Ηλεία

24 χρόνια Χαμόγελο του Παιδιού: «Είμαστε κοντά σε κάθε όνειρο των παιδιών!»

Ακούστε το άρθρο

 Όταν η Γιούλη συνάντησε τον Ανδρέα…

  «Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1995…όταν ο μικρός Ανδρέας γράφοντας στο ημερολόγιό του -κι ενώ έδινε για 18 ολόκληρους μήνες τη δική του μάχη για τη ζωή- είχε εκφράσει την επιθυμία να δημιουργηθεί το «Χαμόγελο του Παιδιού, με στόχο να φέρει χαμόγελο στα παιδιά που δεν έχουν λεφτά, δεν έχουν παιχνίδια, δεν έχουν φαΐ και μερικά δεν έχουν ούτε γονείς, γιατί όλα τα παιδιά αξίζουν ένα χαμόγελο».

To χαμόγελο που είχε σχηματίσει ο μικρός Ανδρέας το Νοέμβριο του 1995…..

Λίγες εβδομάδες αργότερα το χαμόγελο του μικρού Ανδρέα έσβησε για πάντα, αλλά η επιθυμία του έγινε πράξη από τον πατέρα του Κώστα Γιαννόπουλο.

Τρεις μήνες αργότερα, συγκεκριμένα το Μάρτιο του 1996 η ιστορία του μικρού Ανδρέα συνάντησε την ιστορία της μικρής Γιούλης Λαμπροπούλου ετών 10 και κάπως έτσι γεννήθηκε το «χαμόγελο» και στην Ηλεία.

Πρωτεργάτες οι  γονείς της 10χρονης  Γιούλης, Δήμητρα και Γιάννης που λίγους μήνες αργότερα έχτισαν τον εθελοντικό οργανισμό σε επίπεδο νομού.  Έτσι σήμερα 24 χρόνια μετά, ο Ανδρέας και η Γιούλη γίνονται η αιτία να ανθίσει το χαμόγελο σε  περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια παιδιά, τα οποία έχουν στηριχτεί μέχρι σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο νομό Ηλείας το «Χαμόγελο» ξεκίνησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο του 1997 και με πολλή προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί και έχει αγκαλιάσει εκατοντάδες παιδιά που το έχουν ανάγκη είτε με υλική και ιατροφαρμακευτική στήριξη, είτε προσφέροντάς τους βοήθεια για κάποιες ώρες, είτε φιλοξενώντας τα, στα δύο σπίτια στην Κυλλήνη και τη Βροχίτσα.

Επίσης ο σύλλογος διατηρεί γραφεία στον Πύργο, ένα Κέντρο Στήριξης κι ένα εθελοντικό εργαστήρι και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου παρέχει στα παιδιά τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πάρα πολλές δράσεις. Έτσι, μέσα από όλα αυτά που προσφέρει και διοργανώνει, τα παιδιά που κατά καιρούς είναι υπό τη σκέπη του, απολαμβάνουν την ηρεμία, την αγάπη, τη ζεστασιά και όλα όσα θα τους προσέφερε το οικογενειακό περιβάλλον.

Ιδιαίτερη αναφορά στους εθελοντες έκανε η συντονίστρια του χαμόγελου στο νομό κ. Κ Λιακοπούλου

Η συντονίστρια στο νομό Ηλείας, αλλά και υπεύθυνη των σπιτιών ημερήσιας φροντίδας, κοινωνική λειτουργός κ. Κατερίνα Λιακοπούλου δήλωσε στην εφημ. Πατρίς: « Δεν θα τα είχαμε καταφέρει αν δεν είχαμε την πολύτιμη και σημαντική βοήθεια των φίλων και εθελοντών μας και πρόσθεσε « μας στηρίζουν σε όλα, όταν συγκεντρώνουμε τα διάφορα είδη στα κέντρα στήριξης, στα νοσοκομεία όταν νοσηλεύονται παιδιά, στα εργαστήρια που φτιάχνουμε μπομπονιέρες για γάμο και βάπτιση αλλά και στις κατασκευές που διατίθενται στα παζάρια προκειμένου να ενισχυθούμε οικονομικά. Επίσης μας βοηθούν στο διάβασμα των παιδιών, στην καθαριότητα των σπιτιών και όπου αλλού τους χρειαστούμε. Τους ευχαριστούμε όλους για όλα και καλούμε όλους να μας προσφέρουν λίγα λεπτά από το χρόνο τους και να έρθουν κοντά μας ..»

