Ελλάδα

2,5 εκατ. ευρώ έσοδα από πλαστικές σακούλες

Ακούστε το άρθρο

Στα 2,5 εκατ. ευρώ υπολογίζουν παράγοντες της αγοράς τα έσοδα από το τέλος της πλαστικής σακούλας κατά τους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής της χρέωσης. Οι πρώτες «πληρωμές» από τα καταστήματα προς τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) θα γίνουν έως το τέλος Μαΐου. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά και δωρεάν διανομή σακουλών πολλαπλών χρήσεων, καθώς και τη διεξαγωγή εκστρατείας ενημέρωσης. Η χρέωση της λεπτής πλαστικής σακούλας με 0,04 ευρώ ξεκίνησε να ισχύει στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου (και θα αυξηθεί σε 0,09 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2019). Το περιβαλλοντικό τέλος, που πληρώνουν οι πολίτες για τον αγορά σακούλας, εισπράττεται από τα καταστήματα λιανικής και στη συνέχεια αποδίδεται κάθε τρίμηνο στον ΕΟΑΝ. Η διαδικασία πραγματοποιείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στο ηλεκτρονικό περιβάλλον του TAXISnet μέσω της ιστοσελίδας της (www.aade.gr). Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, η πρώτη απόδοση του περιβαλλοντικού τέλους στο κράτος θα έπρεπε να γίνει έως μεθαύριο Δευτέρα. Το υπουργείο Οικονομικών, όμως, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι θα την παρατείνει κατά ένα μήνα, μέχρι το τέλος Μαΐου.

Η αγορά, πάντως, έχει ήδη μια πρώτη εικόνα της οικονομικής επιτυχίας του μέτρου. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών της, οι εισπράξεις του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του περιβαλλοντικού τέλους θα είναι περίπου 2,5 εκατ. ευρώ», αναφέρει ο Λευτέρης Κιοσές, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). «Με τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας φθάνει πλέον το 80% σε σχέση με πέρυσι στα σούπερ μάρκετ και στο σύνολο της αγοράς το 60%-65%».

Επεξεργασία προτάσεων

Σύμφωνα με τον ΕΟΑΝ, η είσπραξη του τέλους καθυστέρησε για τεχνικούς λόγους από την ΑΑΔΕ. «Πριν από λίγες ημέρες συζητήσαμε στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΑΝ μία σειρά από τρόπους με τους οποίους μπορούμε να διαχειριστούμε τα χρήματα που θα εισπραχθούν», λέει ο πρόεδρός του, Δημήτρης Πολιτόπουλος. «Θα επεξεργαστούμε τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και θα αποφασίσουμε για την πρότασή μας προς τον αναπλ. υπουργό Περιβάλλοντος στα μέσα Μαΐου. Πάντως, θα στραφούμε στην απόκτηση, μέσω διαγωνισμού, τσαντών πολλαπλών χρήσεων, τις οποίες θα διανείμουμε δωρεάν στους πολίτες. Και θα ξεκινήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης για την περαιτέρω μείωση της χρήσης της».

Τα καταστήματα λιανικής, πάντως, θα πρέπει έως τις 10 Ιουνίου να έχουν διαθέσει όλο το στοκ τους από παλαιές πλαστικές σακούλες (και να προμηθευτούν τις νέες, που θα φέρουν ειδική σήμανση) αλλά και τις «οξοδιασπώμενες» πλαστικές σακούλες, που απαγορεύτηκαν εντελώς στη χώρα μας. Στόχος της επιβολής του περιβαλλοντικού τέλους είναι να μειώσει τη χρήση των πλαστικών σακουλών στη χώρα μας από 400 ανά κάτοικο (το 2015) σε 90 ανά κάτοικο έως το 2020, στόχος που κατά τον ΕΟΑΝ είναι περισσότερο από εφικτός.

Πηγή

Όλη η επικαιρότητα