WEB tv Ηλεία

2ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο Ηλείας: Φαντασία και δημιουργία με… σκέψη μαθηματική!

Ξεκίνησε χθες το πρωί στην Αμαλιάδα – όπως και στον Πύργο – το 2ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο Ηλείας!
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε χθες το πρωί στην Αμαλιάδα – όπως και στον Πύργο – το 2ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο Ηλείας, που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και το Παράρτημα ΕΜΕ Ν. Ηλείας «Ιππίας ο Ηλείος», στο χώρο του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας.

Το Θερινό Μαθηματικό Σχολείο, αφορά σε μαθητές της ΣΤ Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου και φέτος σε αυτό της Αμαλιάδας συμμετέχουν 60 μαθητές από τους δήμους Ήλιδας και κάμπου.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση των Μαθηματικών, με εξάσκηση σε θέματα διαγωνισμών της Μαθηματικής Εταιρείας και Μαθηματικά με Arduino, Μαθηματικά με σκάκι, με γρίφους,  με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και Ρομποτικής.

Διδάσκουν  εθελοντικά καταξιωμένοι μαθηματικοί από την Ηλεία, ενώ όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της ΕΜΕ Ν. Ηλείας Γιάννης Τσόπελας έμπρακτη είναι η στήριξη του ΠΕ. ΚΕ. Σ Δυτ. Ελλάδας με την συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κα Αθανασία Μπαλωμένου, που έχει και την επιστημονική ευθύνη του Θερινού Σχολείου και  η οποία μαζί με την καθηγήτρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών κα Σπυριδούλα Σουλιώτη  παρουσίασαν κατά την χθεσινή πρώτη μέρα μαθηματικούς γρίφους.

Ο κ. Τσόπελας, μίλησε και για τον χθεσινοβραδινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αμαλιάδας και ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Μαθηματικό Μανώλη Αγιομυργιαννάκη, στον οποίο αφιερώθηκε επίσης και το 2ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο!

Στην σπουδαιότητα των Μαθηματικών, αλλά και στον θεσμό του Θερινού Μαθηματικού Σχολείου, αναφέρθηκαν η κα Αθηνά Καλαμπόκα από το Δ.Σ. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθώς και η συντονίστρια κα Αθανασία Μπαλωμένου, ενώ την χαρά του για την υλοποίηση του Σχολείου στο χώρο του 2ου ΕΠΑΛ εξέφρασε ο διευθυντής του, κ. Κ. Κωνσταντούλας.

Το Μαθηματικό Σχολείο, θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ στους μαθητές δόθηκε γραφική ύλη και διάφορα δώρα.

Γιάννης Τσόπελας

Πρόεδρος ΕΜΕ Ν. Ηλείας

Στόχος είναι να ενθαρρύνουμε και όχι να απογοητεύσουμε. Να φέρουμε πιο κοντά τον μαθητή στα Μαθηματικά και όχι να τον απομακρύνουμε. Να κάνουμε τον μαθητή να αγαπήσει τα Μαθηματικά και όχι να τα φοβηθεί.

Ευχαριστώ από καρδιάς, τον διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Κων/νο Κωνσταντούλα για την παραχώρηση του σχολικού συγκροτήματος του 2ου ΕΠΑΛ, για την διαφημιστική υποστήριξη του Θερινού Μαθηματικού Σχολείου στην οποία συμμετείχε ενεργά και για το πραγματικό ενδιαφέρον που έδειξε για την επιτυχία του Μαθηματικού Σχολείου.

Ευχαριστώ επίσης τον δήμαρχο Ήλιδας κ. Γιάννη Λυμπέρη για την σημαντική στήριξη που μας παρείχε αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία του σε θέματα Παιδείας , τους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν και τους χορηγούς μας.

Άγγελος Παπαδόπουλος

Ταμίας ΕΜΕ Ν. Ηλείας

Σε μια δύσκολη περίοδο, αποφασίσαμε να επιμείνουμε και φέτος να κρατήσουμε «ζωντανό» τον θεσμό του Θερινού Μαθηματικού Σχολείου. Μια ιδέα που γεννήθηκε από τη θεμελιώδη ανάγκη της διαρκούς επιμόρφωσης, δεν θα έπρεπε να διασαλευθεί από το καθεστώς του φόβου, το οποίο φαίνεται να έχει επιβάλλει η πανδημία.

Παρά το γεγονός αυτό, η υλοποίηση ενός οράματος – γιατί κάθε χρόνο ένα όραμα υπηρετούμε – καταλήξαμε να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό του Θερινού Σχολείου, μετασχηματίζοντας την σκληρή πραγματικότητα με μια αντίπραξη ονείρου και δημιουργικής διάθεσης.

Σημαντικοί υποστηρικτές του 2ου Θερινού Μαθηματικού Σχολείου τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, είναι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί , οι οποίοι θα διδάξουν εθελοντικά : η κα Γιάλπα, η κα Γιαννοπούλου, η κα Δεδότση, η κα Καλαμπόκα, η κα Λήλου, η κα Σαφαρή, ο κ. Παλυβός, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Σταυρόπουλος και ο κ. Τσόπελας.

Ευχαριστούμε βέβαια και τον διευθυντή του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Κων/νο Κωνσταντούλα, ο οποίος υποστηρίζει φέτος το Θερινό Σχολείο, όπως και ο δήμος Ήλιδας.

Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς επικοινωνίας μας, που είναι η ΟΡΤ, οι εφημερίδες ΠΑΤΡΙΣ, Πρώτη και Πρωϊνή, η ΕΡΤ Πύργου και το Ήλιδα Κάμπος.