Φωτό από την καθημερινότητα των παιδιών στην Κυλλήνη…

Και τρίτο σπίτι στην Ηλεία για πιο πολλά «χαμόγελα»…

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για τη δημιουργία και τρίτου σπιτιού στην Ηλεία λίγο έξω από τον Πύργο, μετά από δωρεά φίλου και υποστηρικτή του εθελοντικού οργανισμού. Ο κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος, που ο πρόωρος χαμός της Γιούλης του,  στάθηκε  η αιτία για να στηρίξει «το χαμόγελο» και να το στήσει στο νομό,  έκανε ειδική αναφορά  στο σπουδαίο ρόλο των υποστηρικτών και σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να μας παρουσιάσει το τρίτο Σπίτι το οποίο αυτή την περίοδο φτιάχνεται. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια έχουν αγκαλιάσει πολλά παιδιά που χρειάστηκαν βοήθεια και στήριξη και μίλησε γι’ αυτό στην «Π»…

Ο ιδρυτής του χαμόγελου στην Ηλεία κ. Γιάννης Λαμπρόπουλος

Κύριε Λαμπρόπουλε, πείτε μας δύο δυνατές στιγμές που σας έρχονται στο νου από τη στιγμή που δημιουργήσατε τον εθελοντικό οργανισμό στην Ηλεία.

Πριν από 18-19 χρόνια είχε χρειαστεί τη βοήθειά μας ένας έφηβος που αντιμετώπιζε ένα σοβαρότατο και σπάνιο πρόβλημα υγείας. Το παιδί έπρεπε να βγει εκτός Ευρώπης καθώς κανένας γιατρός δεν του έδινε ελπίδα. Παρά το γεγονός ότι τότε ήμασταν στις αρχές ως εθελοντικός οργανισμός καταφέραμε και δώσαμε λύση στέλνοντας το παιδί σε εξειδικευμένο κέντρο του εξωτερικού. Σήμερα χαίρει άκρας υγείας και απολαμβάνει τη ζωή του με τη γυναίκα και τα παιδιά του, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που μας βοηθά …

Ένα άλλο περιστατικό που με έχει σημαδέψει είναι όταν πριν από χρόνια σε ένα χωριό της Ηλείας είχαν χαθεί δυο παιδάκια και είχε σημάνει Amber alert. Τότε μαζί με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες είχαμε πάρει μέρος στις έρευνες για τον εντοπισμό τους με τη διασωστική μας ομάδα που εκτός από άρτιο εξοπλισμό διαθέτει και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Βέβαια το αποτέλεσμα ήταν θλιβερό γιατί τα δύο παιδάκια βρέθηκαν πνιγμένα από συγγενικό τους πρόσωπο. Είναι ένα γεγονός που ακόμη και σήμερα με φορτίζει πολύ αρνητικά…….

Δίπλα στις οικογένειες    

Με πλούσια δράση συνεχίζει την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια και στο νομό Ηλείας αφού διατηρεί δύο «Σπίτια» τα οποία φιλοξενούν παιδιά χαρίζοντάς τους χαμόγελο, ζεστασιά, μόρφωση, φαγητό και μια αγκαλιά!

Συγκεκριμένα το Σπίτι της Ημερήσιας Φροντίδας στη Βροχίτσα Πύργου, που λειτουργεί από το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ, σε ένα κτήριο που έχει παραχωρηθεί για 30 χρόνια από τον πρώην Δήμο Ιάρδανου.

Το Σπίτι αυτό άνοιξε την αγκαλιά του το 2013 και μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει και έχει μεγαλώσει δεκάδες παιδιά από 7 έως 15 ετών. Σήμερα στο σπίτι φιλοξενούνται 16 παιδιά ηλικίας 5 έως 15 ετών. Δίπλα στα παιδιά βρίσκεται μία εξειδικευμένη ομάδα συνολικά 6 ατόμων που προσφέρει τον καλύτερό της εαυτό στα παιδιά.

Τα παιδιά που φιλοξενούνται προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή του Πύργου και οι οικογένειές τους, αδυνατούν να τα στηρίξουν λόγω κοινωνικών, οικονομικών ή προβλημάτων υγείας που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν.

Η ομάδα του Σπιτιού της Βροχίτσας , από αριστερά, η παιδοκόμος κ. Κανέλλα Παπαηλία, η παιδαγωγός κ. Παν.Κωνσταντοπούλου, ο οδηγός κ. Γ. Ρηγόπουλος, η εκπαιδευτικός κ. Δέσποινα Καραπάνου και ο κοινωνικός λειτουργός κ. Αυγ. Καπογιάννης.

