Categories: WEB tvΗλεία

Ο Πύργος τίμησε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου – Εικόνες από την παρέλαση (vid/pics)

Share

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε χθες στον Πύργο η 201 επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη με την κατάθεση στεφάνων από τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης του Επαρχείου, ολοκληρώθηκαν χθες με την Αρχιερατική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, την κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και την παρέλαση  μαθητών, προσκόπων, Ε.Ε.Σ., Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, Λαογραφικών Ομίλων, Συλλόγων, Σωματείων και τμημάτων του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Νωρίς το πρωί, στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, τελέστηκε η δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού και παρουσία του εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά, της βουλευτής της Ν.Δ Διονυσίας – Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλου του Δημάρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Διονύση Καλαματιανού, αντιδημάρχων και εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά τη δοξολογία εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας εντός του Ιερού Ναού από την πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου κ. Αικατερίνη Παρασκευοπούλου.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο άγαλμα Κολοκοτρώνη και κατάθεση Στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ηρωικών αγωνιστών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821 κορυφώθηκαν με την παρέλαση στην οδό Μανωλοπούλου, όπου μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων, πολιτιστικοί σύλλογοι και Ένοπλες Δυνάμεις τίμησαν τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Βασίλης Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείτε αυτονόητο και δεδομένο»

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που όλοι βιώνουμε ο πόλεμος στην Ουκρανία έρχεται να μας αποδείξει πως τίποτα στην ζωή μας δεν μπορεί  να θεωρείται  αυτονόητο και δεδομένο. Οφείλουμε λοιπόν  να μην λησμονούμε την επέτειο της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, οφείλουμε να τιμούμε τους ήρωες που με το αίμα τους άνοιξαν το δρόμο για την ελευθερία του Ελληνικού Έθνους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνειδητοποιούμε την ιστορική μας διαδρομή και να διαφυλάττουμε με κάθε τρόπο τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά του έθνους μας. Χρόνια Πολλά σε όλους.

Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Βουλευτής Ν.Δ

«Η φετινή επέτειος του 1821 ας εμπνεύσει την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρήνη ως απάντηση σε κάθε μορφή βίας»

Με την ευκαιρία του εορτασμού της διπλής εθνικής και θρησκευτικής μας εορτής, εκφράζω την βαθιά μου πεποίθηση ότι οι αξίες και το υψηλά ιδανικά που μας εμφύσησαν γενιές τώρα οι αγωνιστές του 1821 για την υπεράσπιση της ελευθερίας, την δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κεκτημένων θα μεταφέρουν μήνυμα ειρήνης, ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, το μυαλό όλων μας είναι στο δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας που υφίσταται τα δεινά του πολέμου. Η φετινή επέτειος του 1821 ας εμπνεύσει την ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρήνη ως απάντηση σε κάθε μορφή βίας.

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής Ν.Δ

«Με πίστη στα ιδανικά και τις αρχές μας, ενωμένοι, αντιμετωπίζουμε κάθε σύγχρονη πρόκληση»

Οι αγώνες των προγόνων μας είναι η παρακαταθήκη του έθνους μας και το μήνυμα της επανάστασης του 1821 παραμένει επίκαιρο, μας εμπνέει και μας διδάσκει διαχρονικά.

Με πίστη στα ιδανικά και τις αρχές μας, ενωμένοι, αντιμετωπίζουμε κάθε σύγχρονη πρόκληση, εμπιστευόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και θωρακίζουμε την πατρίδα μας απέναντι σε κάθε απειλή.

Η λαμπρή ιστορία μας οδηγεί τα βήματά μας και αγωνιζόμαστε καθημερινά για την πρόοδο της χώρας μας. Οι πρόγονοί μας έδειξαν το δρόμο για την ελευθερία και την ανεξαρτησία, τα ύψιστα ιδανικά για κάθε έθνος, και αυτά συνεχίζουμε να προασπιζόμαστε ενισχύοντας και αναβαθμίζοντας το ρόλο της χώρας μας σε όλους τους τομείς.

