Ηλεία

3ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: Κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού

Ακούστε το άρθρο

Ενεργή συμμετοχή είχαν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Αμαλιάδας στις δράσεις του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Την προηγούμενη εβδομάδα το σχολείο μετατράπηκε σε κυψέλη δημιουργίας και πολιτισμού, καθώς τα παιδιά δέχτηκαν την επίσκεψη της συγγραφέως Ελένης Πριοβόλου, προχώρησαν στην δημιουργία τριών ταινιών με smartphones και παρακολούθησαν και ταινία.

 

‘Ανέκριναν’ την συγγραφέα

Η κα Ελένη Πριοβόλου κατά την επίσκεψή της στο σχολείο είχε την ευκαιρία να συζητήσει με μαθητές της Β’ τάξης και με πρωτοβουλία του διευθυντή του σχολείου κ. Ράλλη και των φιλολόγων κ. Τόγια, κ. Παπαγγελή και κ Μπούρα, τα παιδιά είχαν ετοιμάσει μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την συγγραφέα, με αφορμή τα βιβλία της: ‘Καπετάν Ζωή’ και ‘Οι φύλακες των αστεριών’.

Η συγγραφέας αρχικά μίλησε για ευρύτερα θέματα που απασχολούν τους νέους την σημερινή εποχή, όπως είναι η τέχνη, η πολιτική, η εκπαίδευση αλλά και η θέση του πνευματικού ανθρώπου στην κοινωνία της κρίσης και του καταναλωτισμού και στην συνέχεια εξήγησε στους μαθητές την διαδικασία συγγραφής ενός βιβλίου, ενώ παράλληλα εστίασε στην αξία που έχει η ενασχόληση των παιδιών με το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων.

Επίσης, προέτρεψε τους μαθητές να ασχολούνται με την συγγραφή και να λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς δημιουργικής γραφής και να μην σταματούν την προσπάθεια, ενώ δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της που το σχολείο έχει βραβευθεί στο παρελθόν σε ανάλογους διαγωνισμούς.

Και οι μαθητές όμως δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους για την συνομιλία μαζί της.

 

Έκαναν ταινίες με smartphones

Μία δεύτερη επίσκεψη στο σχολείο, στο πλαίσιο πάντα των δράσεων του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, αποτέλεσε έκπληξη για τους μαθητές.

Πιο συγκεκριμένα, στο 3ο Γυμνάσιο βρέθηκε η Ιρλανδέζα σκηνοθέτης του BBC Laura Gaynor. Σκοπός της επισκέψεώς της ήταν η δημιουργία ταινίας από τους μαθητές της Β’ τάξης με την χρήση των smatphones.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται στο σχολείο, ωστόσο λόγο της συγκεκριμένης δράσης ενημερώθηκαν οι γονείς και οι μαθητές πήραν τα κινητά τους στο σχολείο και έμαθαν πώς μπορούν να φτιάξουν μια ταινία με εφαρμογές που έχουν διαθέσιμες στο κινητό τους.

Εκτός από την σκηνοθέτρια παρούσα ήταν και η υποδιευθύντρια του σχολείου κα Ελένη Σκορδίλη, η οποία βοήθησε τους μαθητές τόσο στην επικοινωνία, αφού η παρουσίαση έγινε στην Αγγλική γλώσσα, όσο και στην δημιουργία των ομάδων που έπρεπε να εργαστούν γρήγορα και παραγωγικά. Μετά από δύο ώρες το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό και δικαίωσε άπαντες. Τα παιδιά ακολούθησαν βήμα- βήμα τις οδηγίες της σκηνοθέτιδας, άφησαν την φαντασία τους ελεύθερη και δημιούργησαν τρεις μικρές ταινίες.

Οι μαθητές του τμήματος που συμμετείχε στο εργαστήριο αλλά και οι μαθητές όλου του σχολείου δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους και το ενδιαφέρον τους για την συγκεκριμένη δράση και πραγματικά έζησαν μία πρωτόγνωρη εμπειρία.

 

Προβληματίστηκαν

Η τρίτη δράση για το σχολείο αφορούσε την πολύ ενδιαφέρουσα ταινία: «Τα παιδιά της Χώρας του χιονιού» σε σκηνοθεσία Zara Balfour & Marcus Stephenson, τη οποία παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία παιδιών γεννημένων σε απομακρυσμένα χωριά των Ιμαλαΐων  στο Νεπάλ.  Σε ηλικία τεσσάρων ετών, κάποια παιδιά της περιοχής στέλνονται απ’ τους γονείς τους σε σχολεία της πρωτεύουσας Κατμαντού, με την ελπίδα ότι η εκπαίδευση θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή. Για δέκα χρόνια δεν υπάρχει μεταξύ τους η παραμικρή επικοινωνία.

Τώρα, στα δεκαέξι τους, παίρνουν τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Μια εξαντλητική πεζοπορία μέσα από τους ορεινούς όγκους θα τα οδηγήσει στον ανέγγιχτο από τον χρόνο τόπο τους. Οι πιστοί στις παραδοσιακές αρχές γονείς περιμένουν να δουν τα παιδιά τους, που έχουν μεγαλώσει σ’ έναν κόσμο με μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σύγχρονων ανέσεων. Και ξαφνικά χτυπάει ο εγκέλαδος…

Μία ταινία που είχε πολλά να ‘πει’ στα παιδιά.

Όλη η επικαιρότητα