Ηλεία Πολιτισμός

2ο Λύκειο Πύργου: «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο»

Ακούστε το άρθρο

Στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων» θα βρεθούν αύριο Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου η Λίζα Παπασταύρου και ο καθηγητής Πάνος Φλωράς…

Όχι, σωστά διαβάσατε. Η κλασσική ελληνική κωμωδία «Το Ξύλο βγήκε απ’ τον παράδεισο» θα …ζωντανέψει από τους μαθητές του 2ου Λυκείου Πύργου, που για πρώτη φορά ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι.

Η πρεμιέρα θα γίνει αύριο Παρασκευή στις 9:00 το βράδυ, ενώ το Σάββατο θα δοθούν δυο παραστάσεις, στις 6:30 το απόγευμα και στις 9:00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρωταγωνιστές και συντελεστές της παράστασης, είναι οι μαθητές και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου, αποδεικνύοντας στην πράξη και παρά το φορτωμένο πρόγραμμα και τις υποχρεώσεις τους (σ.σ μαθήματα, διαγωνίσματα, προετοιμασία ενόψει πανελληνίων) πάντα υπάρχει τρόπος να κάνεις αυτό που αγαπάς. Κι όταν το κάνεις με την καρδιά σου, η επιτυχία είναι σίγουρη. Κι ενασχόλησή τους αυτή, δίνει και μια «απάντηση» σε όσους μιλούν για τη σημερινή νεολαία που είναι «κολλημένη» στο διαδίκτυο.

Πρωταγωνιστές και συντελεστές

Επί σκηνής, σε ρόλο μαθητών, εκπαιδευτικών και κηδεμόνων, θα βρεθούν οι  μαθητές Αγγελίνα Ηλιοπούλου, Αναστασία Θεοδωροπούλου, Ειρηνίκη Καββαθά, Γιώτα Λάκκα, Διονυσία Μπερτσάτου, Κωνσταντίνα Ουρούτσι, Μαίρη Παπαναγοπούλου, Νίκη Συρογιάννη, Βασίλη Βαγγόπουλο, Γιώργο Γιατρά, Βασίλη Καραργύρη, Αργύρη Λάκκα, Αμαρίλντο Σιμονάι, Γιάννη Τσάκαλο και Δήμητρα Καραμάνη.

Κάτω από τη σκηνή, αλλά δίπλα τους, υπάρχει μια συμμαθήτριά τους, η Ελένη Αργυροπούλου, που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία της παράστασης και είχε πάρει τόσο σοβαρά το ρόλο της. «Το θέατρο χρειάζεται προσπάθεια, αφοσίωση, κούραση και πάνω απ’ όλα, συναίσθημα. Αυτός λοιπόν ήταν ο κύριος στόχος μου, να δώσω στα παιδιά -τους συμμαθητές μου- την ευκαιρία να γνωρίσουν την τέχνη της εκφραστικότητας»,  λέει η ίδια.

Δίπλα τους

   Δίπλα στα παιδιά, και πίσω από τη σκηνή, υπάρχουν άνθρωποι που επίσης δούλεψε σκληρά μαζί τους, σε ώρες εκτός σχολείου, απογεύματα και Σαββατοκύριακα, για το αποτέλεσμα που θα δείτε την Παρασκευή και το Σάββατο. Δυο από αυτούς, είναι οι υπεύθυνες καθηγήτριες,  Φιλόλογοι Δημήτρα Μικελοπούλου και Τριανταφυλλιά Τζεβελέκου. «Τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες, είναι ένας τρόπος να εξωτερικεύσουν τα παιδιά την ενεργητικότητά τους και να ανακαλύψουν ταλέντα, που πολλά δεν πιστεύουν ότι διαθέτουν. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτή την επιθυμία μας και να ανεβάσουμε μια παράσταση που μας κάνει όλους εξαιρετικά υπερήφανους», λέει η κα Μικελοπούλου, με την κα Τζεβελέκου να συμπληρώνει «Με αυτό το εγχείρημα αποδεικνύουμε πως υπάρχουν και σήμερα μαθητές Λυκείου με καλλιέργεια, παιδεία και ήθος. ¨Ηθοποιός σημαίνει φως¨ τραγούδησε παλιότερα ο Δημήτρης Χορν. Αυτά τα παιδιά δεν είναι ηθοποιοί, αλλά σίγουρα μπορούν να φωτίσουν με τον τρόπο τους το σύγχρονο σχολείο που αν θέλουμε μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο».

Πολύτιμη ωστόσο είναι η βοήθεια του Γιάννη Αποστολόπουλου στην Τεχνική Υποστήριξη, της μαθήτριας Αλεξάνδρας Μπερτσάτου στη Φωτογραφία και του Φωτογράφου Θοδωρή Μπερτσάτου για τη βιντεοσκόπηση, και των υπευθύνων του VOX Fm και iliaweb για την επικοινωνία της παράστασης. Τέλος, οι κυρίες Μικελοπούλου και Τζεβελέκου καθώς και οι μαθητές εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες στον κ.Γρηγόρη Γιαννακόπουλο από το Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Λαύρας και την κα Ρέα Μακρή από τον Πολιτιστικό Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών Σχίνων για την παραχώρηση των θρανίων και μαθητικών ποδιών για την παράσταση, ενώ δεν ξέχασαν και τη Διευθύντρια Ελένη Καββαδά, με την υποστήριξη της οποίας η επιθυμία και ιδέα των μαθητών και εκπαιδευτικών, γίνεται πράξη.

Όλη η επικαιρότητα