Πολιτισμός

3η μέρα προβολών Νεανικού Κινηματογράφου στην Πάτρα

ice_dragon.jpg

Ο Χουάν και το σύννεφο – πρόκειται για μια ταινία κινουμένων σχεδίων διάρκειας 16 λεπτών – και οι ταινίες μυθοπλασίας  «Πίσω απ’ την κουρτίνα»  και «Ο δράκος του πάγου» θα προβληθούν  στις 9.15΄το βράδυ της Τετάρτης 1η Ιουλίου στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της ενότητας παιδικού και νεανικού κινηματογράφου που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

 

Ο Χουάν και το σύννεφο

του Giovanni Macceli

Ισπανία, 2014, animation, 16’

Ο Χουάν δεν έχει φίλους. La Nube είναι το όνομα του σύννεφου. Ούτε κι αυτό έχει

φίλους. Από τότε που συναντήθηκαν έγιναν φίλοι. Ωστόσο, καθώς ο Χουάν μεγάλωνε

χάθηκε στο γκρίζο κόσμο των μεγάλων.

 

 

Πίσω από την κουρτίνα

του Teemu Nikki

Φιλανδία, 2013, μυθοπλασία, 7’

Πρόκειται για μια σχολική οντισιόν τη δεκαετία του ’80. Ο Mikko δεν έχει ωραία φωνή, αλλά έχει κάνει πολλές πρόβες. Όμως το να τραγουδάς μπροστά σε κοινό δεν είναι εύκολο. Μήπως θα ήταν ευκολότερο αν κρυβόταν πίσω από μια κουρτίνα;

Ο δράκος του πάγου / The Ice Dragon

Σουηδία, μυθοπλασία, 35mm, έγχρωμη, 77΄ ,2012

Ο εντεκάχρονος Mik ζει στη Στοκχόλμη με τον αδελφό του τον Tony και τον αλκοολικό πατέρα του. Του αρέσουν οι φάλαινες, το χαρντ ροκ και η ζωγραφική. Έχει μάθει ότι οι φάλαινες κλαίνε όταν χάνονται, και όποτε μένει μόνος του πιστεύει ότι ακούει το κλάμα τους. Μια μέρα, η Κοινωνική Υπηρεσία τον στέλνει να μείνει με τη θεία του τη Lena στο Σελέτ, ένα χωριουδάκι της βόρειας Σουηδίας. Εκεί, πιάνει φιλία με τον Bengt και τον Bertil, δυο αδέρφια που ζουν στο διπλανό σπίτι. Ο Bengt του μαθαίνει να ψαρεύει «δράκους των πάγων», δηλαδή λούτσους. Στη συνέχεια το σκάει πάνω σε έναν δράκο των πάγων, γίνεται ιδιοκτήτης ενός εργοστασίου γατών, ερωτεύεται για πρώτη φορά, και τελικά βρίσκει το δρόμο για το σπίτι του.

Martin Högdahl

Γεννήθηκε το 1975 στη Σουηδία. Σπούδασε στη Dramatiska Institutet (Σχολή Κινηματογράφου, Τηλεόρασης, Ραδιοφώνου και Θεάτρου) της Στοκχόλμης και στη Σχολή Φωτογραφίας και Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου (HFF) στο Πανεπιστήμιο του Γκέτενμποργκ. Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 40 μικρού μήκους ταινίες και δύο επεισόδια μιας σειράς της Σουηδικής Κρατικής Τηλεόρασης (SVT). Έχει μεγάλη εμπειρία στη συνεργασία με παιδιά και νέους. Πριν από έξι χρόνια, άρχισε να συνεργάζεται με την Illusion Film και τον Peter Hiltunen. Έχουν γυρίσει δύο 30λεπτες ταινίες με νεανικά θέματα που έχουν προβληθεί από την SVT καθώς και σε πολλά φεστιβάλ παγκοσμίως. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του είναι το The Ice Dragon. Το όραμά του είναι να διηγηθεί ιστορίες που μπορούν να αγγίξουν ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Όλη η επικαιρότητα