Ο φετινός εορτασμός είναι ιδιαίτερος για τους Έλληνες, καθώς το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία, με την ευχή να πρυτανεύσει η λογική και να παύσουν γρήγορα οι εχθροπραξίες. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ των λαών και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσει να εισφέρει με όλες της τις δυνάμεις.

Η Παναγία μας, τον Ευαγγελισμό της οποίας γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου, ημέρα- ορόσημο του ξεσηκωμού των Ελλήνων απέναντι στον τουρκικό ζυγό, να δώσει φώτιση σε όλο τον κόσμο.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!

ΔιονύσηςΧαράλαμπος Καλαματιανός

«Διαρκής ο αγώνας για ελευθερία, ισότητα και δικαιοσύνη»

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι λαμπρό ορόσημο στην πορεία μας. Η επανάσταση του 1821 αποτέλεσε το έναυσμα, τη σπίθα εκείνη για ελευθερία. Ήταν ο αγώνας και η θυσία των προγόνων μας που κατέλυσαν τα δεσμά της σκλαβιάς και οδήγησαν στην εθνική ανεξαρτησία. Τους ευγνωμονούμε και τους τιμούμε για την απόφασή τους να ξεπεράσουν το εγώ για το εμείς. Οι αξίες και τα ιδανικά τους συνεχίζουν να μας εμπνέουν και σαν φωτεινός φάρος να μας καθοδηγούν. Σήμερα, που οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο είναι ραγδαίες, αυτό είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ.Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήρθε να επιβεβαιώσει με το χειρότερο τρόπο αυτήν ακριβώς τη ρευστότητα και  δυστοπία που επικρατεί. Ευχόμαστε να σταματήσει η σύγκρουση και ο πόλεμος, να επανέλθει ο διάλογος, η διπλωματία, η ειρήνη και να προστατευθούν οι άνθρωποι. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτούν νηφαλιότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματική διαχείριση, για να διασφαλιστεί και το εθνικό συμφέρον.  Όμως και η κοινωνία μας περνάει δύσκολες στιγμές με μια πολυδιάστατη κρίση που αφήνει τα σημάδια της καθημερινά. Οφείλουμε, λοιπόν και εμείς με τη σειρά μας ν’ αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο. Για μια επόμενη μέρα με δημοκρατία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Έχουμε χρέος ν’ αμβλύνουμε τις ανισότητες και να επιδιώξουμε την κοινωνική σύγκλιση και την πραγματική ισότητα. Να είμαστε δίπλα στο συνάνθρωπό μας, να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη και να τον στηρίζουμε τη δύσκολη στιγμή. Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε ενωμένοι, οικοδομώντας ένα αισιόδοξο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!

Μιχάλης Κατρίνης, Επικεφαλής Κ.Ο ΚΙΝΑΛ

«Η ελευθερία και η ανεξαρτησία της πατρίδας θέλουν καρδιά και ψυχή»

Η φετινή επέτειος της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με την παγκόσμια αναταραχή και το κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά , οι σταθερές που καθόρισαν το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας και σταθερότητας, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουν κλονιστεί. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το μήνυμα του ‘’21’’ είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τότε η πατρίδα ελευθερώθηκε από ανθρώπους που έδωσαν την ψυχή, το αίμα τους και κάποιοι από αυτούς και την ίδια τους τη ζωή. Ήξεραν ότι δεν θα τους βοηθούσε κανείς, ότι ήταν μόνο τους. Δεν δίστασαν, όμως, ούτε στιγμή. Γιατί αυτή την κρίσιμη στιγμή , που όλοι ευχόμαστε να μην έρθει, θα είμαστε και πάλι μόνοι μας, Και πρέπει να έχουμε , ως φωτεινό πρότυπο, τους ήρωες του 1821. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία της πατρίδας θέλουν καρδιά και ψυχή. Προϋποθέτουν εθνική ενότητα και συλλογική ιστορική μνήμη. Αποφασιστικότητα, υπερηφάνεια για αυτό που είμαστε, για αυτό που υπερασπιζόμαστε.