Smile Ηλεία

2ο Επαλ. Αμαλιάδας: Εύσημα από τους Γάλλους για τους Ηλείους μαθητές!

Ακούστε το άρθρο

Με τις βαλίτσες τους γεμάτες όχι από σουβενίρ αλλά από εμπειρίες που θα αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για την μετέπειτα επαγγελματική τους εξέλιξη, επέστρεψαν από την Γαλλία οι μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.

Για την ακρίβεια, επέστρεψαν οι απόφοιτοι του σχολείου, αφού το συγκεκριμένο ταξίδι στην χώρα των Βάσκων απευθυνόταν στους μαθητές της Γ’ Λυκείου και πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την λήξη του σχολικού έτους.

Ένα ταξίδι- δώρο κατά μία έννοια για τους αποφοίτους, που θα αφήνουν πίσω τους το σχολείο κρατώντας την πιο γλυκιά ανάμνηση.

Ταυτόχρονα όμως, κρατούν και τις εμπειρίες που απέκτησαν σε επαγγελματικό επίπεδο, καθώς κατά την δεκαπενθήμερη παραμονή τους στο εξωτερικό, ασκήθηκαν σε τοπικές επιχειρήσεις και πήραν μία ‘γεύση’ από τον επαγγελματικό στίβο, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκαν να εφαρμόσουν στην πράξη όσα έμαθαν στο σχολείο.

Τελευταίο ταξίδι για φέτος

Με το συγκεκριμένο ταξίδι, που ήταν η τρίτη ροή στο εξωτερικό, ολοκληρώθηκε για το 2ο ΕΠΑΛ η φετινή Ευρωπαϊκή πορεία Erasmus + με τίτλο: «Πρακτική άσκηση στην Ευρώπη της παράδοσης, των αξιών και της τεχνολογίας» .

Η τελευταία πρακτική άσκηση των μαθητών υλοποιήθηκε στις πόλεις Bayone, Anglet και Biarritz(σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων), οι οποίες φημίζονται για τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, το εξαιρετικό τους φυσικό κάλος και στις πολύ υψηλού επιπέδου τουριστικές υπηρεσίες.

«Η περιοχή έχει αρκετές ομοιότητες με την Ηλεία και πιο συγκεκριμένα πολύ καλή Γεωργική και Ζωική παραγωγή αλλά και σημαντικότατη τουριστική δραστηριότητα. Η σημαντική διαφορά όμως έγκειται στο ότι στην περιοχή αυτή ήταν έκδηλος ο σεβασμός της πολιτεία προς τους δημότες αλλά και ο σεβασμός των πολιτών προς οτιδήποτε δημόσιο και τους συμπολίτες» θα πει ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας Κώστας Κωνσταντούλας, ο οποίος συνόδευσε μαζί με συναδέλφους του την αποστολή στο εξωτερικό.

Η πόλη της Bayonne αναφέρεται ως η πρωτεύουσα της σοκολάτας με μικρές επιχειρήσεις 200 και περισσότερων χρόνων και επίσης είναι παγκοσμίου φήμης η παραγωγή των αλλαντικών, η δε πόλη της Biarritz προσελκύει πολύ υψηλού επιπέδου τουρισμό έχοντας σε καθημερινή βάση περισσότερους από 200000 τουρίστες.

 

Πολύτιμη εμπειρία

«Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που απέκτησαν οι μαθητές και μαθήτριες του 2ου ΕΠΑ.Λ. Αμαλιάδας σχετίζονταν  με την «καρδιά»  των  επιχειρήσεων, δηλαδή την προμήθεια των πρώτων υλών, την επεξεργασία, τυποποίηση και την διάθεση στον καταναλωτή. Χαρακτηριστικά όλοι τους ασκήθηκαν σε μικρές επιχειρήσεις, αρκετές από τις οποίες είχαν μακρόχρονη παρουσία στο χώρο.  Ένα από τα κυριότερα οφέλη που αποκόμισαν οι εκπαιδευόμενοι ήταν οι τρόποι προώθησης τοπικών προϊόντων και η δημιουργία, η αξιοποίηση και η προώθηση της τοπικής κουλτούρας μέσω της δημιουργίας φημισμένου ονόματος (brandname)» αναφέρει ο κ. Κωνσταντούλας και συνεχίζει:  «Είναι χαρακτηριστικό ότι μια μικρή τοπική επιχείρηση παραγωγής αλλαντικών στην οποία εκπαιδευτήκαν δυο μαθητές μας, είχε σε καθημερινή βάση περισσότερους από 200 τουρίστες οι οποίοι πλήρωνα αντίτιμο περίπου 5€ μόνο για την επίσκεψη και την ξενάγηση, επίσης αναφερόταν σε όλους τους επίσημους τουριστικούς οδηγούς ως προτεινόμενος τόπος επίσκεψης.  Είναι λυπηρό στην περιοχή μας να έχουμε αρχαιολογικούς κολοσσούς όπως η Αρχαία Ολυμπία, η Αρχαία Ήλιδα ο Επικούρειος και να μην τα αξιοποιούμε κατάλληλα, παρουσιάζοντας χαμηλότερη επισκεψιμότητα από επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων».

Οι μαθητές ασκήθηκαν επίσης σε θέματα μετακινήσεων με μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στις δύο γλώσσες, την Αγγλική και την Γαλλική.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο ταξίδι είναι οι: Θεόδωρος Βλασόπουλος, Αναστασία Γεωργιοπούλου, Νικολίτσα Κότσιφα, Ιωάννης Λευκαδίτης, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Δημήτριος Διονυσόπουλος, Ηλίας Πετρόπουλος, Σπυριδούλα Τόγια, Κωνσταντίνος Χαριτόπουλος και Νίκη Χόκια.

