Ηλεία Πολιτισμός

29η Γιορτή Απόδημου Ελληνισμού: Ο Θέμης Αδαμαντίδης, τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη

Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, θα είναι η 29η Γιορτή Απόδημου Ελληνισμού, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 9:30 το βράδυ, στο Ξωκλήσι της Ξενιτιάς, τον Αϊ Γιάννη Μακρισίων, με την «υπογραφή» του ακούραστου και ταλαντούχου Γιάννη Τζουανόπουλου.

Τα λαϊκά τραγούδια του, θα ερμηνεύσει, στο 2ο μέρος της εκδήλωσης, ο Θέμης Αδαμαντίδης, για τον οποίο, μετά τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, ο Μίκης Θεοδωράκης είπε στον «δικό μας» Γιάννη Τζουανόπουλο, ότι πρόκειται για «…τη μεγαλύτερη και πιο ερωτική φωνή της Ελλάδας». Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που είχε ερμηνεύσει η Μαίρη Λίντα, θα τραγουδήσει η ταλαντούχα ερμηνεύτρια Μαρία Γράμψα, με τον κ.Τζουανόπουλο και εξηγεί πως, η παρουσία της κας Λίντα θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες των γιατρών της, αν και η ίδια έχει εκφράσει τη  μεγάλη της επιθυμία να «επιστρέψει» αύριο στο Ξωκλήσι της Ξενιτιάς. Το πρώτο  μέρος της εκδήλωσης θα ακουστούν τραγούδια από όλο το φάσμα της ζωής του Μίκη Θεοδωράκη (σ.σ οικογένεια, εξορία, ζωή στο εξωτερικό κ.α) από την φωνή του Παναγιώτη Πετράκη, ενώ ιστορίες της ζωής της, με τον αγαπημένο της πατέρα θα διηγείται – ανάμεσα στα τραγούδια – η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Στον χώρο, θα λειτουργήσει και Έκθεση Ζωγραφικής με έργα του κορυφαίου ζωγράφου Δημήτρη Κούκου.

Μια μικρή αναδρομή

Η χθεσινή συνέντευξη του Γιάννη Τζουανόπουλου, με τον συνεργάτη του, μέλος του Συλλόγου Φίλων του Αϊ Γιάννη, Παναγιώτη Μπουλαλά, εκτός από το ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους Ηλείους και επισκέπτες να δώσουν το παρών στη μεγάλη αυτή γιορτή πολιτισμού, έγινε αφορμή για μια μικρή αναδρομή στην Γιορτή του Απόδημου Ελληνισμού που το 2020 συμπληρώνει 30 χρόνια ζωής και προσφοράς στον πολιτισμό. «Όταν ξεκινούσε, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα διαρκέσει τόσα χρόνια. Και κάθε χρόνο, ενώ πιστεύαμε ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή, ο Γιάννης πάντα έβρισκε τρόπο, την επόμενη χρονιά να ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά», είπε οκ.Μπουλαλάς, συγχαίροντας τον γιατί πάντα έβρισκε τρόπο να ξεπερνά τα εμπόδια και τις δυσκολίες.

Σ’ αυτά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, που τον έκαναν, προ καιρού, να δηλώσει ότι «θα ρίξει τίτλους τέλους», αναφέρθηκε ο κ.Τζουανόπουλος. Εξέφρασε τα παράπονά του, την πικρία του για όλους εκείνους που μιλούσαν για μια «εκδήλωση ενός χωριού», όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά δεν ξέχασε να ευχαριστήσει όλους όσοι τον στήριξαν και τον στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια. «Είμαι υπερήφανος που το χωριό μου ακούγεται σε όλο τον κόσμο. Αλλά όταν, έχουν περάσει από εκεί σημαντικές προσωπικότητες της Μουσικής και του Θεάτρου και μιλούν με σεβασμό γι’ αυτό που γίνεται εκεί, δε μιλάμε για μια μικρή εκδήλωση ενός χωριού. Μιλάμε για μια μεγάλη γιορτή που ενώνει τον απόδημο ελληνισμό. Μια γιορτή με κορωνίδα το «Άξιον Εστί», για όσους το ξεχνούν, όπως είπε.

Μεγάλα ονόματα

Δούκισσα, Μαίρη Λίντα, Λάκης Λαζόπουλος, Μαρία Φαραντούρη, Ζυλ Ντασέν, Μικής Θεοδωράκης, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Κώστας Γαβράς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Βίκυ Μοσχολιού, Πολύ Πάνου, Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Πέτρος Γαϊτάνος, Μάριος Φραγκούλης, Γιώργος Νταλάρας, Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Μιχάλης Χατζηγιάννης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, είναι μόνο λίγα από τα ονόματα που έχουν τραγουδήσει στον Αϊ Γιάννη Μακρισίων. Και πολλοί από αυτούς συμμετείχαν στη συναυλία που δόθηκε στο Ηρώδειο για τη στήριξη των πυρόπληκτων Ηλείων.

Ο κ.Τζουανόπουλος ευχαρίστησε θερμά όλους τους καλλιτέχνες, την ΕΡΤ που έχει στηρίζει και «ταξιδεύει» τη Γιορτή, και όλους τους τοπικούς φορείς και τα πρόσωπα που και φέτος στήριξαν αυτή τη γιορτή ώστε να γίνει και να μπορέσει του χρόνου να γιορτάσει τα 30 της χρόνια.

Όλη η επικαιρότητα