Ηλεία Πολιτισμός

22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Η εκπαίδευση μέσα από τον κινηματογράφο σε «πρώτο πλάνο»!

Με τις προβολές τόσο του διαγωνιστικού προγράμματος (από τις 4μμ στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο), της Camera Zizanio (στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της ΠΕΔ, στον Πύργο, από τις 11πμ έως τη 1 μμ) και του «Kids & Doc» (στον Πολυχώρο Πολιτισμού στην Αμαλιάδα), να πραγματοποιούνται επί καθημερινής βάσης, όπως και των δεκάδων άλλων παράλληλων δράσεων, το 22o Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους αφήνει το πολύπλευρο και πολύ-Πολιτισμικό του αποτύπωμα στην περιοχή μας για μια ακόμα χρονιά…

Στο πλαίσιο των Masterclasses του Φεστιβάλ, σήμερα (από 15:00-18:00), στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας, στον Πύργο, η πολυβραβευμένη ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης Δήμητρα Χατούπη, θα μιλήσει για τον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη ηθοποιό στη θεατρική πράξη.

Masterclasses για φοιτητές και ενήλικες

Το SCHOOL CINEMA είναι ο τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ, όπου επαγγελματίες κινηματογραφιστές και εκπαιδευτικοί οργανώνουν εφαρμοσμένα, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και νέους. Αυτά τα εργαστήρια συμπληρώνονται με εργαστήρια για ενήλικες, κυρίως εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της γνώσης. Φέτος, οι φοιτητές του τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από υψηλότατου επιπέδου masterclasses, που παραδίδουν αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών (παράρτημα Πύργου), σήμερα Τρίτη, η πολυβραβευμένη ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και έμπειρη δασκάλα  της δραματικής τέχνης Δήμητρα Χατούπηθα μιλήσει  στους συμμετέχοντες για τον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη ηθοποιό στη θεατρική πράξη. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από 15:00-18:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας, στον Πύργο, στην κεντρική αίθουσα.

Επίσης σήμερα, ο Κώστας Μυλωνάς θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για τις εφαρμογές του κινητού τηλεφώνου στην εκπαίδευση, από 11:00-15:00 στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το εργαστήρι αποτελεί συνέργεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με την ΕΡΤ. Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες ασχολούνται με την χρήση του κινητού ή ταμπλέτας ως εργαλείο για το σινεμά, και ποιες μπορεί να είναι οι εφαρμογές του στην εκπαίδευση.

Αύριο Τετάρτη, από τις 15:00-18:00, στο Συνεδριακό – κεντρική αίθουσα, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Πόλη – σκηνικό», από τους Αντώνη Χαλκιά (σκηνογράφο) και Παύλο Κάβουρα (πανεπιστημιακό). Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις εργασίες του  Αντώνη Χαλκιά (το Νησί, Ποντοκώμη-Χώρος Μνήμης και Άγριες Μέλισσες), ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παύλος Κάβουρας, συνομιλεί μαζί του για τη σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό βίωμα και την καλλιτεχνική ερμηνεία.

Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, ο Νίκος Καβουκίδης μιλά για τη φωτογραφία και τα μυστικά της, από τις 12:00-15:00 στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019, ο Θανάσης Ρεντζής  θα πραγματοποιήσει διάλεξη για την Αρχαιολογική και Μουσειολογική διάσταση του Κινηματογράφου, από 12:00-15:00 στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Και για ενήλικες…

Αύριο Τετάρτη επίσης, από 15:00-18:00 στην Βιβλιοθήκη Πύργου, με αφορμή την κινηματογραφική ταινία «Blanka», πραγματοποιείται από την εκπαιδευτικό θεάτρου Φλώρα Σπύρου ένα θεατρικό εργαστήριο με τίτλο «Σπίτι είναι…» κατά τη διάρκεια του οποίου μέσα από τεχνικές θεάτρου και δράματος προσεγγίζονται οι θεματικές ενότητες της ταινίας και δίνεται η δυνατότητα στην ομάδα συμμετεχόντων να μοιραστούν μεταξύ τους σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα.

Την Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2019, από 15:00-18:00, στο Συνεδριακό – κεντρική αίθουσα θα παρουσιαστεί ο Οδηγός μελέτης:  Supa Modo από τους Κώστα Κορρέ, Παντελή Παντελόγλου, Γιώργο Σπύρου. Το επόμενο βήμα που κάνει το Νεανικό Πλάνο (ο ιδρυτικός φορέας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας) στην κατεύθυνση του διαρκούς εκσυγχρονισμού του προσφερόμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι η παραγωγή Διαδικτυακών Οδηγών Μελέτης, που αξιοποιούν στο έπακρο τις παρεχόμενες από τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία δυνατότητες. Παράλληλα, από σήμερα Τρίτη και έως την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται το Εργαστήρι Πολυφωνίας από τους Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά. Το Εργαστήρι Πολυφωνίας συνταξιδεύει φέτος για δέκατη χρονιά με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους! Ένας πυρήνας πολυφωνίας που διαρκώς ομορφαίνει, με πολυφωνικά τραγούδια από την Ήπειρο, το Ιόνιο, το Αιγαίο ως την Κάτω Ιταλία, χαρτογραφώντας τον Πύργο στο Πολυφωνικό Καραβάνι που, εδώ και λίγους μήνες, αποτελεί την πρώτη, διαχρονικά, πρόταση της Ελλάδας στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO! Στο Εργαστήρι, όπου συμμετέχουν και παιδιά και “μεγάλοι”, θα γυριστεί και ταινιάκι, συνταιριάζοντας μουσική και σινεμά.

Όλη η επικαιρότητα