Categories: Life

25 χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα θεωρίες συνωμοσίας για τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana

Share

O κόσμος λάτρεψε την Diana σαν να ήταν ροκ σταρ. Η βασιλική, βρετανική οικογένεια πάλι δεν έδειξε ποτέ την ίδια λατρεία στο πρόσωπό της. Ίσα ίσα που φαινόταν λες και την τιμωρούσε γι’ αυτό ακριβώς: την απίστευτη λαοφιλία της. Η οποία μεγάλωσε ακόμα περισσότερο με τον τραγικό χαμό της.

Η «πριγκίπισσα του λαού» έφυγε από τη ζωή στα 36 της, μία ημέρα σαν και αυτή, πριν από 25 χρόνια, βάζοντας ολόκληρο τον πλανήτη σε κατάσταση παγκόσμιου πένθους. Ο θάνατός της αποδόθηκε στον τραυματισμό της από το τροχαίο δυστύχημα. Κάποιοι βέβαια -και δεν είναι λίγοι- δεν πίστεψαν ποτέ ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Η «θλιμμένη πριγκίπισσα» που έμελλε να βρει ξανά, μόνο για λίγο, το χαμόγελο της

Ο γάμος του ζευγαριού στις 29 Ιουλίου του 1981. / 1981, AP Photo

Τα τελευταία χρόνια του γάμου της με τον πρίγκιπα Κάρολο, τον μεγαλύτερο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και πρώτο διάδοχο του βασιλικού θρόνου -παντρεύτηκαν το 1981 και απέκτησαν δύο γιους, τους πρίγκιπες William και Harry- δεν ήταν ευτυχισμένα.

Ο Κάρολος είχε έρθει ξανά πολύ κοντά με την Camilla Parker Bowles, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του και η Diana ζούσε μες στην κατάθλιψη, πάλευε με τη βουλιμία, είχε χάσει τον εαυτό της. Προσπαθούσε να ξεφύγει από έναν αδιέξοδο έγγαμο βίο, μία αδιέξοδη καθημερινότητα και ζωή.

Βρήκε το θάρρος να κάνει μία νέα αρχή, να σπάσει τα δεσμά της και να γίνει ξανά από Wisdor, Spencer (όπως ήταν το πραγματικό της επωνυμο) μετά τη σύντομη σχέση της με τον καρδιοχειρούργο, Hasnat Khan. Το διαζύγιο με τον Κάρολο ήρθε το 1996. Ένα χρόνο αργότερα και λίγους μήνες μετά το τέλος της σχέσης της με τον Khan, γνώρισε το 1997 τον Dodi al-Fayed. Μαζί του λέγεται ότι έζησε τον απόλυτο έρωτα, την απόλυτη ευτυχία, που θα οδηγούσε σύντομα στον γάμο και στη δημιουργία οικογένειας.

Η ευτυχία της δεν κράτησε για πολύ.

Το θανάσιμο τροχαίο δυστύχημα που έκοψε το νήμα της ζωής της Diana

H μαύρη Mercedes έγινε μία μάζα μετά τη σύγκρουση με τις τσιμεντένιες κολώνες. / 1997, Jerome Delay/AP Photo, file

Το βράδυ της 30ης Αυγούστου του 1997, η Diana και ο Dodi βρίσκονταν στο ξενοδοχείο Ritz του πατέρα του, Mohamed al-Fayed στο Παρίσι. Οι παπαράτσι είχαν περικυκλώσει την κεντρική είσοδο και έτσι το ζευγάρι αποχώρησε από μία δεύτερη είσοδο. Επιβιβάστηκε στη μαύρη Mercedes S28 μαζί με τον οδηγό και τον σωματοφύλακά τους.

Καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τους παπαράτσι που ακολουθούσαν με μοτοσικλέτες, το αυτοκίνητο ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, κατευθύνθηκε στη σήραγγα Ponte del’ Alma και δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του σε αυτήν, ακούστηκε ένας εκκωφαντικός θόρυβος σαν έκρηξη. Ο οδηγός του ζευγαριού, Henry Paul είχε χάσει τον έλεγχο με αποτέλεσμα η Mercedes να προσκρούσει στις τσιμεντένιες κολώνες της σήραγγας.

Ο Dodi al-Fayed και ο οδηγός βρήκαν ακαριαίο θάνατο. Ο σωματοφύλακας ήταν τραυματισμένος σε λιπόθυμη κατάσταση, ενώ η Diana είχε τις αισθήσεις της την ώρα που προσπαθούσαν να την απεγκλωβίσουν από τα συντρίμμια. Το αυτοκίνητο είχε γίνει μία μάζα.

Παρά τις προσπάθειές τους, οι γιατροί δεν κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή. Έσβησε στις 04:00 τα ξημερώματα, την 31η Αυγούστου του 1997.

