Ηλεία

2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας: Ολοκλήρωση Προγράμματος Erasmus+ Νεανικής Επιχειρηματικότητας

Συνολικά 13 εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Τουρκία συμμετείχαν στην 5η κατά σειρά κινητικότητα του προγράμματος.
Ακούστε το άρθρο

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι ανταλλαγές επισκέψεων των 5 χωρών που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ R.E.I.S με σκοπό την δημιουργία πνεύματος στα σχολεία για τη νεανική επιχειρηματικότητα.

Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία και συγκεκριμένα στη Σηλυβρία και την Κωνσταντινούπολη, στο διάστημα 8 έως 12 Μαΐου.

Η συνάντηση αφορούσε αποκλειστικά εκπαιδευτικούς και η κύρια θεματολογία της ήταν η αξιολόγηση του προγράμματος, το κλείσιμο του και η τελική έκθεση καθώς και η διερεύνηση συνέχειας σε νέο κύκλο προγραμμάτων κινητικότητας.

Συνολικά 13 εκπαιδευτικοί από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Τουρκία συμμετείχαν στην 5η κατά σειρά κινητικότητα του προγράμματος. Από το 2ο ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας συμμετείχαν ο Διευθυντής και συντονιστής του προγράμματος Κωνσταντίνος Κωνσταντούλας και οι εκπαιδευτικοί Γεώργιος Ανδριόπουλος, Μαρία Σταματίου και Σταμάτιος Τσικόγιας.

Την 1η ημέρα έγινε η τελετή καλωσορίσματος και ξενάγηση στη Σηλυβρία, μία αρχαία Ελληνική πόλη και μετέπειτα προπύργιο της Κωνσταντινούπολης κατά τους βυζαντινούς χρόνους.

Ακολούθησε συνάντηση εργασίας και δείπνο καλωσορίσματος το οποίο περιλάμβανε και πολλή Ελληνική μουσική.

Την 2η ημέρα έγιναν πολιτιστικές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη, στον Πύργο του Γαλατά, τον δρόμο του Πέρα, την πλατεία Ταξιμ και θαλάσσια περιήγηση στο Βόσπορο. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στο Ζωγράφειο Ελληνικό Σχολείο στην Κωνσταντινούπολη, οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας είχαμε τη χαρά και τη συγκίνηση να επισκεφθούμε ένα Ελληνικό σχολείο που συνεχίζει ακόμη να λειτουργεί στην καρδιά της Πόλης. Ο διευθυντής του σχολείου κος Δερμιτζόγλου και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου μας δέχθηκαν με μεγάλη χαρά και μας ξενάγησαν στο χώρο αλλά και στα 129 χρόνια λειτουργίας του σχολείου. Ενώ στο τέλος απένειμαν τιμητικά διπλώματα και αναμνηστικά στους καθηγητές του σχολείου μας.

Την 3η ημέρα συνεχίστηκαν οι επισκέψεις στην Κωνσαντινούπολη, με σημαντικότερη αυτήν της Αγιά Σοφιάς, και ακολούθησαν το Τοπ Καπί, Ο Ιππόδρομος, η Βασιλική και το Μεγάλο Παζάρι.
Την 4η και τελευταία ημέρα πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνάντηση εργασίας των εκπαιδευτικών και συντονιστών του προγράμματος.

Συνολικά το πρόγραμμα διήρκησε 3 χρόνια υλοποιήθηκαν 5 επισκέψεις, σε Κανάρια Νησιά Ισπανία, Πεναφιέλ Πορτογαλία, Αφραγκόλα Νάπολη Ιταλία, Αμαλιάδα Ελλάδα, Σηλυβρία Τουρκία και συμμετείχαν περισσότεροι από 160 μαθητές και 50 εκπαιδευτικοί από τις 5 χώρες.

Τα θέματα εργασίας

Τα θέματα που αποτέλεσαν το αντικείμενο εργασίας όλων των εμπλεκομένων ήταν:

Ενότητα 1 – Πώς ξεκινάει μια επιχείρηση και ένας νέος επιχειρηματίας
Ενότητα 2 –Επιχειρηματική κουλτούρα και διαφορές στις χώρες της Ευρώπης
Ενότητα 3 – Πόροι (ταμείο, εργατικό δυναμικό, γνώση και κίνητρα) στην επιχειρηματικότητα και συνέπιες της ύφεσης
Ενότητα 4 – Ο ρόλος των ΤΠΕ στην Επιχειρηματική Μάθηση.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αλλά και με τηλεδιασκέψεις, υλοποιήθηκαν διαλέξεις από πανεπιστημιακούς και ειδικούς στη νεανική επιχειρηματικότητα, επισκέψεις σε νεοφυείς και επιχειρήσεις νέων επιχειρηματιών, πολλά εργαστήρια από κοινές ομάδες μαθητών, συνεντεύξεις με ειδικούς καθώς και πολιτιστικές επισκέψεις.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών των εργαστηρίων, των επισκέψεων και των διαλέξεων, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν διαφορά video, άρθρα σε ψηφιακή μορφή, ένα ψηφιακό οδηγό για νεοφυείς επιχειρήσεις, ψηφιακές παρουσιάσεις και ένα site.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας αποκόμισαν σημαντικά οφέλη από τις επισκέψεις αλλά και την οργάνωση και τη διεξαγωγή της συνάντησης στην Ελλάδα τον Οκτώβρη του 2022, τα οποία και θα χρησιμοποιηθούν για τις μελλοντικές Ευρωπαϊκές συνεργασίες του σχολείου. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί και το όφελος της τοπικής κοινωνίας από την διάδραση και την διάδοση των αποτελεσμάτων και την πολύ καλή εικόνα που αποκόμισαν οι φιλοξενούμενοι από τις άλλες χώρες.

Όλη η επικαιρότητα