Ηλεία Πολιτισμός

2o Χορωδιακό Φεστιβάλ Ολυμπίας: Μουσική απόλαυση στο θέατρο Δρούβα

Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 7, 8 και 9 Ιουλίου το «2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ολυμπίας» που διοργάνωσε η Μικτή Χορωδία Πύργου με τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Το Φεστιβάλ φιλοξενήθηκε στο πανέμορφο θέατρο του δάσους Δρούβα -ανάμεσα στα πεύκα και κοντά στο ιερό του Δία κάτω από την Πανσέληνο του Ιουλίου που δημιουργούσε φανταστική ατμόσφαιρα- και κατά την διάρκεια του ακούστηκαν μελωδικοί ήχοι από τραγούδια που ερμήνευσαν 14 χορωδίες από όλη την Ελλάδα, που συνεπήραν το κοινό… η όλη διοργάνωση αλλά και το πλήθος των χορωδιών που συμμετείχαν φανέρωσαν ότι το Φεστιβάλ διαθέτει, πλέον, τα εχέγγυα να γίνει θεσμός…

Σχεδόν 550 άτομα, χορωδοί και συνοδοί των χορωδών, το τριήμερο του Φεστιβάλ έμειναν στην Ολυμπία και στον Πύργο, επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και εξέφραζαν με κάθε τρόπο  την ικανοποίησή τους, που προσκλήθηκαν σε αυτό και τη χαρά που τραγούδησαν σε ένα τέτοιο όμορφο χώρο-θέατρο. Όλοι τους θεώρησαν μοναδική εμπειρία να τραγουδήσουν στο θέατρο Δρούβα και ζήτησαν να προσκληθούν και του χρόνου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Μικτής Χορωδίας Πύργου εισέπραξε τη διαβεβαίωση  των χορωδών ότι πουθενά δεν έχουν νιώσει τέτοια φιλοξενία και ότι η διοργάνωση ήταν άψογη. Αντίστοιχα πάρα πολλοί θεατές εξέφρασαν  την χαρά τους που είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μια, τέτοιου είδους, ποιοτική εκδήλωση.

Το «2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ολυμπίας» ήταν αφιερωμένο στον Παναγιώτη Κονδύλη, έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες φιλοσόφους και από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους διανοούμενους του εικοστού αιώνα (σ.σ. καταγόταν από το Δρούβα Αρχαίας Ολυμπίας και έχει  διακριθεί στη Γερμανία με το μετάλλιο  Γκαίτε και το βραβείο Χούμπολτ). Μάλιστα στην έναρξη του Φεστιβάλ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα σε συγγενή του, στον κ. Σπήλιο Κονδύλη, και μίλησε για την προσωπικότητα του, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το χορωδιακό φεστιβάλ θα γίνει θεσμός.

Ακολούθησε η εμφάνιση της «οικοδέσποινας» Μικτής Χορωδίας Πύργου που με την διεύθυνση του –και καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ- Θοδωρή Παναγόπουλου (σ.σ. και στο πιάνο την Τζένη Λάγιου), ερμήνευσε τραγούδια των Kodaly (Stabaet Mater), το παραδοσιακό Ρώσικο “Γερανοί” (σε μετάφραση στίχων του Γιάννη Ρίτσου), «Η σωτηρία της ψυχής» (Κραουνάκη-Νικολακοπούλου), «Αερικό» (Χατζιδάκι-Γκάτσου) και το «Αθανασία» (Χατζιδάκι-Γκάτσου) καταχειροκροτούμενη.