Η είδηση του τραγικού θανάτου της έγινε αμέσως γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι πρώτες αντιδράσεις του Μπάκιγχαμ που έκαναν τις φήμες περί δολοφονίας της να οργιάζουν

Την ώρα που το κύμα θλίψης που προκάλεσε ο θάνατος της Diana στον βρετανικό λαό ήταν μεγάλο, με εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο να παρακολουθούν συγκλονισμένοι την είδηση του χαμού της, το Μπάκιγχαμ φαινόταν να τηρεί μία ψύχραιμη στάση.

Τόσο η αντίδραση της βασίλισσας Ελισάβετ να μην επιστρέψει εσπευσμένα από τη Σκωτία όπου έκανε διακοπές με τους εγγονούς της, William και Harry, -η αιτία ήταν ότι δεν ήθελε να τους επιβαρύνει κι άλλο ψυχολογικά-, όσο και η εγκρατής συναισθηματικά συμπεριφορά του Καρόλου, προκάλεσαν ποικίλα σχόλια από τον βρετανικό και όχι μόνο, Τύπο.

Οι φήμες περί ατυχήματος, που μάλλον δεν ήταν ατύχημα, αλλά δολοφονία της πριγκίπισσας ξεκίνησαν να οργιάζουν.

Οι θεωρίες συνωμοσίας συνεχίζουν να μαίνονται για τον θάνατο της Lady D

Σήμερα, πολλοί συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο θάνατος της Diana δεν ήταν ατύχημα.

Η βασιλική, βρετανική οικογένεια την ήθελε νεκρή

Η συγκεκριμένη συνωμοσία βασίζεται στο γεγονός ότι η ίδια φοβόταν ότι η ζωή της κινδυνεύει. Συγκεκριμένα, είχε ισχυριστεί ότι σχεδίαζαν να τη σκοτώσουν.

Στο γράμμα που ο μπάτλερ της, Paul Burrell, υποστηρίζει ότι του είχε δώσει εμπιστευτικά, έγραφε: «Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου σήμερα τον Οκτώβριο και λαχταρώ κάποιον να με αγκαλιάσει και να με ενθαρρύνει να παραμείνω δυνατή και να κρατήσω το κεφάλι μου ψηλά. Αυτή η συγκεκριμένη φάση στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη. […] σχεδιάζει «ατύχημα» στο αυτοκίνητό μου, βλάβη στο φρένο και σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τον Κάρολο να παντρευτεί».

Τα λόγια της αποδείχτηκαν προφητικά. Η ανησυχία για την ασφάλειά της λέγεται ότι πήγαζε από τον θάνατο που είχε βρει ένας από τους σωματοφύλακές της κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος. Η ίδια πίστευε ότι ήταν προμελετημένο.

Ήταν έγκυος

Σύμφωνα με τον Mohamed al-Fayed, τα βρετανικά ανάκτορα δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τον γιο του, Dodi. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ένας Αιγύπτιος μουσουλμάνος θα γινόταν πατριός του πρίγκιπα William και Harry και δεύτερος σύζυγός της Diana και δεν είχε άδικο. Είναι γνωστό ότι τα βασιλικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά, οδηγώντας την Ελισάβετ πολλάκις σε παρωχημένες, ακόμα και ρατσιστικές αποφάσεις.

Δεδομένου αυτού και της φημολογίας που υπήρχε εκείνον τον Αύγουστο ότι η Diana ήταν έγκυος, ξεκίνησε η εξής συνωμοσία: η βασιλική οικογένεια έμαθε ότι η Diana και ο Dodi περιμένουν παιδί και το σχέδιο εξόντωσής τους μπήκε σε εφαρμογή.

Οι παπαράτσι προκάλεσαν το δυστύχημα

Μία αρκετά δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας αφορά τους παπαράτσι, που κατηγορήθηκαν τότε και συνεχίζουν να κατηγορούνται ότι προκάλεσαν τη σύγκρουση του αυτοκινήτου και τον θάνατο της πριγκίπισσας από τη μανία τους να την απαθανατίσουν με τον Dodi.

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι φωτογράφοι κυνήγησαν και ουσιαστικά μπλόκαραν τη Mercedes, ενώ κάποιοι άλλοι ότι άθελά τους δημιούργησαν έναν πανικό που οδήγησε στο ατύχημα με τον οδηγό να τρέχει να τους ξεφύγει και είτε να χάνει τον έλεγχο λόγω της ταχύτητας, είτε επειδή δεν είδε το μοιραίο λευκό Fiat Uno.

Το Fiat Uno ευθύνεται για το τροχαίο

Η ίσως όμως πιο αληθοφανής θεωρία συνωμοσίας αφορά το λευκό Fiat Uno, που σύμφωνα με μάρτυρες, όταν ο οδηγός της Diana έχοντας αναπτύξει ιλιγγιώδη ταχύτητα προσπάθησε να το προσπεράσει, έπεσε πάνω του, τα δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν και η Mercedes κατέληξε στις τσιμεντένιες κολώνες, ενώ το Fiat έκανε έναν ελιγμό, προσπέρασε το τρακαρισμένο όχημα και βγήκε με μεγάλη ταχύτητα από το τούνελ σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Φήμες θέλουν τον οδηγό του Fiat να ήταν είτε παπαράτσι που ακολουθούσε το ζευγάρι, είτε ένας άνθρωπος που βρέθηκε εκεί την κατάλληλη στιγμή. Που πληρώθηκε δηλαδή για να προκαλέσει το τροχαίο.