Η συντονίστρια κα Αθ. Μπαλωμένου (αριστερά) με την καθηγήτρια του Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών κα Σπ. Σουλιώτη και τη γραμματέα της ΕΜΕ Ν. Ηλείας κα Β. Δεδότση

Πολλές ευχαριστίες στους Μεγάλους Χορηγούς της διοργάνωσης : την εταιρεία Θεοδωρακόπουλος Πάνος & Υιός, το ζαχαροπλαστείο Νίκας, το εστιατόριο Αλάτι & Πιπέρι, το ξενοδοχείο Αγνάντιο, το κατάστημα ηλεκτρικών Mega Παρράς, το σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, το δικηγορικό γραφείο Βασίλη Παπαδόπουλου, τον Α.Ο. Λέοντες, το La casa del vino, το Pronto café και τα βιβλιοπωλεία: Βιβλιοπανόραμα, Κύκλος, Εκτυπόραμα και Περί γραφής.

Αρκετές οι συμμετοχές των παιδιών παρά τα προβλήματα που υπήρξαν (κυρίως λόγω της καραντίνας)

Στο 2ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο Ηλείας συμμετέχουν οι μαθητές που το νέο σχολικό έτος θα φοιτήσουν στην ΣΤ Δημοτικού  και σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ενώ αποτελεί και προτεινόμενη δράση από το ΠΕ.Κ.Ε.Σ Δυτ. Ελλάδας.

Θερινά Μαθηματικά Σχολεία λειτουργούν σε αρκετές χώρες του κόσμου και έχουν τύχει μεγάλης αποδοχής. Στη χώρα μας ο θεσμός ξεκίνησε από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία το 2007 με το Θερινό Μαθηματικό Σχολείο στη Νάουσα Ημαθίας, συνεχίστηκε με Θερινό Μαθηματικό Σχολείο στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, αλλά και στη Μαγνησία, ενώ ακολούθησαν στο Ηράκλειο Κρήτης και από το 2019 και στην Ηλεία.

Τιμόθεος Κόρδας: «Τα παιδιά ασχολούνται με πολλά πράγματα, όχι μόνο με μαθηματικά»

Για το 2ο Θερινό Μαθηματικό Σχολείο Ηλείας ο κ. Τιμόθεος Κόρδας, μαθηματικός και μέλος της Μαθηματικής Εταιρείας παραρτήματος νομού Ηλείας τόνισε στην εφημ. «Πατρίς».

«Στο 2ο Λύκειο Πύργου, όπως και στο 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, διοργανώνεται το δεύτερο θερινό σχολείο, που είναι για μαθητές από την 6η δημοτικού, μέχρι και την τρίτη γυμνασίου. Πρόκειται για ένα σχολείο για όσα παιδιά ενδιαφέρονται για τα μαθηματικά. Ταυτόχρονα όμως γίνονται και άλλα μαθήματα που έχουν σχέση με τα μαθηματικά, όπως μαθήματα για το σκάκι, για την ρομποτική και άλλα. Επίσης θα έρθουν στο θερινό σχολείο και συντονιστές σύμβουλοι εκπαίδευσης από την Πάτρα, οι οποίοι θα κάνουν μαθήματα με γρίφους. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να ασχοληθούν με πολλά πράγματα που αφορούν την γνώση των μαθηματικών. Στο 2ο θερινό σχολείο έχουν δηλώσει συμμετοχή 60 μαθητές. Λόγω της καραντίνας και λόγω διαφόρων άλλων προβλημάτων που υπήρξαν, δεν είχαν τα παιδιά την ευκαιρία να ενημερωθούν αρκετά για το θερινό σχολείο και τα σχολεία τελείωσαν λίγο γρήγορα. Θεωρούμε όμως ότι τις επόμενες χρονιές θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή και όταν τα παιδιά καταλάβουν ότι το σημερινό σχολείο δεν έχει να κάνει αμιγώς με τα μαθηματικά, αλλά και με άλλες δραστηριότητες, θα υπάρξει περισσότερο ενδιαφέρον από αυτά».

Μερικές λεπτομέρειες για το σχολείο

Το Θερινό Μαθηματικό Σχολείο θα πραγματοποιείται πρωινές ώρες και συγκεκριμένα από τις 9.00 -12.30.

Στο 2ο ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ συμμετέχουν οι μαθητές των Δήμων Πύργου, Ζαχάρως, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

Στο 2ο ΕΠΑΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ συμμετέχουν οι μαθητές των Δήμων Ήλιδας, Πηνειού, Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Εκτός από μαθήματα μαθηματικών με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν το πνεύμα των θεμάτων από Διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν Ρομποτική, Σκάκι, Γρίφους, ενδιαφέρουσες ομιλίες στις οποίες θα δίνεται έμφαση στη σχέση των μαθηματικών με άλλες επιστήμες. Τα μαθήματα παραδίδονται αποκλειστικά από μαθηματικούς οι οποίοι είναι μέλη της Μαθηματικής Εταιρείας ή συνεργάτες του Παραρτήματος.

Κάθε μαθητής με την εγγραφή του παραλαμβάνει:

(α) φάκελο στον οποίο υπάρχουν φυλλάδια ασκήσεων και τα υλικά που θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου .

(β) 4 τεύχη του περιοδικού Μικρός Ευκλείδης που είναι για το Δημοτικό ή 4 τεύχη του Περιοδικού Ευκλείδης Α που είναι για το Γυμνάσιο .

(γ) βεβαίωση συμμετοχής από το Θερινό Σχολείο, αλλά και αναμνηστικά δώρα, όπως μπλουζάκια , στυλό, μπρελόκ κ.α.

Όλη η επικαιρότητα