Ο κ. Αύγουστος Καπογιάννης κοινωνικός λειτουργός υπεύθυνος στο Σπίτι της Βροχίτσας μας είπε ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι οικογένειές τους στηρίζονται σε υλικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και σε ψυχολογική υποστήριξη. Μάλιστα τουλάχιστον δύο φορές το μήνα το επιστημονικό προσωπικό έρχεται σε επαφή με τους γονείς έτσι ώστε η βραδινή παραμονή των παιδιών στα σπίτια τους να είναι ομαλή και κάθε φορά σαν κίνητρο να βάζουν νέους στόχους με τους γονείς. Ο απώτερος σκοπός είναι η βελτίωση της δυναμικής της οικογένειας έτσι ώστε στο μέλλον να καταστεί ικανή να αντιμετωπίσει από μόνη της τις απαιτήσεις της ζωής. Παράλληλα πολύ σύντομα, μας είπε ο κ. Καπογιάννης θα λειτουργήσει και πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού  έτσι ώστε να βοηθηθούν οι άνεργοι  γονείς και να καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειάς τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινωνία της Βροχίτσας έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και πολλοί συμπολίτες συνδράμουν όπως μπορούν.

 Σπιτικό με γιαγιά στην Κυλλήνη..   

Το Σπίτι στην Κυλλήνη άνοιξε την αγκαλιά του το 2007 και αποτελεί δωρεά του αείμνηστου Γιάννη Φρεζάδου και της συζύγου του κυρίας Ρούλας, η οποία μένει μαζί με τα παιδιά μέχρι και σήμερα και είναι η « γιαγιά» τους.

Σήμερα στην Κυλλήνη μεγαλώνουν 20 παιδιά  από 1,5 έως 18 ετών. Δίπλα στα παιδιά βρίσκεται μία εξειδικευμένη ομάδα η οποία βοηθά στην ομαλή και ευχάριστη 24ωρη παραμονή των παιδιών στο Σπίτι. Τα παιδιά που έχουν εγκατασταθεί εκεί μπορεί να είναι από την Ελλάδα ή και άλλες χώρες, όπου οι αρμόδιες Εισαγγελικές και Δικαστικές αρχές έκριναν αναγκαία την απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό τους περιβάλλον λόγω σοβαρής κακοποίησης και παραμέλησης.

Τα παιδιά «ταξιδεύουν» στον κόσμο.
Με τα παιδιά δημιουργούνται ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί, καθώς φιλοξενούνται όλο το 24ωρο μας είπε η υπεύθυνη του Σπιτιού της Κυλλήνης κ. Διον. Μπίθα

Για τους δεσμούς που δημιουργούνται και την καθημερινότητα μίλησε στην «Π» η υπεύθυνη κ. Διονυσία Μπίθα : « Η λειτουργία και η καθημερινότητα μας προσαρμόζεται και ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες αλλά και την προσωπικότητα των παιδιών με σεβασμό στις επιθυμίες τους, θυμίζοντας εκείνη μιας τυπικής οικογένειας. Μιας μεγάλης οικογένειας! Τα παιδιά μεγαλώνουν μαζί μας και εμείς μαζί τους! Μοιραζόμαστε στιγμές,  δυνατές συγκινήσεις και αισθανόμαστε όλοι οι άνθρωποι που εργαζόμαστε κοντά τους την μεγάλη ευθύνη αλλά και την ευλογία για το αποτύπωμα που αφήνουμε στις ζωές τους! Οι ανάγκες των παιδιών μας είναι πάντα προτεραιότητα. Με σεβασμό σε μια δύσκολη εποχή καλούμαστε να σταθούμε δυνατοί και να καλύψουμε βασικές ανάγκες τους που ολοένα και αυξάνονται και πάντα ζητάμε την προσφορά των ανθρώπων που μας στηρίζουν και μας δίνουν θάρρος και αισιοδοξία να συνεχίσουμε. Είμαστε κοντά σε κάθε παιδί παρέχοντας ασφάλεια και φροντίδα . Σε μικρά ή μεγάλα βήματα, είμαστε κοντά τους σε κάθε τους όνειρο! Μέχρι ελεύθερα να πετάξουν ψηλά στις δικές τους προσδοκίες, δυνατά και έτοιμα για την ζωή !..»

«Αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε… » Ανδρέας Γιαννόπουλος

Όταν μιλούν οι αριθμοί

ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

  • 32 εργαζόμενοι
  • 1 Σπίτι μόνιμης φιλοξενίας
  • 1 Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας
  • 1 δημιουργικό εργαστήρι
  • 55 εθελοντές

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • 505 εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα
  • 11 Σπίτια μόνιμης φιλοξενίας
  • 3 Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας
  • 3350 Εθελοντές

Οι ανάγκες του «Χαμόγελου»

  • Τρόφιμα
  • Χαρτικά-απορρυπαντικά
  • Είδη ένδυσης & υπόδησης
  • Σχολικά / Παιχνίδια
  • Φάρμακα
  • Είδη προσωπικής χρήσης
  • Πετρέλαιο θέρμανσης
  • Πετρέλαιο κίνησης
«Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα… » Παύλος Σιδηρόπουλος

Όλη η επικαιρότητα