Εκπαίδευση Ηλεία

Το 2ο Γυμνάσιο Πύργου σε πρόγραμμα «ERASMUS+»

«Κάτι παλιό, κάτι καινούργιο, κάτι δανεικό, κάτι μπλε…». Αυτός είναι ο τίτλος του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus + που θα υλοποιήσει το 2ο Γυμνάσιο Πύργου – σε ρόλο συντονιστή – με τη συνεργασία τεσσάρων σχολικών μονάδων από την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Η αρχή θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβρη, με τη συνάντηση των εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων σχολείων, στον Πύργο.

Με έμπνευση τον Έρασμο και φωτεινό φάρο την Ενωμένη Ευρώπη, όπως ο Ουμπέρτο Έκο ανέδειξε στο άρθρο του με τίτλο «Πολιτισμός η μόνη μας ταυτότητα», αυτό το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει την κοινή πολιτισμική παράδοση των λαών της Ευρώπης. Στοχεύει να τονίσει, κοινά πολιτιστικά στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών. Ένα κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο που καθορίζει την ύπαρξή μας σήμερα, την αντίληψή μας για τις κουλτούρες των άλλων ανθρώπων, καθώς και τη σχέση μας με αυτούς, τη φύση, το χώρο και το χρόνο.

Εντυπωσίασε η πρόταση

Η πρόταση για την υλοποίηση του προγράμματος κατατέθηκε την περασμένη Άνοιξη από την εκπαιδευτικό Παρασκευή Ανδρουτσοπούλου, ως υπεύθυνη – και συντονίστρια πια – του προγράμματος. Η ιδέα, ο σκοπός, οι στόχοι και η πληρότητα της πρότασης, εντυπωσίασαν τους υπεύθυνους του ΙΚΥ και της ΕΕ, που τη βαθμολόγησαν με 85% και εγκρίθηκε. Έτσι, το 2ο Γυμνάσιο Πύργου, που για πρώτη φορά υλοποιεί πρόγραμμα Erasmus +,  αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την υλοποίηση όλου του προγράμματος. Με κέντρο την πόλη του Πύργου, πέντε Ευρωπαϊκά σχολεία, θα συνεργαστούν, με στόχο στη διάχυση όλων των αποτελεσμάτων σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, είναι σημαντική για το σχολείο μας, γιατί θα εμπλακούν μαθητές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, και μέσα από βιωματικές δράσεις θα γνωρίσουν το κοινό μας ¨σπίτι¨, την Ευρώπη. Θα υπάρχει μια όσμωση πολιτισμών, αλλά και ηθών και εθίμων μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, και θα αποφύγουμε ξενοφοβίες, ρατσισμούς, φασισμούς και ναζισμούς, ένα ανερχόμενο – δυστυχώς – φαινόμενο στην Ευρώπη. Επιπλέον, θα μας δοθεί η ευκαιρία, να αποδείξουμε πως, αν και είμαστε το παλαιότερο σχολείο της πόλης και υπολειπόμαστε σε υλικοτεχνική υποδομή, από πλευράς ποιότητας, έμψυχου δυναμικού – μαθητές και εκπαιδευτικούς – δράσεων, επιτυχιών και κοινωνικής προσφοράς, είμαστε στην πρώτη γραμμή», σχολίασε ο Διευθυντής του 2ου Γυμν. Πύργου, Γιώργος Κομιώτης.

Γεφυρώνοντας τις διαφορές

Αναφερόμενη στα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα, η συντονίστρια του προγράμματος, κα Ανδρουτσοπούλου, εξηγεί «Λόγω της οικονομικής κρίσης και της αβεβαιότητας για το μέλλον της Ευρώπης, είναι κοινή πεποίθηση ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει μια πολιτική και ιστορική ανάγκη να εδραιωθούν οι αμοιβαίες σχέσεις και ένα μόνιμο κλίμα ειρήνης και συνεργασίας. Έτσι, είναι καιρός να κοιτάξουμε πίσω και να συνειδητοποιήσουμε τα κοινά χαρακτηριστικά και τις συγγένειες με τους γείτονες και τις παραδόσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποδείξουμε ότι όλες οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν σε έναν κόσμο όπου υπάρχει σεβασμός στο παρελθόν. “Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς το παρελθόν.”».

Τα οφέλη των μαθητών

Το μεγαλύτερο κέρδος όμως, θα το έχουν σίγουρα οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου, αφού μέσα από το πρόγραμμα, θα συνεργαστούν με συμμαθητές τους από την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. «Οι έφηβοι που αγνοούν σήμερα την ταυτότητά τους, τείνουν να ψάχνουν για ψευδή πολιτισμικά στοιχεία μέσω του κόσμου της κατανάλωσης. Έτσι, ένα αυξανόμενο ποσοστό αυτών, εγκαταλείπουν το σχολείο νωρίς, προσπαθώντας να βρουν αλλού καθοδήγηση και υποστήριξη. Επιπλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης, ένας μεγάλος αριθμός νέων μεταναστεύει σε ξένες χώρες για να ξαναρχίσει τη ζωή του εκεί. Μέσω της συνεργασίας αυτής, θα γνωρίσουν άλλες κουλτούρες, με τη μελέτη των εθίμων, της λαϊκής ποίησης, των θρύλων, των λαϊκών τραγουδιών, των λαϊκών χορών και των παροιμιών. Θα νιώσουν το αίσθημα φιλίας και αλληλεγγύης για τους γείτονές τους, καθώς τελικά κατανοώντας τις διαφορές, θα ανακαλύψουν τα κοινά πολιτιστικά χαρακτηριστικά που μας ενώνουν, και θα αποκτήσουν ισχυρότερο αίσθημα ταυτότητας, ταυτόχρονα τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό», καταλήγει η κα Ανδρουτσοπούλου.

Η ομάδα Erasmus +

Στην ομάδα «Erasmus +» του 2ου Γυμνασίου Πύργου θα συμμετάσχουν 30 περίπου μαθητές από την Α΄ και Β΄ τάξη, ενώ την ομάδα των υπευθύνων καθηγητών, με συντονίστρια την κα Ανδρουτσοπούλου συμπληρώνουν οι εκπαιδευτικοί Κατερίνα Ζούνη, Νίκη Θεοδωροπούλου και Αθηνά Παναγούλια. Στην παιδαγωγική ομάδα, συμμετέχουν επίσης  ο Διευθυντής Γιώργος Κομιώτης και οι εκπαιδευτικοί Φωτεινή Δανελιάν, Δέσποινα Ηλιοπούλου, Άγγελος Λαμπρόπουλος, Μαρία Μανδηλαρά, Χαρά Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου και Παναγιώτα Τσαγκαρουσιάνου.

Σημαντική ωστόσο εκτιμάται πως θα είναι και η συμμετοχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, ενώ όπως εξήγησε η κα Ανδρουτσοπούλου, στην υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρχει συμμετοχή διαφόρων κοινωνικών ομάδων της πόλης, όπως σχολεία, σύλλογοι και φορείς.

Η πρώτη συνάντηση

Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος, με τη συμμετοχή μόνο εκπαιδευτικών, για τον προγραμματισμό των δράσεων του προγράμματος και κάθε κινητικότητας, θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 24 Νοεμβρίου. Η ομάδα Erasmus + του 2ου Γυμνασίου Πύργου θα υποδεχθεί και θα φιλοξενήσει τους 8 εκπαιδευτικούς από την Ιταλία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία, ενώ η πρώτη συνάντηση με τη συμμετοχή και μαθητών, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου 2018.

Όλη η επικαιρότητα