32ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας: Μια γιορτή πολιτισμού ξεκινά στις 16 Ιουλίου – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Share

Την επίσημη πρεμιέρα της Ιφιγένειας εν Αυλίδι του Ευριπίδη στις 16 Ιουλίου 2022, ενός από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, θα φιλοξενήσει το 32ο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, που φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του συμμετέχει στην παραγωγή και οργάνωση θεατρικής παράστασης που θα παρουσιαστεί και στην Επίδαυρο.

Είναι μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, της 5η Εποχής Τέχνης, της Εταιρείας Τέχνης Ars Aeterna του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη,  με την Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Ιωάννα Παππά, Γιώργο Χρυσοστόμου κ.α. στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.  Το νέο θέατρο της Αρχαίας Ήλιδας θα είναι και ο χώρος που θα φιλοξενήσει και το τελικό στάδιο της προετοιμασίας με όλους τους συντελεστές της παραγωγής πριν την επίσημη πρεμιέρα της 16ης Ιουλίου.

Εκτός από την Ιφιγένεια εν Αυλίδι, πρόκειται να φιλοξενηθούν σημαντικές παραγωγές από το χώρο της αρχαίας ελληνικής  δραματουργίας, καθώς και από την παγκόσμια νεότερη και σύγχρονη.

Το πρόγραμμα του 32ου Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας 2022 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πρόκειται να φιλοξενηθούν οι παραστάσεις:

  • Φιλοκτήτης του Σοφοκλή Σκηνοθεσία: Μαρλέν Καμίνσκι Σκηνικό-Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα, με τον Τάσο Νούσια, τη Μαρία Πρωτόπαππα και τον Γιώργο Αμούτζα.
Ο Τάσος Νούσιας κρατά το ρόλο του Φιλοκτήτη στην παράσταση που σκηνοθετεί η Μαρλέν Καμίνσκυ, η Μαρία Πρωτόπαππα αναμετριέται με έναν ανδρικό ρόλο, εκείνον του πολυμήχανου Οδυσσέα και ο Γιώργος Αμούτζας είναι ο Νεοπτόλεμος. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών (Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος, Τάσος Θεοφιλάτος, Παντελής Αρουσαλίδης, Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος, Φοίβος Μαρκιανός), υπό τη μουσική διεύθυνση της Βαγγελιώς Βελλή-Κοσμά
  • Μήδεια του Ευριπίδη σκηνοθεσία Αιμίλιος Χειλάκης και Μανώλης Δούνιας, με την Αθηνά Μαξίμου, που θα ενσαρκώσει την Μήδεια, τον Αιμίλιο Χειλάκη τον Αναστάσιο Ροιλό. Στις κορυφαίες του χορού θα δούμε τις: Γιώτα Νέγκα και Μυρτώ Αλικάκη.

  • Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου και μουσική Φοίβου Δεληβοριά. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Βλαδίμηρος Κυριακίδης κ.α.

  • Αντιγόνη»του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Λιθουανού Cezaris Graužinis. Στο ρόλο της Αντιγόνης η Έλλη Τρίγγου, του Κρέοντα ο Βασίλης Μπισμπίκης και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης Κορυφαίος του Χορού.

  • Ηλέκτρα του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γιώργος Κωνσταντίνου κ.α.

  • Και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, με τον Γιάννη Στάνκογλου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί και φέτος κατόπιν πολλών παρακλήσεων από φίλους του Φεστιβάλ που δεν κατάφεραν πέρυσι να παρακολουθήσουν την παράσταση λόγω των συνθηκών από την πανδημία του κορωνοιού.

Από τη νεότερη δραματουργία θα παρουσιαστούν οι παραστάσεις:

Τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου τα Ματωμένα Χώματα. σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, Παίζουν: Κώστας Καζάκος, Μιχάλης Σαράντης, Αντίνοος Αλμπάνης κ.α.

Ο κατά Φαντασίαν Ασθενής. Σκηνοθεσία/μουσική/διασκευή και πρωτότυπο κείμενο: Κώστας Γάκης με τον Θανάση Τσαλταμπάση.

Ο Κουρέας της Σεβίλλης Σκηνοθεσία, Χορογραφία: Σοφία Σπυράτου

Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φάνης Μουρατίδης κ.α.

Γυάλινος Κόσμος του Τένεσι Ουίλιαμς σε μετάφραση Στέλιου Βαφέα, σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη. Παίζουν: Λένα Παπαληγούρα, Άννα Μάσχα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Γιάννης Κουκουράκης.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις και με τις υπόλοιπες παραστάσεις (παιδικές και άλλες), ενώ αμέσως μετά το Πάσχα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση του 1ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου που θα πραγματοποιηθεί 6-7-8 Μαΐου 2022 στον Πολυχώρο Πολιτισμού στην Αμαλιάδα.