Εκπαίδευση Ηλεία

3o Δημοτικό Αμαλιάδας: Κέρδισαν γνώσεις και εμπειρίες στην Πορτογαλία!

Ακούστε το άρθρο

Με εμπειρίες και πολλά κέρδη επέστρεψαν από την Πορτογαλία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 3ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας, οι οποίοι ταξίδεψαν στο πλαίσιο στο εξωτερικό στο πλαίσιο της πρώτης κινητικότητας του εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου βρέθηκαν στην πόλη Ponte De Lima της Πορτογαλίας και είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ευρωπαίους μαθητές και εκπαιδευτικούς οι οποίοι μετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα το οποίο τιτλοφορείται: «Surfing Our Roots- Αναζητώντας τις ρίζες μας». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα διαρκέσει δύο χρόνια, ξεκίνησε το 2018 και θα ολοκληρωθεί το 2020.

Το ταξίδι στην Πορτογαλία ήταν ουσιαστικά η δεύτερη επίσκεψη, καθώς είχε προηγηθεί ταξίδι στην Λιθουανία στο οποίο όμως μετείχαν μόνο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που μετέχουν στο πρόγραμμα, οι οποίοι και ανέλαβαν την οργάνωση και σχεδιασμό των υπόλοιπων συναντήσεων.

Σημαντικές συνεργασίες

Σε αυτή την δεύτερη συνάντηση μετείχαν και μαθητές οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να καθίσουν στα ίδια θρανία με τους ευρωπαίους συμμαθητές τους και γνώρισαν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, κουλτούρα, ήθη και έθιμα.

Το Πορτογαλικό σχολείο ήταν ένα πολύ μεγάλο εκπαιδευτικό ινστιτούτο , το οποίο περιελάμβανε και τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης και προσχολικής αγωγής. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου του 3ου δημοτικού σχολείου Αμαλιάδας συνεργάστηκαν με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και στην σχεδίαση των μαθημάτων και ανανέωσαν την συνεργασία τους για το επόμενο ταξίδι που θα πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία, και συγκεκριμένα στην πόλη Almere, από τις 2 έως τις 8 Ιουνίου για την συνέχιση του συγκεκριμένου project.

Κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην Πορτογαλία οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά εργαστήρια και παιδαγωγικές συναντήσεις και παρουσίασαν τις εργασίες που έγιναν στα σχολεία τους πριν την επίσκεψη, όπως επίσης και τις δραστηριότητες που πρόκειται στην πορεία.

Από την άλλη πλευρά οι μαθητές πήραν  μέρος σε ποικίλες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στην τάξη, σε εργαστήρια και στα μαθήματα, χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, έγιναν ¨δάσκαλοι¨ των ευρωπαίων συμμαθητών τους, τους δίδαξαν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Επίσης, μίλησαν για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, για την Αρχαία Ολυμπία και την Αρχαία Ήλιδα. Στα πλαίσια του προγράμματος επισκέφτηκαν  την πόλη της Ponte de Lima (την αρχαιότερη πόλη της Πορτογαλίας), το ιστορικό κέντρο του Πόρτο (μνημείο της Unesco), άλλες γειτονικές πόλεις και τα ιστορικά τους μνημεία (Μπράγκα και την Βιανα Καστέλλο).

Όλη η επικαιρότητα