31 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Η πανδημία αύξησε τις καταθέσεις αλλά η φτώχεια συνεχίζεται…

Share

Η δεκαετής οικονομική κρίση και η πανδημία Covid-19 που συνεχίζεται και τείνει προς Covid-22, επιβαρύνουν και αναδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Ηλεία.

Ένας νομός που «παράγει» τουρισμό, πολιτισμό και αγροτικά προϊόντα, τομείς που εξακολουθούν να δοκιμάζονται σκληρά.
Γυρίζω είκοσι χρόνια στο παρελθόν και ψάχνω να βρω επενδύσεις και μεγάλα έργα στον νομό και δεν βρίσκω να έγινε κανένα.

Όσο για τον αγροτικό τομέα και τις εύφορες εκτάσεις του ευλογημένου κατά γενική ομολογία τόπου, βαδίζει τον δικό του Γολγοθά με τους περιορισμούς και τις εισαγωγές προϊόντων, κάτι που σημαίνει ότι αφού δεν πουλάμε, δεν εισπράττουμε.
Όλα αυτά προκύπτουν από την έρευνα που κάναμε και τις συζητήσεις που είχαμε με υψηλόβαθμα Τραπεζικά στελέχη, προκειμένου να προσεγγίσουμε την οικονομική κατάσταση των κατοίκων.

Από την ίδια έρευνα προκύπτουν στοιχεία για τη διάθεση που εκδηλώνεται σχετικά με νέες επενδύσεις και τάσεις σε συνάρτηση με τις υπάρχουσες υποδομές και φυσικά με κριτήριο το καθεστώς που επιβάλλει η πανδημία.
Η ανεργία, τα χρέη, τα εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, η δύσκολη οδική πρόσβαση στον νομό και οι ανύπαρκτες επενδύσεις αποτελούν τα βασικά στοιχεία της πραγματικότητας.

Οι τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών του 2021

Τα τελευταία χρόνια το αγροτικό εισόδημα συρρικνώθηκε επικίνδυνα με τις βασικές καλλιέργειες του καρπουζιού και της τομάτας να σημειώνουν πτωτικό ρεκόρ σε πωλήσεις. Από την άλλη ο τουρισμός στο Κατάκολο για το 2020 ήταν μηδενικός και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων το 2021 προσέγγισαν γύρω στα 140 με 150 πλοία, τα οποία λόγω της κατάστασης δεν έχουν πληρότητα.
Η Αρχαία Ολυμπία το 2020 και 2021 δοκιμάστηκε τόσο με την πανδημία όσο και με τις πυρκαγιές και τις ακυρώσεις που ακολούθησαν.
Επιπλέον οι καλλιέργειες ελιάς και οι κτηνοτροφικές μονάδες που έγιναν παρανάλωμα του πυρός λόγω των πυρκαγιών σημαίνει ότι φέτος δεν θα υπάρχουν έσοδα. Συνεπώς ο φετινός χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος και με τον κίνδυνο των κατολισθήσεων να είναι ορατός.

Με το βλέμμα στραμμένο στο 4ο κύμα της πανδημίας

Παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας να στηρίξει από την αρχή της πανδημίας κυρίως τους επαγγελματίες της εστίασης, του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, η αγορά συνεχίζει να λειτουργεί με περιοριστικά μέτρα και οι επιχειρηματίες εμφανίζονται να έχουν «γονατίσει» οικονομικά και να δυσκολεύονται να επιστρέψουν τις «επιστρεπτέες» και να ανταποκριθούν στα συσσωρευμένα χρέη τους.
Τα συστήματα υγείας παραμένουν στο κόκκινο αποδεικνύοντας τον αιφνιδιασμό που δέχτηκαν όλα τα κράτη από τον κορωνοϊό, μία κατάσταση με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Παγκόσμια Οικονομία.

*1,2 δισ. ευρώ οι καταθέσεις στην Ηλεία

«Λεφτά υπάρχουν», αλλά τα έχουν λίγοι!

Οι καταθέσεις των Ηλείων στις τράπεζες ανέρχονται περίπου στα 1,2 δισ., αυξημένες κατά 200.000,00 ευρώ καθώς η πανδημία έβαλε φρένο στις αγορές, τη διασκέδαση και τις μετακινήσεις και έτσι τα χρήματα αποταμιεύτηκαν.

