Categories: Παιδί

4+1 πράγματα που προσπαθεί να σας πει το μωρό σας

Share

Το κλάμα δεν είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένα μωρό προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί μας. Η γλώσσα του σώματός του, ήδη από τον τρίτο μήνα μετά τη γέννησή του μπορεί να μας δείξει όλα όσα δεν μπορεί ακόμα να μας πει.

Προσέχοντας τα σημάδια που μας δίνει με τις κινήσεις και τις εκφράσεις του, εξασφαλίζουμε ότι το μωράκι μας μεγαλώνει χαρούμενο και υγιές.

Η δυσκολία αποκωδικοποίησης των σημάτων που μας δίνει το νέο μας μωράκι είναι μεγάλη. Το μόνο όμως που χρειαζόμαστε για καλύτερη επικοινωνία με τα μικρά μας πλασματάκια είναι παρατήρηση, και ίσως λίγη υπομονή. Όσο μεγαλώνουν και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους, μαθαίνουν σταδιακά να εκφράζουν όσα θέλουν με πιο ξεκάθαρο τρόπο, μέσω του κλάματος, των εκφράσεων, των στάσεων σώματος και των χειρονομιών τους.

Σύντομο κλάμα

Τα μωρά κλαίνε με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίον νιώθουν δυσφορία. Ένα κλάμα με σύντομα αναφιλητά μπορεί απλά να σημαίνει ότι πεινάει και ότι χρειάζεται άμεσα το μπιμπερό του. Το κλάμα μπορεί να συνοδεύεται από κλείσιμο του στόματός του με τη γροθιά του. Λίγο γάλα μωρού αρκεί για να το ηρεμήσει και να το απαλλάξει από το αίσθημα της πείνας.

Μακρόσυρτο κλάμα

Ένα κλάμα το οποίο είναι συνεχόμενο, χωρίς παύσεις, αποτελεί συνήθως τον τρόπο με τον οποίον το μωρό σας δείχνει ότι αισθάνεται πόνο. Συχνά ευθύνεται η πολύωρη παραμονή σε ακινησία (π.χ. σε κάθισμα κούνιας). Ορισμένες φορές όμως ο πόνος είναι λίγο της ανάπτυξης των πρώτων δοντιών. Φροντίζοντας να έχετε μαζί σας πιπίλες, οι μικροί σας ήρωες μπορούν να ανακουφίσουν τα ούλα τους από τον πόνο των πρώτων τους δοντιών.

Τέντωμα πλάτης

Το τέντωμα της πλάτης μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό σας βρίσκεται σε δυσφορία. Εάν γίνεται κατά τη διάρκεια του ταΐσματος, τότε κατά πάσα πιθανότητα προσπαθεί να σας πει ότι δεν πεινάει άλλο. Εάν όμως συμβεί όσο βρίσκεται στην κούνια ή στο κρεβάτι του, τότε η κίνησή του μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται άλλαγμα. Έχοντας πάντα μαζί σας καθαρές πάνες μωρού και μωρομάντηλα, διασφαλίζετε ότι δεν θα χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να γυρίσετε σπίτι για να αλλάξετε το μωράκι σας. Για να τους χαρίσετε την απόλυτη αίσθηση άνεσης, φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποια από τις διαθέσιμες πούδρες για μωρά, ώστε να ολοκληρώσετε το άλλαγμά τους.

Τρίψιμο ματιών

Το τρίψιμο ματιών συχνά δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από το ότι ήρθε η ώρα για ύπνο! Σε σπανιότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνεται λόγω φαγούρας, ίσως εξαιτίας κάποιας πιθανής αλλεργίας. Συνήθως όμως δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από ανάγκη για λίγη ξεκούραση. Χαρίστε του τον τέλειο ύπνο χρησιμοποιώντας υποαλλεργικό απορρυπαντικό και μαλακτικό για τα κλινοσκεπάσματά του, καθώς και ένα χαλαρωτικό σαμπουάν για μωρά για το μπάνιο του πριν κοιμηθεί.

Συνεχόμενο μουρμουρητό

Περίπου λίγο μετά τον τρίτο μήνα της ζωής του, το μωράκι σας θα αρχίσει να κάνει ήχους που θυμίζουν ένα συνεχόμενο μουρμουρητό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να μιμηθεί τις φωνές των γύρω του, καθώς σταδιακά προετοιμάζεται για τις πρώτες του λεξούλες.

Όλα τα μωράκια είναι διαφορετικά. Μελετώντας προσεκτικά τα μηνύματα που μας δίνουν, καταφέρνουμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους, σταδιακά μαθαίνοντας πώς να προβλέψουμε τις περισσότερες ανάγκες τους μέχρι να ξεκινήσει η λεκτική μας επικοινωνία. Βρείτε αυτά και άλλα πολλά ακόμα προϊόντα για την φροντίδα του μωρού σας στο online φαρμακείο Healthy Box.