Τελικά, πράγματι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο ανήκε στον φωτογράφο James Andanson που είχε απαθανατίσει πολλάκις την πριγκίπισσα σε προσωπικές της στιγμές. Ισχυρό άλλοθι επιβεβαίωσε ότι ο Anderson δε βρισκόταν εκείνη την ημέρα στο Παρίσι και οι έρευνες για εκείνον σταμάτησαν.

Το 2000 ωστόσο βρέθηκε δολοφονημένος με μία σφαίρα στο κεφάλι μέσα σε μία καμμένη BMW. Ο φόνος του ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη συνωμοσιολογία ότι αυτός είχε προκαλέσει το δυστύχημα και ότι κάποιος τον είχε πληρώσει για να το κάνει.

Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε είχε βλάβη

Η μαύρη Mercedes είχε παραβιαστεί προκειμένου να προκληθεί το ατύχημα είναι επίσης μία θεωρία συνωμοσίας, που ωστόσο έχει αποδειχθεί ψευδής, μιας και δε βρέθηκε κάποιο μηχανολογικό πρόβλημα στο όχημα.

Το ιατρικό σύστημα της Γαλλίας ολιγώρησε

Δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί που κατηγορούν τους Γάλλους για τον θάνατο της Diana. Για την ακρίβεια, ρίχνουν το φταίξιμο στο ιατρικό σύστημα της χώρας που η γραμμή του στις περιπτώσεις ατυχημάτων όσον αφορά τις πρώτες βοήθειες είναι πρώτα να σταθεροποιείται ο ασθενής και μετά να μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Κάτι που συνέβη και με την περίπτωση της πριγκίπισσας. Δε μεταφέρθηκε κατευθείαν στο νοσοκομείο, που βρισκόταν λιγότερο από μισή ώρα μακριά, αλλά της προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο σημείο του ατυχήματος.

Οι συνωμοσιολόγοι κάνουν λόγο για ολιγωρία, καθώς αν είχε μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο και είχε νοσηλευτεί θα είχε επιβιώσει. Οι γιατροί πάντως είχαν αναφέρει ότι θα ήταν σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων της.

Μερίδα αυτών μάλιστα, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, πιστεύοντας ότι η Γαλλία δεν επιλέχθηκε τυχαία ως ο τόπος του τραγικού δυστυχήματος, αλλά ήταν μία καλά μελετημένη επιλογή, λόγω της προαναφερθείσας γραμμής του ιατρικού της συστήματος όσον αφορά τον χειρισμό των καταστάσεων πρώτων βοηθειών.

Τελικά, η πριγκίπισσα Diana σκοτώθηκε ή δολοφόνηθηκε;

Το 1999, η έρευνα των γαλλικών αρχών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος της Diana ήταν αποτέλεσμα του ατυχήματος. Ο Γάλλος ανακριτής, ο δικαστής Hervé Stephan, σημείωσε ότι οι παπαράτσι βρίσκονταν σε απόσταση από τη Mercedes S280 όταν συνετρίβη και δεν ήταν υπεύθυνοι.

Το 2008 όμως, η βρετανική δικαιοσύνη απέδωσε το θανατηφόρο τροχαίο στον οδηγό Henri Paul και τους παπαράτσι που καταδίωκαν το αυτοκίνητο, αλλά και στο γεγονός ότι οι επιβαίνοντες δεν φορούσαν ζώνη.

Τόσο η βρετανική εφημερίδα Daily Express, όσο και ο πατέρας του Dodi, Mohamed Al-Fayed εξέφρασαν ανοιχτά και δημόσια την πεποίθησή τους ότι οι βρετανικές αλλά και οι γαλλικές αρχές δεν απέδωσαν δικαιοσύνη, αλλά κουκούλωσαν τη δολοφονία του ζευγαριού, καλύπτοντας τους πραγματικούς ενόχους.

Πού κρύβεται η αλήθεια; Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Πού αρχίζει η πραγματικότητα και πού τελειώνει η φαντασία για τον θάνατο της πριγκίπισσας που λάτρεψε ο λαός; Η απάντηση είναι μία: υπάρχουν κενά στην υπόθεση. Η αλήθεια θα παραμείνει ένα μυστήριο. Έτσι άλλωστε δε συμβαίνει πάντα με τις λαμπερές προσωπικότητες που ο κόσμος αγαπά με πάθος και φεύγουν αιφνιδίως από τη ζωή;

Πηγή: oneman.gr