Συνοδοί καθηγητές ήταν ο διευθυντής του σχολείου Κωνσταντίνος Κωνσταντούλας και οι καθηγητές Γιώργος Ανδριόπουλος, Γιώργος Βρύνας και Διονυσία Πατσούρη.

 

Συνολικά

Να σημειωθεί ότι στα συνολικά τρία προγράμματα που υλοποίησε το σχολείο, συνολικά 30 μαθητές και 9 εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία για δυο βδομάδες σε κάθε πρόγραμμα, να έρθουν σε επαφή με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, με νέες τεχνολογίες και αντικείμενα στις ειδικότητες τους, αλλά και να γνωρίσουν μια διαφορετική κουλτούρα από την Ελληνική.  Οι μαθητές προερχόταν από όλη την περιφέρεια της Βόρειας Ηλείας από όπου δέχεται μαθητές το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, από όλους τους τομείς του σχολείου (Γεωπονίας, Οικονομίας, Υγείας Πρόνοιας) ενώ ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στο να επιλεγούν αρκετά παιδιά με λιγότερες κοινωνικές ευκαιρίες. Οι μαθητές δεν επιβαρύνθηκαν ούτε με ένα ευρώ για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Κώστας Χαριτόπουλος

«Το ταξίδι ήταν υπέροχο, τρομερή εμπειρία, οι άνθρωποι εκεί ήταν φιλόξενοι, το ίδιο και στις επιχειρήσεις και πιστεύω ότι εκεί δείχνουν περισσότερο σεβασμό στον συνάνθρωπο. Είδαμε μεγάλη οργάνωση στις επιχειρήσεις και μας βοήθησαν πολύ και εάν μπορούσα θα επέστρεφα εκεί για δουλειά. Φεύγω από το σχολείο με μια γλυκιά ανάμνηση, ήταν το καλύτερο που μπορούσε να μου συμβεί!».

Γιάννης Λευκαδίτης 

«Είδα καινούργια πράγματα, είχα επικοινωνία με τον κόσμο, είδα μεγάλη οργάνωση εκεί και χωρίς άγχος στην καθημερινότητα, πραγματικά ήταν καλή εμπειρία και ένα ταξίδι που θα με βοηθήσει στο μέλλον. Θα πήγαινα να δουλέψω εκεί αλλά όχι για πάντα. Δεν πιστεύω ότι είναι καλύτεροι από εμάς, απλά έχουν καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό».

Σπυριδούλα Τόγια 

«Κέρδισα την πρακτική άσκηση με αυτό το ταξίδι, είδα πώς λειτουργεί μία επιχείρηση. Οι άνθρωποι εκεί ήταν πολύ ευγενικοί και φιλόξενοι, οργανωτικοί και κάνουν ότι μπορούν για τις επιχειρήσεις τους, δεν μένουν στάσιμοι. Είναι σημαντικό εφόδιο για εμένα αυτό το ταξίδι και θα ήθελα πολύ να γυρίσω εκεί, είναι όμορφη περιοχή».

Νίκη Χόκια 

«Είδα πώς λειτουργεί μία επιχείρηση, εγώ ήμουν σε μία σοκολατοποιία, είδα πως κατασκευάζεται η σοκολάτα, αν και δεν νομίζω ότι αυτό θα με βοηθήσει, αν και έκανα άσκηση στον υπολογιστή. Ήταν μία εμπειρία για εμάς, κερδίσαμε ένα ωραίο ταξίδι που θα θυμόμαστε. Εάν είχα μία καλή θέση θα δούλευα στο εξωτερικό».

Γιάννης Παναγιωτόπουλος

«Ήταν μία διαφορετική εμπειρία για εμάς. Υπήρχε πολύ οργάνωση εκεί, καλύτερα από εμάς εδώ, είδα πώς λειτουργεί μία επιχείρηση και σίγουρα θα τη άφηνα την Ελλάδα για εκεί, γιατί έχει καλύτερη οργάνωση και καλύτερα χρήματα. Είναι επίσης πολύ ωραία χώρα».

Σούλα Πατσούρη (Εκπαιδευτικός)

«Ήταν ένα φανταστικό ταξίδι και κερδίσαμε πολλά και εμείς οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές. Οι εργοδότες μας είπαν τα καλύτερα λόγια για τα παιδιά μας και είμαστε ικανοποιημένοι γι’ αυτό. Να σημειώσω ότι τα παιδιά έδειξαν υπευθυνότητα και ήταν συνεργάσιμα. Ήμασταν όλοι μια ομάδα».

Γιώργος Βρύνας  (Εκπαιδευτικός)

«Ήταν ένα ωραίο ταξίδι, τα παιδιά κέρδισαν πολλά και επέστρεψαν ενθουσιασμένα. Ήταν μια ευκαιρία να βγουν στο εξωτερικό και να καταλάβουν ότι ο κόσμος δεν τελειώνει εδώ, ότι υπάρχει άλλος κόσμος, πολιτισμός, κουλτούρα, έθιμα. Σημαντικό είναι επίσης ότι καλλιεργήθηκε το ομαδικό πνεύμα».

Γιώργος Ανδριόπουλος  (Εκπαιδευτικός)

«Ήταν μία όμορφη εμπειρία για μαθητές και καθηγητές, ειδικά για τα παιδιά πολλά από τα οποία βρήκαν για πρώτη φορά στο εξωτερικό. Έμαθαν να κυκλοφορούν, είδαν νέα πράγματα και ταυτόχρονα απέκτησαν και εργασιακή εμπειρία και διεύρυναν γενικά τους ορίζοντές τους».

Όλη η επικαιρότητα