Πολιτισμός

40 μέρες και διπλές καθημερινές προβολές από το onlinecinema του Φεστιβάλ Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Στο πλευρό των παιδιών, των νέων και όλης της οικογένειας βρίσκεται καθημερινά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, από τις πρώτες μέρες των περιοριστικών μέτρων.

Δημιούργησε, σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο, τοOIFFOnlineCinema, μια online ανοιχτή κινηματογραφική αίθουσα με ελεύθερη πρόσβαση, όπου προβάλλει δωρεάν, σε αποκλειστικές  προβολές,  ποιοτικές ταινίες, σύγχρονες και κλασικές, ελληνικές και ξένες.

Με απόλυτο σεβασμό στα πνευματικά δικαιώματα, εξασφάλισε τις άδειες προβολής σε συμφωνία με Έλληνες και ξένους παραγωγούς, διανομείς και δημιουργούς, καθώς και με τους Οργανισμούς Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων των Ελλήνων Σκηνοθετών «Αθηνά» και των Ελλήνων Ηθοποιών «Διόνυσος».

Καθημερινά, υπήρξε ένας  αγώνας δρόμου για να γίνονται συμφωνίες, για μετατροπές αρχείων,  για μεταφράσεις και υποτιτλισμούς αλλά πάντα, στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα, το OIFFOnlineCinema υποδεχόταν πανέτοιμο τους  εκατοντάδες θεατές του.

Η διαδικτυακή αίθουσα απέκτησε σταδιακά χαρακτηριστικά φυσικής κινηματογραφικής αίθουσας, με τους θεατές να χαιρετούν τους υπόλοιπους, να δηλώνουν από πού παρακολουθούν (από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και  της Κύπρου αλλά και από ΗΠΑ, Γερμανία, Αγγλία, Βρυξέλλες και Κοπεγχάγη). Σχόλια για τις ταινίες, χιούμορ, συναίσθημα.

Από τις 19 Μαρτίου που άρχισαν οι προβολές, ως τη Δευτέρα 27/4 προβλήθηκαν σε διπλές προβολές 40 «προγράμματα»:  39 μεγάλου μήκους ταινίες  και ένα «πακέτο» με 11 μικρού μήκους. Οι 5 ήταν ελληνικές,  1 ήταν από την Κύπρο (με ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν από  όλες τις χώρες του κόσμου) και οι υπόλοιπες από 19 χώρες (με ελεύθερη πρόσβαση και δωρεάν στην Ελλάδα και την Κύπρο).

Το OIFFOnlineCinema θα συνεχίσει τις προβολές μέχρι το τέλος των περιοριστικών μέτρων από τη νέα διεύθυνσηhttp://www.facebook.com/nplano

Ετοιμάζει ήδη τις μεταφράσεις και τους υποτιτλισμούς αριστουργημάτων του παγκόσμιου κινηματογράφου τις οποίες θα προβάλει από ψηφιακές κόπιες high definition.

Την Τετάρτη 29/4 θα προβληθεί Ο βασιλιάς των μασκών, το αριστούργημα του κινέζικου κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία του μέντορα της “5ης γενιάς” των κινέζων κινηματογραφιστών Γου Τιαν Μινγκ.

[Περίληψη, τρέιλερ και φωτογραφίες του Βασιλιά των Μασκών: http://www.neanikoplano.gr/content/%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8E%CE%BD-king-masks)

ΠΡΟΣΕΧΩΣ:

– Δυο αριστουργήματα της κινηματογραφικής τέχνης, του Τσέχου “Μελιές”, Κάρελ Ζέμαν: Ο θαυμαστός κόσμος του Ιουλίου Βέρν&Οι θρύλοι του βαρόνου Μινχάουζεν.

Ανίκι Μπόμπο, η πρώτη ταινία του κορυφαίου Πορτογάλου σκηνοθέτη Μανουέλ ντε Ολιβέιρα. Η ταινία πρόδρομος του ευρωπαϊκού νεορεαλισμού. Γυρίστηκε το 1942 ήταν εμπορική αποτυχία και 23 χρόνια αργότερα προβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση του Φεστιβάλ των Κανών, ως “ταινία αποκάλυψη”! Στην Ελλάδα έχει προβληθεί μόνο μια φορά, πριν πέντε χρόνια στον Πύργο της Ηλείας, σε αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας κι εδώ θα είναι μόλις η 2η προβολή, 78 χρόνια μετά τη δημιουργία της!

Το τραγούδι του γκρι περιστεριού, του Στανισλάς Μπαραμπάς, Βραβείο στο Φεστιβάλ Βενετίας και υποψήφιο για το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες.

Όλη η επικαιρότητα