Ηλεία

2ο Γυμνάσιο Πύργου: Πρόγραμμα ERASMUS+, «Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue»

Ακούστε το άρθρο

Τις εμπειρίες τους από την συμμετοχή τους –τα δυο τελευταία χρόνια- στο πρόγραμμα ERASMUS+, με τίτλο: «Something Old, Something New, Something Borrowed, Something Blue», είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν οι μαθητές (κυρίως) και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Γυμνασίου Πύργου (που διοργάνωσε την σχετική ημερίδα), καθώς και αυτοί του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου Πύργου στη ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο θέατρο «Απόλλων» στον Πύργο.

Η ημερίδα αποτύπωσε τη διάχυση αποτελεσμάτων του ευρωπαϊκού προγράμματος με μαθητές και εκπαιδευτικούς να μιλάνε για τις εμπειρίες που έζησαν είτε επισκεπτόμενοι τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είτε φιλοξενώντας μαθητές που ήρθαν στην περιοχή μας ως φιλοξενούμενοι…

Ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Γιώργος Κομιώτης μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ δήλωσε πως «Επ` ευκαιρίας των Erasmus Days αποφασίσαμε η παιδαγωγική ομάδα του 2ου Γυμνασίου, ως σχολείο-συντονιστής των προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα δυο χρόνια, να διοργανώσουμε στο θέατρο Απόλλων την διάχυση των αποτελεσμάτων των προγραμμάτων. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Πύργου με τους κκ Μπίρμπα και Φωτεινόπουλο και τις δικές τους παιδαγωγικές ομάδες, που έδειξαν επίσης τις εμπειρίες τους. Είχαμε τη χαρά να μας πλαισιώσουν η υπεύθυνη του ΚΕΣΥ Ηλείας κα Μάρα Μαζαράκη και ο προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Αγγελόπουλος. Παρουσιάσαμε τα προγράμματα που υλοποιήθηκαν και στο τέλος επιδώσαμε και τα Europasses των περίπου 25-27 μαθητών που επισκέφθηκαν τις 4 χώρες (Ιταλία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Πολωνία) που συμμετείχαν στο δικό μας πρόγραμμα. Φυσικά οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν περισσότεροι αφού φιλοξένησαν εδώ στην περιοχή μας μαθητές των άλλων χωρών. Τα βασικότερα εφόδια που προσφέρει η συμμετοχή των μαθητών στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι βλέπουν και μαθαίνουν διαφορετικούς Πολιτισμούς, εκπαιδευτικές και επαγγελματικές πρακτικές, μένουν και κοινωνικοποιούνται μόνα τους αφού διαμένουν σε άλλη χώρα για 7-8 ημέρες συνολικά».

Η εισαγωγή έγινε από την Συντονίστρια του προγράμματος ΕRASMUS+ του 2ου Γυμνασίου Πύργου, Παρασκευή Ανδρουτσοπούλου, ενώ ακολούθησε προβολή Videos από την Παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος ERASMUS+ του 2ου Γυμνασίου Πύργου και προβολή δράσεων από τους συντελεστές των Προγραμμάτων ERASMUS+ του 1ου Γυμνασίου και του 1ου Λυκείου Πύργου.

Στη συνέχεια οι μαθητές και των τριών σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μίλησαν για την εμπειρία τους τονίζοντας ότι τους έδωσε την ευκαιρία να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας, να γίνονται εξερευνητές, να αναπτύσσουν τις δεξιότητες τους και να γίνονται άλλοι άνθρωποι. Ανέφεραν πως το σχολείο άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του, έγινε πιο εξωστρεφές και όλοι μαζί συνεργατικά να δημιούργησαν ωραίο αποτέλεσμα…

Δηλώσεις μαθητών

Κοραλία Μπαρτζιώτη (16 ετών)

«Πριν δυο χρόνια πήγα στην Ιταλία, στην Μπατιπάλια της Νάπολη. Πολιτισμικά είχαμε πολλές ομοιότητες αλλά και στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Έμεινα μια εβδομάδα και θυμάμαι ιδιαίτερα την επίσκεψη στο Σαλέρνο που είναι διάσημο λιμάνι-αξιοθέατο, με πολύ τουρισμό. Αυτό που μου άρεσε ήταν η πολυκοσμία, ακόμα και τις καθημερινές, πήγαιναν εκεί οικογενειακώς. Θα ήθελα να ξαναπάω, με την κοπέλα που με φιλοξένησε έχουμε ακόμα σχέσεις, μιλάμε κατά διαστήματα και κανονίζουμε να πάμε και οικογενειακώς εκεί. Η αλήθεια είναι ότι ένιωσα περισσότερο Ευρωπαία πηγαίνοντας εκεί».

Περικλής Μικέλης (16 ετών)

«Πήγα στην Μπατιπάλια, μια κωμόπολη της Ιταλίας, δίπλα σχεδόν από τη Νάπολη με τρία ακόμα παιδιά τότε. Επισκεφθήκαμε την Νάπολη όπου διαπίστωσα τη λατρεία που έχουν ακόμα εκεί για τον Μαραντόνα, έμοιαζε πολύ με την Αθήνα, πολύς κόσμος στους δρόμους αλλά είχε και αυξημένη εγκληματικότητα. Πήγαμε και στην Πομπηία, ένα εντυπωσιακό μεν, μακάβριο δε μνημείο, όπου αντικρίσαμε τα καμένα πτώματα των ανθρώπων από την έκρηξη του Βεζούβιου που έχασαν την ζωή τους από τις αναθυμιάσεις και μετά τους σκέπασε η λάβα. Πήγαμε και στο Πέστουμ που υπάρχουν ναοί και θέατρα αρχαιοελληνικά. Γενικότερα το Erasmus είναι μια πολύ χρήσιμη εμπειρία που αν έχεις την ευκαιρία να συμμετάσχεις δεν πρέπει να την χάσεις».

Μαρί-Σόφη Μπαρτζιώτη (15 ετών)

«Μέσω του Erasmus πήγα στη Βουλγαρία, τον περασμένο Δεκέμβριο, στην πρωτεύουσα Σόφια και στο Μπάνσκο. Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, γνώρισα πολλά παιδιά, δέθηκα μαζί τους και κρατάω σχέση ακόμα. Αποκομίσαμε πολλά από τη συμμετοχή μας και πιστεύω ότι η εμπειρία θα μείνει αξέχαστη σε όλους μας. Δοκιμάσαμε πολλά καινούργια πράγματα, γνωρίσαμε τον Πολιτισμό τους αλλά νομίζω ότι την ζεστασιά που έχουμε στη ν Ελλάδα δεν τη συναντάμε αλλού».

Όλη η επικαιρότητα