WEB tv Αχαϊα Σαν Σήμερα

22 χρόνια μετά τον φονικό σεισμό του Αιγίου – Το ξημέρωμα της 15ης Ιουνίου 1995 που άλλαξε τραγικά την ιστορία (PHOTOS-VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Μνήμες τραγικές νομίζω για όλους τους συμπολίτες μας, 22 χρόνια πριν, πολλά χρόνια πίσω με 26 ανθρώπινες απώλειες και μνήμες τραυματισμένες σφόδρα από ένα τρομακτικό ξύπνημα.

Πέρα από την ιστορική αναφορά για εκείνη την ημέρα, αποφάσισα να περιγράψω και την προσωπική μου εμπειρία, πως βίωσα εκείνο το ξημέρωμα από το σπίτι μου στην Πάτρα, όντας ακόμη μαθήτρια του Γυμνασίου.

Ήταν ξημερώματα γύρω στις 3, της Πέμπτης 15 Ιουνίου 1995. Είχα κοιμηθεί λίγο πριν, καθότι ως νυχτερινός τύπος από τότε, διάβαζα για τις προαγωγικές εξετάσεις για την 2α Γυμνασίου. Πετάχτηκα από το κρεβάτι μου και άρχισα να ουρλιάζω –ως συνήθως δεν είμαι καθόλου ψύχραιμη – και ενώ είχαν ήδη ξυπνήσει οι γονείς και ο μικρότερος αδελφός μου, πεταχτήκαμε όλοι από τα κρεβάτια και καθίσαμε κάτω από τα κασώματα στις πόρτες, αγκαλιασμένοι.

Περιμέναμε και μόλις ηρέμησε το κούνημα, σιγά σιγά κατεβήκαμε από τον 5ο όροφο της πολυκατοικίας που μέναμε και για όλη τη νύχτα πήγαμε στο σπίτι της γιαγιάς στα Προσφυγικά που ήταν στο ισόγειο και ήταν αυλή.

Η επόμενη ημέρα ήταν τραγική…

250812_3864424582764_805383919_n.jpg

Η πρώτη είδηση που ακούσαμε με τον πατέρα μου στο ραδιόφωνο το πρωί ήταν η κατάρρευση της πολυκατοικίας της οδού Δεσποτοπούλων αλλά και του ξενοδοχείου…

Οι επόμενες ώρες πέρασαν μπροστά από την τηλεόραση να βλέπουμε την εξέλιξη των ερευνών στα χαλάσματα των δύο κτιρίων, για να βρουν τον μικρό Ανδρέα Μπογδάνο, αλλά και τα θύματα στα Βαλιμίτικα…

Η συνέχεια γνωστή… με τις τραγικές συνέπειες

Το ιστορικό

Όσοι έζησαν το γεγονός αυτό καταλαβαίνουν το μέγεθος του πανικού, που δημιουργήθηκε εκείνη την δύσκολη ώρα, που οι περισσότεροι κοιμόντουσαν. Είναι εφιαλτικές στιγμές, που δεν μπορούν να λησμονηθούν εύκολα.

Ήταν πραγματικά μια τραγική νύκτα για την όμορφη πόλη του Αιγίου όπως γράφει το aigialeianews.gr. Η καταστροφή ήταν γενικευμένη. Η εικόνα ήταν δραματική. Εκεί που υπήρξαν θύματα ήταν σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, επί της οδού Δεσποτοπούλων και 1ης Μάη και στο ξενοδοχείο «Ελίκη», στα Βαλιμίτικα, τα οποία κατέρρευσαν. Στα ερείπιά τους χάθηκαν 16 Έλληνες και 11 Γάλλοι τουρίστες, που έμεναν στο ξενοδοχείο.

aigio_seismos_1.jpg

Τα θύματα του σεισμού

1. Ανδρέας Μαρουσάκης,

2. Αντώνιος Μαρουσάκης,

3. Αρετή Μαρουσάκη,

4. Αγγελική Φραγκονικολοπούλου,

5. Ελβίρα-Μαρία Φραγκονικολοπούλου,

6. Δημήτριος Παντελής,

7. Χρήστος Παντελής,

8. Μαρία Ταβαλιόνε-Μαυροπούλου,

9. Ανδρέας Σεριάτος,

10. Ευσταθία Σεριάτου,

11. Παναγιώτης Καμπίτσης,

12. Διονύσιος Καμπίτσης,

13. Παναγιώτης Παντελόπουλος,

14. Ειρήνη Παντελοπούλου,

15. Νικόλαος Γκολφίνος,

16. Χριστίνα Κόλλια.

17. Mr. Cyrille Cordier,

18. Mme Sylvie Erba,

19. Mme Denice Vittart,

20. Mme Nelly Leroux,

21. Mme Tourny,

22. Mr. Michel Baranger,

23. Mme Joel Gras,

24. Mme Katherine Gras-Thiberge,

25. Mr. Eloϊse Gras (4 ετών),

26. Mme Muriel Petit.

Εκτεταμένες ήταν οι ζημιές σε κτίρια χωριών της Αχαΐας (Βαλιμίτικα, VII) και της Φωκίδας (Ερατεινή, VII) καθώς και στην προβλήτα του λιμανιού του Αιγίου. Στην ευρύτερη περιοχή παρατηρήθηκαν φαινόμενα ρευστοποίησης, διαρρήξεις του εδάφους, μετάθεση της ακτογραμμής και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Ο μεγαλύτερος προσεισμός (Μ=4,6) εκδηλώθηκε στις 28 Μαΐου.

polykatoikia-seismos-95.jpg

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησαν πολλοί μετασεισμοί ο μεγαλύτερος των οποίων (Μ=5,6) έγινε 15min μετά τον κύριο σεισμό.

Πηγή: tempo24.gr

Όλη η επικαιρότητα