Βιβλίο Σαν Σήμερα

23 Απριλίου: «Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου» – Αξία ανεκτίμητη

Σε μια εποχή που η πληροφορία ‘τρέχει’ με μεγάλες ταχύτητες και τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν ανατρέψει την καθημερινότητα του ανθρώπου, το βιβλίο κατέχει την δική του- ευτυχώς- ξεχωριστή θέση.

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου από την UNESCO και η ημέρα αυτή έχει επιλεγεί συμβολικά γιατί τότε έφυγαν από τη ζωή μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο Shakespeare, ο Cervantes και ο Inca Garcilaso de la Vega.

Η ιδέα του εορτασμού προέρχεται από την Καταλονία και μάλιστα υπάρχει και μια τοπική παράδοση που θέλει την ημέρα αυτή να εορτάζεται ως η ‘Μέρα των βιβλίων και των ρόδων’. Με το σύνθημα λοιπόν «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο και αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.

Η κρίση

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης και της άμεσης εξάπλωσης της πληροφορίας, όπως προαναφέρθηκε, το βιβλίο φαίνεται ότι έχει χάσει λίγο έδαφος.

Παρ’ όλα αυτά αντιστέκεται και αντιστέκεται σθεναρά και αυτό αποδεικνύεται από τις νέες εκδόσεις που συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τα ράφια των βιβλιοπωλείων με τη φιλοδοξία ότι θα εμπλουτίσουν και τα ράφια των βιβλιοθηκών των σπιτιών.

Η επαφή με ένα βιβλίο είναι αξία ανεκτίμητη και διαχρονική και η μοναδική ελπίδα γι’ αυτό τον κόσμο. Γιατί μπορεί η πληροφορία που διαδίδεται και εξαπλώνεται μέσω των ηλεκτρονικών μέσων να έχει καταιγιστικούς ρυθμούς, ποτέ ωστόσο δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει την ξεχωριστή πηγή γνώσης και το μοναδικό ‘ταξίδι’ που προσφέρει ένα βιβλίο.

Και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι εξακολουθούν, παρά την οικονομική πίεση, να διαθέσουν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ένα ποσό για να προμηθευτούν ένα βιβλίο, για να πιάσουν στα χέρια τους μία καινούργια έκδοση, να την ξεφυλλίσουν, να οσμιστούν το μελάνι και να ρουφήξουν το περιεχόμενο.

Σταθεροί αναγνώστες

Οι βιβλιοπώλες της Αμαλιάδας παραδέχονται ότι το βιβλίο περνά τη δική του ‘κρίση’, δεν παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι υπάρχουν σταθεροί αναγνώστες, υπάρχουν ‘βιβλιοφάγοι’ και αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι εισέρχονται στον κόσμο του βιβλίου και νέοι αναγνώστες. Αυτό είναι το ελπιδοφόρο της υπόθεσης.

Οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι οι πιο σταθερές αναγνώστριες, σε όλες τις ηλικίες, και ακολουθούν τα παιδιά και οι άνδρες. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο των βιβλίων μέσα από τους γονείς που τα παροτρύνουν να διαλέξουν και να διαβάσουν ένα βιβλίο. Βέβαια, οι βιβλιοπώλες επιμένουν ότι και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει από την πλευρά τους να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε τα παιδιά πέραν των σχολικών βιβλίων να μάθουν να διαβάζουν και εξωσχολικά, διευρύνοντας τις γνώσεις και τη σκέψη τους.

Και βέβαια, τόσο οι εκδοτικοί οίκοι όσο και τα βιβλιοπωλεία, έχουν κάνει αναπροσαρμογή τιμών, κατά το δυνατόν βέβαια, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι πολίτες ένεκα οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό άλλωστε και τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και οι προσφορές στα βιβλία.

Εν κατακλείδι, το βιβλίο έχει προβλήματα, παραμένει ωστόσο σταθερή αξία και ίσως η σημερινή ημέρα να αποτελέσει την αφορμή για να επιστρέψουμε σε ένα ‘καταφύγιο’ που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επαναπροσδιορίσουμε και την ώθηση να… αντιμετωπίσουμε τη ζωή!

Όλη η επικαιρότητα