Ηλεία

2ο Συνέδριο Κομμωτικής: Η αλλαγή ξεκινάει από τον Πύργο – Δεσμεύσεις από τον Υφ. Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη

Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι η επόμενη καλύτερη ημέρα για τον κλάδο των κομμωτών, στον τομέα της εργασίας και της εκπαίδευσης, θα ξεκινήσει από τον Πύργο, εξέφρασαν η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Κουρέων Κομμωτών Καταστηματαρχών Ελλάδος Μαρία Σωτηροπούλου και ο Ταμίας της Ομοσπονδίας και Πρόεδρος του Σωματείου της Ηλείας Γιάννης Διονυσόπουλος, στο χθεσινό επιτυχημένο Συνέδριο Κομμωτικής που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Ξενοδοχείο «Marily» στον Πύργο και άνοιξε με καλωσόρισμα από τον κ.Διονυσόπουλο και την κα Σωτηροπούλου, που ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους.

Τα θέματα του κλάδου

Τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο και για τα οποία η Ομοσπονδία έχει κάνει  μεγάλη προσπάθεια, με εκπόνηση μελετών, κατάρτιση συγκεκριμένων προτάσεων και κύκλο επαφών με τους εκπροσώπους – κατά καιρούς –των αρμόδιων υπουργών, αναλύθηκαν από την πρόεδρος της ΚΟΚΚΚΕ Μαρία Σωτηροπούλου. Μεταξύ άλλων έθεσε το θέμα της αναβάθμισης της Κομμωτικής και της εισαγωγής του επαγγέλματος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την βελτίωση της διδακτικής ύλης στα ΙΕΚ και στην ενίσχυσή τους, αφού – όπως είπε – υπάρχει μεγάλη έλλειψη και σε αναλώσιμα υλικά για την εκπαίδευση των μαθητών, τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και την ανάγκη για την διενέργεια των εξετάσεων εμπειροτεχνών, που έχουν καθυστερήσει αρκετούς μήνες τώρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε – κατά τη διάρκεια του συνεδρίου – και για το θέμα της πάταξης της «πειρατικής εργασίας», ένα από τα σοβαρά ζητήματα που πλήττει σημαντικά τον κλάδο των κομμωτών.

«Η πόρτα μου είναι ανοιχτή»

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτισε ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, καλώντας τους κομμωτές σε διάλογο, «ακόμα και αύριο το πρωί», όπως χαρακτηριστικά είπε, σημειώνοντας ότι η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή. Όσον αφορά την επαγγελματική εκπαίδευση, διαβεβαίωσε για το δεδομένο ενδιαφέρον που υπάρχει, θυμίζοντας ότι η ειδικότητα – που είχε καταργηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις – επανήλθε και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αφού στόχος του υπουργείου είναι, «να εκπαιδεύονται σωστά και να βγαίνουν έτοιμοι και χρήσιμοι επαγγελματίες στην κοινωνία». Όσον αφορά τις εξετάσεις πιστοποίησης, αυτές δεσμεύτηκε ότι θα γίνουν το καλοκαίρι – αφού πια ξεπερνιούνται οι δυσκολίες που υπήρχαν όσον αφορά το συμβούλιο, ενώ τέλος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εξήγησε πως η συζήτηση αυτή θα πρέπει να γίνει με τον ίδιο τον Υπουργό. Σε κάθε περίπτωση, κάλεσε τα μέλη της Ομοσπονδίας να συζητηθούν και να συζητήσουν – με ανοιχτή ατζέντα, τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

«Είμαστε στο πλευρό σας»

Σύντομο χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυναν επίσης ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Λεβέντης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών και αντιπρόεδρος του Εμπ. Συλλόγου Κώστας Αθανασόπουλος, ο Συντονιστής των ΑΝΕΛ Ηλείας Τάκης Τσιλιμίγκρας, η πρώην βουλευτής Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου αλλά και ο προϊστάμενος του Τμήματος Εμπορίου της Π.Ε Ηλείας Αντώνης Μπέλλος, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα της παραοικονομίας και την ανάγκη για λήψη μέτρων για την πάταξή του, ενώ τοποθετήθηκαν και για την χρήση των σκευασμάτων που αφορούν τους κομμωτές μόνο από τους ίδιους τους επαγγελματίες, με την κα Αυγερινοπούλου να μην παραλείπει να αναφερθεί και στην επικινδυνότητα του επαγγέλματος και στην επιβάρυνση των κομμωτών από αυτά.

«Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορείτε»

Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, που ευλόγησε την πίτα του Σωματείου και τους συμβούλευσε, ενωμένοι και μονιασμένοι να εργαστούν και να συνεργαστούν για να λύσουν τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο.

Τυχερή του φλουριού ήταν η kομμώτρια Λίτσα Σκασίλα.

Εντυπωσιακές δημιουργίες

Από το Συνέδριο δε θα μπορούσαν να λείψει και το καλλιτεχνικό μέρος με τους δυο διακεκριμένους – στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – κομμωτές, τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Καλλιτεχνικού Τμήματος της ΚΟΚΚΚΕ Βασίλη Πολίτη (σ.σ με καταγωγή από τον Πύργο) και Ισίδωρο Ρούσσο (σ.σ λάτρη της περιοχής, έχοντας περάσει πολλά καλοκαίρια του εδώ στο παρελθόν) να παρουσιάζουν σύγχρονα αντρικά κουρέματα και ιδιαίτερα εντυπωσιακά γυναικεία χτενίσματα που ολοκληρώθηκαν με μακιγιάζ από την αισθητικό Γωγώ Δανίκα, που έκανε επίδειξη σύγχρονων μεθόδων, όπως το μακιγιάζ με αερογράφο.

«Ραντεβού» στον Διαγωνισμό

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την κα Σωτηρόπουλο και τον κ.Διονυσόπουλο να καλούν τους κομμωτές της Ηλείας να δηλώσουν συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που θα διεξαχθεί εντός του Φεβρουρίου στην Αθήνα, με την γραμματέα του Καλλιτεχνικού Τμήματος και Προπονήτρια Γιώτα Ζαφειροπούλου να δεσμεύεται να τους προπονήσει ενόψει του διαγωνισμού.

Όλη η επικαιρότητα