Ηλεία

2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας: Συμμετοχή στο πρόγραμμα  ERASMUS+ -Για ένα σχολείο χωρίς σύνορα!

Με επιτυχία η συμμετοχή του 2ο Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδα στο πρόγραμμα  ERASMUS+
Ακούστε το άρθρο

Στo πλαίσιo της μαθησιακής κινητικότητας ΚΑ1 «Πολυπολιτισμικότητα και καινοτομία για ένα σχολείο χωρίς σύνορα», το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα  ERASMUS+  με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα του σχολείου σχεδίασαν οι εκπαιδευτικοί Σωτηροπούλου Σταυρούλα, Αγγλικών, Παναγιώταρου Νικολέττα, δασκάλα  και Νικολούτσος Χρήστος, υποδιευθυντής, οι οποίοι   επισκέφτηκαν την Αλμάδα- προάστιο της Λισαβόνας από τις 22 έως τις 28 Αυγούστου, συμμετέχοντας στην υλοποίηση του προγράμματος που διοργάνωσε ο φορέας “Escola Secundária  Emídio Navarro”, από τον  Rui Baltazar, European Programs Manager (Web site: http://europe.almadaforma.net) με θέμα την εισαγωγή των Νέων Τεχνολογιών και των ψηφιακών εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Στο πρόγραμμα της κινητικότητας διάρκειας 40 ωρών συμμετείχαν 18 εκπαιδευτικοί (5 από Ελλάδα, 2 από Κύπρο, 6 από Ρουμανία, 2 από Πολωνία, 1 από Τσεχία, 2 από Εσθονία), όπου με την  κινητικότητα αυτή δόθηκε η δυνατότητα επαγγελματικής εμπειρίας μέσα από την προώθηση, ανταλλαγή και διάχυση καινοτόμων πρακτικών, μεθοδολογικών εργαλείων και ιδεών που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό γραμματισμό.

Συνεργασία και προοπτική

Το πρόγραμμα περιελάμβανε καθημερινή παρακολούθηση μαθημάτων στα δύο ινστιτούτα που διατηρεί ο φορέας ( ένα στην Αλμάδα και ένα στη Σεσίμπρα), απογευματινή περιήγηση στο ιστορικό κέντρο, σε μνημεία και μουσεία της πόλης της Λισαβόνας καθώς και επίσκεψη στο βουνό, στη θάλασσα και στον Τάγο ποταμό.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε εκπαιδευτική επίσκεψη στο πιλοτικό σχολείο της Σεσίμπρα «Agrupamento de Escolas da Boa Αgua» όπου ενημερώθηκαν για τη φιλοσοφία του εκπαιδευτικό σύστηματος στην Πορτογαλία, τη διάχυση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και την υλοποίηση project.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση project που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας σε συνεργασία με εταίρους εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών.

«Μέσα από τη συνεργασία αυτή των διακρατικών φορέων και των εκπαιδευτικών, την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών, καλών πρακτικών, της φιλοσοφίας “του μοιράζομαι” διαμορφώνεται  μια κουλτούρα πανευρωπαϊκή, συνεργατική, διαπολιτισμική με ανοιχτούς ορίζοντες και προοπτική», ανέφερε ο κ. Χρ. Νικολούτσος.

Με την καθοδήγηση του κ. Rui Maltazar και κ. Mauro Jentile και σε συνεργασία με όλους τους φορείς υποδοχής-εκπαιδευτικούς,  οι εκπαιδευτικοί του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας  στο πλαίσιο καλών πρακτικών δημιούργησαν   video- παρουσίαση προωθώντας τη συνεργατικότητα και αναπτύσσοντας διακρατική και ευρωπαϊκή κουλτούρα. https://youtu.be/pMYnGZ9fiIQ

Παράλληλα , στον σύνδεσμο  https://www.youtube.com/watch?v=IGc1oSNQ3jU

παρουσιάζουν ένα απόσπασμα από την επίσκεψή των εκπαιδευτικών  στο πιλοτικό σχολείο  Agrupamento de Escolas da Boa Água με μια πανοραμική άποψη της πλατείας «εμπορίου» της  Λισαβόνας.

 

Όλη η επικαιρότητα