Οι χορωδίες που συμμετείχαν…

Όπως αναφέραμε παραπάνω την Παρασκευή 7 Ιουλίου το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε η Μικτή Χορωδία Πύργου και ακολούθησαν το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου (Διεύθυνση: Γιάννης Νικολόπουλος), το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Αντηχώ» από την Πάτρα (Διεύθυνση: Μέλπω Βικάτου), η χορωδία Καρδίτσας (Διεύθυνση: Νίκος Ευθυμιάδης) και η χορωδία επιστημόνων Φιλοθέης (Διεύθυνση Θωμάς Λουζιώτης).
Την δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ (Σάββατο 8 Ιουλίου), εμφανίστηκαν δύο χορωδίες από τη Θεσσαλονίκη, η γαλλόφωνη χορωδία Choralia και η ιταλόφωνη Iνcanto, (Διεύθυνση: Gil Gourdier Leroy), η χορωδία του μουσικού ομίλου Στυλίδας (Διεύθυνση: Δημήτρης Κοντογιάννης), η Μικτή χορωδία του πολιτιστικού κέντρου εργαζομένων ΑΤΕ-Πειραιώς / ΠΟΚΕΑΤΕΠ (Διεύθυνση: Μ. Παπαπέτρου) και η πολυφωνική χορωδία Πατρών (Διεύθυνση: Σταύρος Σολωμός).
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, Κυριακή 9 Ιουλίου), πήραν τη σκυτάλη η χορωδία «Λιόπετρα» Σκάλας Ευρώτα Λακωνίας (Διεύθυνση: Δ. Πάντος), η χορωδία Vocal Πάτρας (Διεύθυνση Κατερίνα Πολυμενάκου), η Δημοτική Χορωδία του Δήμου Κορινθίας «Πολύμνια» (Διεύθυνση: Δημήτρης Γαζής) και η χορωδία «Ορφεύς» Πάτρας (Διεύθυνση: Ηλίας και Φίλιππος Παπαδόπουλος).
«Στόχος του φεστιβάλ η διάδοση της χορωδιακής μουσικής και η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας»…

«Η Μικτή Χορωδία Πύργου πιστή στους σκοπούς της ίδρυσής της,  που είναι η  ανάπτυξη και προώθηση των μουσικών επιδιώξεων των μελών της, με γνώμονα την πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ενίσχυση της  περιοχής μας, καθώς  και τη διοργάνωση μουσικών και άλλων εκδηλώσεων, προς προώθηση των κοινών μουσικών ιδεών, διοργάνωσε το 2ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας, που ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο φιλόσοφο που έχει γεννηθεί στον οικισμό Δρούβα, τον Παναγιώτη Κονδύλη. Στόχος του φεστιβάλ είναι η διάδοση της χορωδιακής μουσικής, σαν μέσο διαπαιδαγώγησης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και γενικότερα η πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου. Πέρσι πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο χορωδιακό φεστιβάλ  υπό την προεδρία του Τάσου Παυλίδη και έτσι υλοποιήθηκε η  ιδέα της πρώην προέδρου της χορωδίας μας κ. Ρούλης Κωνσταντοπούλου. Θέλουμε, και πιστεύουμε, ότι αυτό το χορωδιακό φεστιβάλ θα γίνει θεσμός. Αυτή μας η προσπάθεια δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη, αν δεν είχαμε αρωγούς  την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, σαν  διοργανώτρια, η οποία αγκάλιασε ουσιαστικά και στήριξε το φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα  και το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους τους χορηγούς μας, που παρά τη δύσκολη εποχή  που διανύουμε,  μας βοήθησαν ουσιαστικά  και το Διοικητικό Συμβούλιο για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλλε για να πραγματοποιηθεί αυτό το φεστιβάλ. Ευχαριστούμε το κοινό που μας τίμησε με την παρουσία του, τις χορωδίες που συμμετείχαν, το Δ.Σ., τους χορωδούς της Μικτής Χορωδίας Πύργου, την πιανίστρια Τζένη Λάγιου και τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ και μαέστρο της χορωδίας μας Θοδωρή  Παναγόπουλο για όσα έχει προσφέρει με τις γνώσεις του, την ευγένειά του και τη σεμνότητα του»… δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ η πρόεδρος του Δ.Σ. της Μικτής Χορωδίας Πύργου Ιωάννα Τζουανοπούλου.

Παρουσίες…

Ξέχωρα από την πολυπληθή παρουσία του κοινού, στις κερκίδες του θεάτρου Δρούβα, βρέθηκαν κατά την διάρκεια του τριημέρου, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Αθλητισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Κωσταριάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου Δημήτρης Μεσσαλάς, οι αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Δεββές και Πέτρος Γιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της μείζωνος αντιπολίτευσης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Αηδόνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Κώστας Πετρόπουλος και ο Γραμματέας της Στέγης Χορωδιών Γιώργος Γεωργόπουλος.

Φωτο: «Φωτογραφείο» (Γερμανού 19, Πύργος)

Όλη η επικαιρότητα