, προβλημάτων της σύγχρονης κοινωνίας, ονείρων για ένα καλύτερο μέλλον κλπ.
  • Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation. Επιλογή ευρωπαϊκών animation μικρού μήκους πρόσφατης παραγωγής.
  • Το Εκκρεμές του Φύλου. Ταινίες που προσεγγίζουν ποικιλοτρόπως ζητήματα του Φύλου.
  • Ολλανδικά ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους. Επιλογή των καλύτερων ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους, από τη χώρα που πρώτη χρηματοδότησε την ανάπτυξη αυτού του είδους ταινιών.
  • CINE ΦΩΣ στα κελιά των κρατουμένων. Εκδήλωση-συζήτηση-προβολή ταινιών με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης.
  • Φοιτητιβίσματα. 15άλεπτα ντοκιμαντέρ τελειόφοιτων από τα τμήματα Οπτικοακουστικών Σπουδών & Επικοινωνίας των ΑΕΙ της χώρας.

SCHOOL CINEMA

*Κινηματογραφικά εργαστήρια: Μια εβδομάδα κινηματογραφικής εκπαίδευσης και δημιουργίας που φέρνει πιο κοντά τα παιδιά στον μαγικό κόσμο της εικόνας.

-Μεταξύ των εργαστηρίων της Camera Zizanio είναι το εργαστήριο κινουμένου σχεδίου Zizanimation (το μακροβιότερο του Φεστιβάλ) αλλά και το Mythos Project.

-Τα Daily News αναμένεται και φέτος να κλέψουν την παράσταση με χιουμοριστικά βιντεάκια που γυρίζουν τα ίδια τα παιδιά ενώ συνεχίζεται η δραστηριότητα του Zizanio News, μέσα από το ομώνυμο blog, με ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια και συνεντεύξεις.

*Συνεργασία με ΑΕΙ και ΤΕΙ: Φέτος εγκαινιάζεται η συνεργασία του Φεστιβάλ με το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, αλλά και με το τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

*Και οι δάσκαλοι μαθαίνουν: Την ίδια στιγμή που οι μαθητές γυρίζουν τις δικές τους ταινίες, οι δάσκαλοί τους παρακολουθούν σεμινάρια προκειμένου να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία που τους παρέχει το Φεστιβάλ.

*Διάλεξη-συζήτηση: Ο σκηνοθέτης και θεωρητικός του κινηματογράφου Θανάσης Ρεντζής, τιμώμενο πρόσωπο στο 21ο Φεστιβάλ, δίνει διάλεξη για την Κινηματογραφική Παιδεία.

*OlympiaCreative IdeasPitching Lab: Σκηνοθέτες και σεναριογράφοι παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Παράλληλα, επαγγελματίες κινηματογραφιστές, Έλληνες και ξένοι, τους εκπαιδεύουν στις ιδιαιτερότητες του «κινηματογράφου για παιδιά και νέους», επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη του σεναρίου.

*Olympia “Flash Forward”/Today’s Talents, Tomorrow’s Hope

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει ταλαντούχους ευρωπαίους νέους επαγγελματίες (σκηνοθέτες, ηθοποιούς, διευθυντές φωτογραφίες κλπ), που  έχουν ξεχωρίσει κι αποτελούν στον τομέα τους ελπίδα για το μέλλον.

*Και μια έκδοση-έκπληξη του Φεστιβάλ με πρωτοποριακά κείμενα του Κωστή Παλαμά για τον κινηματογράφο και το ρόλο του στην εκπαίδευση γραμμένα εν έτει 1915! Η έκδοση τιτλοφορείται «Εικόνας μεταχειρίζου, ώ διδάσκαλε!».

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

*Μουσική

  • Συναυλία Ορέστη Ντάντου
  • Συναυλία ροκ από την Ομάδα Τέχνης Πάροδος
  • Εργαστήρι Πολυφωνικής Μουσικής

*Λογοτεχνία

  • Εκδήλωση στη μνήμη του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου, κάτοικου Πύργου και φίλου του Φεστιβάλ.
  • Σχολείο και Τέχνη του Λόγου. Επισκέψεις συγγραφέων σε σχολεία της Ηλείας και συζητήσεις με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

*Θέατρο

  • Το ταξίδι του Φερεϋντούν. Θεατρική παράσταση.
  • Θεατρικό παιχνίδι. Δράσεις θεατρικού αυτοσχεδιασμού σε δημοτικά σχολεία.
  • Θεατρικό σεμινάριο

*Η πόλη σε κίνηση

  • Έκθεση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό οργανισμό «Ορίζοντας Γεγονότων» και τη συμμετοχή καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων κ.ά. για εικαστικές και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο με πόλη αναφοράς την Αμαλιάδα.

* Γνωριμία με τη γη της Ολυμπίας

  • Οι επισκέπτες του 21ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 18ης Camera Zizanio ξεναγούνται σε μουσεία, ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας.

Όλη η επικαιρότητα