Κινηματογράφος

23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδια και Νέους: Sold-out προβολές στο online.olympiafestival.gr

Ακούστε το άρθρο

Mε μεγάλη επιτυχία και sold out προβολές συνεχίζεται το 23ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους!

Μέσα σε τρεις μόλις ημέρες, την πλατφόρμα προβολών του Φεστιβάλ (online.olympiafestival.gr) επισκέφθηκαν 20.026 μοναδικοί επισκέπτες, ενώ πραγματοποιήθηκαν 24.977 κρατήσεις και 15.391 προβολές και καταγράφηκαν 221.351 προβολές σελίδων.

Αρκετές ταινίες μεγάλου μήκους μυθοπλασίας είναι ήδη sold-out, ωστόσο σε κάποιες προστέθηκαν επιπλέον θεάσεις από τις προγραμματισμένες.

Οι επιλογές όμως παραμένουν πολλές –για όλη την οικογένεια. Εκτός από το πλούσιο πρόγραμμα ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, animation και ντοκιμαντέρ (Kids & Docs), υπάρχουν και μερικά πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα:

Τζιάνι Ροντάρι, Διδάσκοντας τη Γραμματική της Φαντασίας

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, με την υποστήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, τιμά τη μνήμη του κορυφαίου Ιταλού συγγραφέα του 20ου αι. Πρωτοπόρος του σύγχρονου παραμυθιού, ο Gianni Rodari δεν απέσπασε τυχαία το 1970 το βραβείο “Χανς Κρίστιαν Άντερσεν”, το οποίο θεωρείται  το βραβείο Νόμπελ της παιδικής λογοτεχνίας. Με τρόπο ριζοσπαστικό και ευφάνταστο, συνδυάζει το χιούμορ του παραλόγου με το ανήσυχο πνεύμα των ηρώων του και χρησιμοποιεί τις αλλοιώσεις της γλώσσας για να φτιάξει χώρο να γεννηθεί το “φανταστικό θέμα, το ερέθισμα για μια ιστορία από μια μόνο λέξη”.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρεις ταινίες (Τούρτα στον ουρανό, Γαλάζιο βέλος και Cipollino), βασισμένες σε βιβλία του Ροντάρι, ένα στρογγυλό τραπέζι που διερευνά σημαντικές πτυχές του έργου του και τις επιρροές του στην εκπαιδευτική διαδικασία κι ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο, που αναφέρεται στη “μαγική τράπουλα” των παραμυθιών του.

  1. Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο

Δεκαπέντε Έλληνες σκηνοθέτες και σκηνοθέτριες συστήνουν στο ενήλικο κοινό τη γενιά που έρχεται, μέσα από ευαίσθητες μικρού μήκους προσεγγίσεις ζητημάτων που την απασχολούν. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι πρόσφατα βραβευμένες στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας Βούτα του Δημήτρη Ζάχου, Το τέλος του πόνου (Μια πρόταση) της Ζακλίν Λέντζου, Μελατονίνη του Νίκου Πάστρα και  Antivirus  της Αναστασίας  Σίμα.

INTERREG – CIAK: Ο ιταλικός νότος και η δυτική Ελλάδα συνομιλούν κινηματογραφικά.

Η δράση ενέπλεξε νεαρούς σκηνοθέτες από την Απουλία της Ιταλίας και την Ελλάδα, οι οποίοι κλήθηκαν να δημιουργήσουν 10 μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, βασισμένες στον κοινό βίο Ελλάδας και Ιταλίας, στοχεύοντας να προσδώσουν αξία και ορατότητα στις εμπλεκόμενες στο πρότζεκτ περιοχές (Απουλία, Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας).

Γέφυρες

Ένα αφιέρωμα που αποσκοπεί στη διευκόλυνση των παιδιών και νέων προσφύγων να γνωρίσουν, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές ανθρώπινες αξίες με όχημα τον κινηματογράφο. Για τον σκοπό αυτό, το Δανέζικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου μεταγλώττισε στην αραβική γλώσσα επιτυχημένες δανέζικες ταινίες για παιδιά και νέους.

Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να βρείτε τις ταινίες  όλων των αφιερωμάτων:

https://online.olympiafestival.gr/page/afieromata/

Kαι βέβαια, οι μικροί (και μεγάλοι) σινεφίλ μπορούν να επιλέξουν από τα πακέτα ταινιών της 20ης  Camera Zizanio που έχουν γυριστεί από παιδιά για παιδιά είναι ταξινομημένες  σε τρεις ηλικιακές  κατηγορίες, με βάση την ηλικία των μικρών δημιουργών τους. Τις ταινίες αυτές θα τις αναζητήσετε στη διεύθυνση:   https://online.olympiafestival.gr/page/camera-zizanio/

ΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Εδώ θα Στις διευθύνσεις  https://www.docdroid.net/file/download/IzOS0uL/festival-2020-for-web-pdf.pdf

και

https://camerazizanio.files.wordpress.com/2020/11/camerazizanio_catalogue_20205.pdf

μπορείτε να «ξεφυλλίσετε» τους καταλόγους του 23ου Φεστιβάλ και της επετειακής (20ης) Camera Zizanio.

Υπενθυμίζεται πως όλες οι ταινίες του Φεστιβάλ και της Camera Zizanio  προβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ από τη διεύθυνση online.olympiafestival.gr

στην πλατφόρμα FestivalScope/Shift72.

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2020.

Το Σάββατο 5/12 τα βραβεία

Διαρκή ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα του Φεστιβάλ καταγράφονται στο  https://www.facebook.com/olympiaiff.

Εκεί θα μάθετε και τα βραβεία όλων των τμημάτων, τα οποία θα ανακοινώνονται σταδιακά online, από τις 5μμ του Σαββάτου  5/12/2020.

Όλη η επικαιρότητα