Ηλεία

4ο Χορωδιακό Φεστιβάλ: Αισθαντικό μουσικό ταξίδι στην Αρχ. Ολυμπία αφιερωμένο στον Λαυρέντη

Ακούστε το άρθρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον αύλειο χώρο του Παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας το «4ο  Χορωδιακό Φεστιβάλ  Αρχαίας  Ολυμπίας», που ήταν αφιερωμένο στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που «έφυγε» από την ζωή πριν λίγες ημέρες…

Διοργανωτής της εκδήλωσης που παρέσυρε το πολυπληθές κοινό που την παρακολούθησε ήταν η Μικτή Χορωδία Πύργου που «άνοιξε» την μουσική εκδήλωση ενώ συμμετείχαν επίσης η Μικτή Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων, η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης, η Χορωδία Λέσχης Φιλόμουσων Λάρισας και η Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οι χορωδίες παρουσίασαν ελληνικά και ξένα τραγούδια γνωστών συνθετών καθώς και παραδοσιακά και λυρικά κομμάτια.

Το «4ο  Χορωδιακό Φεστιβάλ  Αρχαίας  Ολυμπίας» είχε τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, του  δήμου Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και  της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Ηλείας που έχουν «αγκαλιάσει» την διοργάνωση από το 2016 που ξεκίνησε.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με την εμφάνιση της Μικτής Χορωδίας Πύργου που –αποτίωντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα Λαυρέντη Μαχαιρίτσα– ερμήνευσε το «Και τι ζητάω» υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Θοδωρή Παναγοπούλου (και την Τζένη Λάγιου να συνοδεύει στο πιάνο) καταχειροκροτούμενη. Ακολούθησαν οι ερμηνείες του παραδοσιακού «Τη θάλασσας τα λόγια», «La Mer» των Trenet – Lasry, η «Άρνηση» του Μίκη Θεοδωράκη (αφιερωμένο λόγω της ημέρας, στον Νομπελίστα ποιητή μας, που έφυγε πριν από 48 χρόνια, στις 20 Σεπτέμβρη του 1971), και το «Της αγάπης τα αίματα» των Θεοδωράκη, με το θερμό χειροκρότημα να συνοδεύει το άκουσμα κάθε κομματιού.

Μετά την Μικτή Χορωδία Πύργου, στη σκηνή βρέθηκε η Δημοτική Χορωδία Φαρσάλων (με μαέστρο τον Κωνσταντίνο Μάτη), ακολούθησε η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης (με μαέστρο τον Στέλιο Λασκαρίδη και στο πιάνο τον Δημήτρη Αλεξανδρή), και ακολούθως η Χορωδία Λέσχης Φιλομούσων Λάρισας (υπό την διεύθυνση της Μάγδας Αλεξανδρή Δημόκα). Το φεστιβάλ «έκλεισε» με την εμφάνιση της διακεκριμένης Χορωδίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που αρχικά παρουσίασε αρχαιοελληνικό ύμνο του Σείκιλου ενώ ολοκλήρωσε την παρουσία της με το πολυαγαπημένο τραγούδι «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» του Ηλία Ανδριόπουλου (και στίχους του Μάνου Ελευθερίου).

Το πρόγραμμα παρουσίασε η Γκόλφη Γαβριλιάδη.

Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος μεταξύ άλλων, ευχήθηκε το φεστιβάλ, ακόμα κι από την επόμενη χρονιά, να μετεξελιχθεί σε Διεθνές, με την πρόεδρο της Μεικτής Χορωδίας Πύργου Ιωάννα Τζουανοπούλου να δηλώνει θετικά διακείμενη σε μια τέτοια προοπτική. «Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με γνώμονα την πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ενίσχυση της περιοχής μας. Θεωρούμε πως μια τέτοια εκδήλωση συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη, καθώς και στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας», τόνισε χαρακτηριστικά η κα Τζουανοπούλου. Στην συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον κ. Γεωργιόπουλο και τον πρώην αντιδήμαρχο Γιώργο Δεββέ για την στήριξή τους στον θεσμό του Χορωδιακού Φεστιβάλ.

Όλη η επικαιρότητα