Ηλεία Κινηματογράφος

25ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου-22η CAMERA ZIZANIO: Η μεγάλη γιορτή της απονομής των Βραβείων

Η αυριανή τελετή θα αποτελέσει ουσιαστικά μια μεγάλη γιορτή, στην οποία θα είναι παρόντα όλα τα μέλη, μικρά και μεγάλα, των επιτροπών, που επί μια εβδομάδα είδαν ταινίες, συζήτησαν και αποφάσισαν για τις καλύτερες.
Ακούστε το άρθρο

Η απονομή των βραβείων του επετειακού, 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 22ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας – CAMERA ZIZANIO πραγματοποιείται αύριο, Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, στις 20:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο.

Μια τελετή διαφορετική από όλες τις άλλες, καθώς φέτος τα βραβεία των επιτροπών θα έχουν ανακοινωθεί ήδη από το μεσημέρι.

Η αυριανή τελετή θα αποτελέσει ουσιαστικά μια μεγάλη γιορτή, στην οποία θα είναι παρόντα όλα τα μέλη, μικρά και μεγάλα, των επιτροπών, που επί μια εβδομάδα είδαν ταινίες, συζήτησαν και αποφάσισαν για τις καλύτερες. Αν και η ομάδα που έχει αναλάβει το σκηνοθετικό κομμάτι της τελετής, εργάζεται χωρίς να αποκαλύπτει πολλές λεπτομέρειες-κρατώντας μας σε μια γλυκιά προσμονή-μας διαβεβαιώνει ότι θα περάσουν μπροστά από τα μάτια μας στιγμές από όλες τις δράσεις που εξελίχθηκαν μέσα στην εβδομάδα. Ξεχωριστά δείγματα της δημιουργικότητας, της φαντασίας της εκπαίδευσης, δείγματα γραφής των εργαστηρίων κινηματογραφικής ανάλυσης και κριτικής, βιωματικών εργαστηρίων, ειδικών εφέ, κινηματογραφικής παραγωγής, ήχου.

Βραβεία για το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 25ου Φεστιβάλ θα απονείμουν οι διεθνείς κριτικές επιτροπές, που αποτελούνταν από αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης, οι επιτροπές της European Children’s Film Association (ECFA – οι ταινίες που θα κερδίσουν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας γίνονται αυτομάτως υποψήφιες για τα βραβεία καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας της χρονιάς), η επιτροπή του Centre International du Film pour L’Enfance et la Jeunesse (CIFEJ), η επιτροπή του Καναλιού Βουλή Τηλεόραση (που αποφασίζει για το Βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες” της Βουλής των Ελλήνων), η επιτροπή της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και η επιτροπή της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ).

Επίσης βραβεία θα απονείμουν και τα παιδιά, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και οι Ελληνικές Κριτικές Επιτροπές Παιδιών και Νέων, οι οποίες λειτούργησαν παράλληλα και ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης και κριτικής.

Φέτος λειτούργησαν για πρώτη φορά ξεχωριστές διεθνείς κριτικές επιτροπές για κάθε διαγωνιστικό τμήμα, ένα δείγμα της διεύρυνσης τόσο του προγράμματος όσο και της διεθνούς απήχησης του Φεστιβάλ.

Οι ταινίες που θα αποσπάσουν τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου και το βραβείο Ντοκιμαντέρ Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου περιλαμβάνονται στη λίστα υποψηφιοτήτων για την «Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία μεγάλου μήκους για Παιδιά», για την «Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία μικρού μήκους για Παιδιά» και την «Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία Ντοκιμαντέρ για νεανικό κοινό» 2022, που θα απονεμηθούν κατά τη διάρκεια της Μπερλινάλε, τον Φεβρουάριο του 2023 στο Βερολίνο.

Εκτός από τα βραβεία που θα απονείμουν οι παιδικές κριτικές επιτροπές της Camera Zizanio, τρία σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, απονέμονται βραβεία από την Εκπαιδευτική Τηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας, τον Συνήγορο του Παιδιού και τον βετεράνο σκηνοθέτη και διευθυντή φωτογραφίας Νίκο Καβουκίδη. Η Σχολή Σκηνοθεσίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ στηρίζει την Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, προσφέροντας δύο πλήρεις υποτροφίες σπουδών στους νέους δημιουργούς που θα διακριθούν στην ηλικιακή κατηγορία 17 έως 20 ετών, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Η Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου προσφέρει μία υποτροφία ενός έτους σε νέους που θα διακριθούν στην ηλικιακή κατηγορία 17-20 ετών.

Πανηγυρική προβολή ταινιών Mythos Project 2022 και ταινιών εργαστηρίων

Μια εντατική εβδομάδα κινηματογραφικών εργαστηρίων φτάνει στο τέλος της με την πανηγυρική προβολή των ταινιών που ολοκληρώθηκαν αυτές τις μέρες. Η Ηλεία πρωταγωνιστεί ποικιλοτρόπως ως χώρος γυρισμάτων των ταινιών, ενώ οι θεατές συντονίζονται με το πνεύμα και την ετοιμότητα των νεαρών δημιουργών. Η προβολή των ταινιών του Mythos Project 2022 και των ταινιών των εργαστηρίων θα γίνει λίγες ώρες πριν την τελετή, στις 17:00, στο Θέατρο Απόλλων στον Πύργο.

Υπενθυμίζεται ότι το διάστημα 10-18 Δεκεμβρίου 2022, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr θα φιλοξενήσει μέρος των διαγωνιστικών προγραμμάτων, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους όλης της χώρας να παρακολουθήσουν συναρπαστικές ταινίες απ’ όλον τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας άλλωστε είναι γνωστό και για τον εκπαιδευτικό εκτός από τον ψυχαγωγικό του ρόλο, με αποδέκτες απομακρυσμένα σχολεία και παιδιά με περιορισμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά προϊόντα.

Όλη η επικαιρότητα