Categories: Αποδράσεις

48 ώρες στο Μπάρι, στο άγνωστο στολίδι της νότιας Ιταλίας

Share

Όταν ακούμε τη λέξη Ιταλία το μυαλό μας πηγαίνει στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη, τη Βενετία. Η γειτονική μας χώρα, όμως, διαθέτει μια σειρά από «άγνωστες» πανέμορφες πόλεις, τις οποίες αξίζει να τις επισκεφτείς, να ξεναγηθείς στα σοκάκια τους και να φας αυθεντική και νόστιμη ιταλική κουζίνα.

Μία από αυτές είναι και το Μπάρι, το το οποίο ονομάζεται από πολλούς και «στολίδι της νότιας Ιταλίας». Τι είναι, όμως, αυτό που το κάνει τόσο ξεχωριστό και ποια αξιοθέατα θα πρέπει να επισκεφτείς όταν φτάσεις εκεί;

Τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείς στο Μπάρι

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες ιταλικές πόλεις, το Μπάρι χωρίζεται σε δύο τμήματα: στην νέα πόλη και την παλιά. Και τα δύο μέρη έχουν τις δικές τους ομορφιές. Η παλιά πόλη, όμως, συγκεντρώνει τα περισσότερα βλέμματα. Η αρχιτεκτονική της, τα πανέμορφα κτίρια, τα κάστρα, οι εκκλησίες, οι πλατείες και τα σοκάκια με τα λουλούδια και τα φαγητά δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο, το οποίο αξίζει να απολαύσεις.

Η βόλτα στην παλιά πόλη του Μπάρι ξεκινά από την Piazza del Ferrarese, που είναι σημείο συνάντησης των ντόπιων. Η περισσότερη κίνηση παρατηρείται κυρίως τα απογεύματα όταν μικροί και μεγάλοι κάθονται στα σκαλοπάτια της, τρώνε πίτσα και αγναντεύουν τη θάλασσα και το λιμάνι που βρίσκεται μερικά μέτρα μακριά.

Από εκεί και πέρα, τα σοκάκια και οι επιλογές είναι πολλές. Άλλωστε όλα τα πέτρινα δρομάκια έχουν τη δικιά τους ομορφιά και ιδιαιτερότητα. Ένα από αυτά φτάνει στην καθολική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που είναι ο πολιούχος του Μπάρι. Ο ναός είναι τεράστιος και αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις live και κάποιο θρησκευτικό μυστήριο. Μπορείς να καθίσεις να το παρακολουθήσεις και να βγάλεις και όσες φωτογραφίες θέσεις, χωρίς κανείς να σου πει απολύτως τίποτα.

Ένα ακόμη σημείο που αξίζει ξενάγηση είναι το Κάστρο του Μπάρι, ή αλλιώς Castello Svevo, το οποίο χτίστηκε το 1131 μ.Χ και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την αρχιτεκτονική του. Σήμερα είναι ανοιχτό προς επίσκεψη, ενώ φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις με σημαντικούς πίνακες ζωγραφικής.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψει κανείς πως το Μπάρι πρόκειται για μια παραλιακή πόλη. Που σημαίνει πως διαθέτει μερικές πολύ όμορφες παραλίες, όπως η Lama Monachile που βρίσκεται μόλις μερικά λεπτά από το ιστορικό κέντρο του Μπάρι και ξεχωρίζει για τους ψηλούς βράχους και τα εντυπωσιακά νερά και η Cala Paura που διαθέτει Γαλάζια Σημαία.

Πού να φας και πού να πιεις ωραία στην πόλη

Όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ιταλία, έτσι και στο Μπάρι υπάρχουν δεκάδες μέρη με πολύ νόστιμο φαγητό για όλα τα πορτοφόλια. Μπορείς για παράδειγμα, αν ταξιδεύεις με low bugdet να τη βγάλεις τρώγοντας πίτσα μαργαρίτα στο Il Veliero, που βρίσκεται πάνω στην Piazza del Ferrarese ή panini με ντόπιο κρέας στη Beccheria που είναι λίγα μέτρα μακριά.

Για καφέ και πρωινό, αξίζει να επισκεφτείς το Jérôme Cafè που βρίσκεται στη νέα πόλη και πολύ κοντά στην εκκλησία του Αγίου Φερδινάνδου και για gelato στην Antica gelateria Gentile. Τέλος, μην παραλείψεις φεύγοντας να πάρεις μαζί σου ένα σακουλάκι με τα παραδοσιακά ζυμαρικά Orecchiett­e που φτιάχνονται μόνο εκεί και πωλούνται στα σοκάκια της παλιάς πόλης.

Το Μπάρι είναι δεν είναι μια τεράστια πόλη. Έτσι, λοιπόν, με σωστό προγραμματισμό και σημείο διαμονής κοντά στο κέντρο της πόλης, μέσα σε δύο μέρες θα έχεις καταφέρει να τη γυρίσεις όλη. Κι αν τελικά δεν σου αρκέσει. Μπορείς να την επισκεφτείς και πάλι. Άλλωστε είναι τόσο κοντά στην Ελλάδα.

Πηγή: oneman.gr