Αφορούν κυρίως λογαριασμούς στην Αμαλιάδα, την Ανδραβίδα, τα Λεχαινά και τη Βάρδα. Οι περισσότεροι από τους καταθέτες ασχολούνται με καλλιέργειες πολλών στρεμμάτων γης ή με επιχειρήσεις που σχετίζονται με αγροτικά προϊόντα.
Οι αγρότες του κάμπου είναι πιο θετικοί και απορροφούν περισσότερα αναπτυξιακά προγράμματα εξασφαλίζοντας μεγάλα ποσοστά επιδότησης και μεγαλύτερη ευελιξία στις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

Στέλεχος συστημικής τράπεζας δήλωσε στην εφημ. «Πατρίς»: «Στον κάμπο αρκετοί στρέφονται σε άλλες μορφές καταθέσεων προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες αποδόσεις των κεφαλαίων τους, έτσι λιγότεροι επιλέγουν τις παραδοσιακές καταθέσεις όπως ταμιευτήρια και προθεσμίες και στρέφονται στα αμοιβαία κεφάλαια και τα ομόλογα καθώς τα επιτόκια των τραπεζών τείνουν να μηδενιστούν και τα καταστήματα αποκτούν ρόλο φύλαξης και όχι τοκισμού των χρημάτων».

Οι φτωχοί του νότου…

Μέσος όρος καταθέσεων στην Ηλεία

Ο Πύργος, η Ολυμπία, η Ζαχάρω, η Ανδρίτσαινα και η Κρέστενα, εμφανίζουν περιορισμένες καλλιέργειες, με εξαίρεση τον κάμπο του Επιταλίου, έτσι, οι αγρότες εδώ που εκμεταλλεύονται μικρότερες εκτάσεις, έχουν και μικρότερο εισόδημα και λόγω της μορφολογίας του εδάφους οι ημιορεινές και ορεινές περιοχές έχουν διαφορετικές καλλιέργειες από τις πεδινές. Ταυτόχρονα εμφανίζονται αισθητά πιο συγκρατημένοι στις επιχειρηματικές επενδύσεις και διστακτικοί στην απορρόφηση προγραμμάτων.

Τα έργα και η παραγωγή φέρνουν τον πλούτο

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, επενδυτές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υλοποίηση έργων τουρισμού στην Ηλεία τα οποία θα δώσουν θέσεις εργασίας όπως η περιοχή από το δέλτα του Αλφειού, έως το Γιαννιτσοχώρι προκειμένου να κατασκευαστούν ξενοδοχειακές μονάδες και σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις. Όμως το Προεδρικό Διάταγμα του Κυπαρισσιακού Κόλπου, το οποίο απαγορεύει όλες τις δραστηριότητες, σε συνάρτηση με την έλλειψη ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου, παγώνουν την όποια επιθυμία, κάτι που προκύπτει και από μελέτες κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, με πάγιο αίτημα την κατασκευή του δρόμου Πάτρας- Πύργου- Τσακώνας, έργο που συζητείται για περισσότερα από 25 χρόνια.
Επιπλέον το χάος που επικρατεί με τις Πανεπιστημιακές Σχολές οι οποίες κλείνουν, συμβάλλει στην ερήμωση και εγκατάλειψη του τόπου, καθώς είναι γνωστό ότι οι νέοι φέρνουν ζωή στον τόπο, με την ενοικίαση κατοικιών, την εστίαση κ.ά.

Μειώθηκαν και τα τραπεζικά καταστήματα

Από τον Μάρτιο του 2020 ελάχιστες είναι οι νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη επαγγέλματος και χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό. Οι περισσότερες αφορούν μεταβιβάσεις από τον γονιό στο παιδί ή και τροποποιητικές συστάσεις εταιρειών.
Αποτέλεσμα της κατάστασης είναι να συρρικνωθούν και τα τραπεζικά καταστήματα καθώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τα προϊόντα τους. Ποιος δεν θυμάται τη δεκαετία του 2000 τον υπερβολικό αριθμό των τραπεζικών καταστημάτων που λειτουργούσαν στον Πύργο, μετατρέποντάς τον σε… «Λουξεμβούργο», μια πραγματικότητα που διήρκησε για 8- 9 χρόνια, μέχρι την πτώση που ακολούθησε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πιέσει τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ευέλικτα δάνεια πλην όμως εξαιτίας της χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας σε συνδυασμό με τα δυσμενή στοιχεία των επιχειρήσεων απορρίπτεται το 60,5% των αιτημάτων.

Ο Μέσος Όρος των τραπεζικών καταθέσεων

Αυξημένες κατά αρκετά δια. ευρώ ήταν οι καταθέσεις των τραπεζών το 2020 με τα πιο χαμηλά ποσά αποταμιεύσεων να καταγράφονται στο Κιλκίς με μέσο όρο τα 2.906 ευρώ, στην Ηλεία με 2.895 ευρώ και στην Αιτωλοακαρνανία 2.869 ευρώ.