Ηλεία Πολιτισμός

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου: Τριήμερο προβολών και δράσεων στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου υποδέχεται και φέτος η Αμαλιάδα, με ένα πλούσιο τριήμερο προβολών και παράλληλων δράσεων.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει τις πύλες του αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και περιλαμβάνει ένα πανόραμα ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 2ετίας, με προβολές στο Cine Cinema και ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας με συνδιοργανωτή τον δήμο Ήλιδας και χθες το μεσημέρι παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου από τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, την παραγωγό ταινιών και υπεύθυνη της οργανωτικής επιτροπής στην Αμαλιάδα Λίνα Γιαννοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Λυκούργο Πολυχρονόπουλο, στην διάρκεια της οποίας έγινε κάλεσμα στο κοινό για συμμετοχή στις δράσεις.

Πολιτιστική ανάδειξη

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος επεσήμανε ότι ο δήμος συνεχίζει την πολιτιστική του ανάδειξη, έτσι ώστε να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για την τέχνη του Ντοκιμαντέρ. Τόνισε δε ότι ο χαρακτήρας του ντοκιμαντέρ παραμένει ξεχωριστός, καθώς η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται με από άλλη οπτική και επιτυγχάνει έναν ακόμη σκοπό, να διαμορφώνει συνειδήσεις. Υπογράμμισε ότι με τις παράλληλες εκδηλώσεις δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσει και ο Πολυχώρος του δήμου και ευχαρίστησε την κα Γιαννοπούλου και τους εθελοντές.

Από την πλευρά της η κα Γιαννοπούλου αναφέρθηκε στις σπουδαίες ταινίες που θα προβληθούν, καθώς και στην έκθεση κόμικς και το σεμινάριο εικονογράφησης και κόμικς που θα διεξαχθεί για τους εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Τόνισε ότι κάθε χρόνο η διοργάνωση είναι και καλύτερη και στάθηκε ιδιαίτερα στην αρωγή του δήμου Ήλιδας, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ. Επίσης, αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Τζίνας Πετροπούλου, αλλά και στη σημαντική συμβολή των υπευθύνων του Cine Cinema, των εθελοντών και των χορηγών που καταβάλλουν τα μέγιστα για την άρτια διεξαγωγή του.

Ο κ. Πολυχρονόπουλος ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και κάλεσε το κοινό να γεμίσει την αίθουσα.

Έκθεση και σεμινάριο

Οι προβολές του Φεστιβάλ θα ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή στις 6 το απόγευμα και εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 6:30 το απόγευμα, ενώ νωρίτερα θα προβληθούν οι ταινίες των μαθητών των σχολείων της Αμαλιάδας, που δημιούργησαν κατά την διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους. Μετά την εναρκτήρια ομιλία θα προβληθεί η ταινία «Που είναι ο Σινγκάλ», παρουσία του σκηνοθέτη Άγγελου Ράλλη.

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι παράλληλες εκδηλώσεις. Το Σάββατο από τις 2 το μεσημέρι έως τις 4, στο Αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο για εκπαιδευτικούς με θέμα «Καν’ το σαν εικονογράφος» με τον εικονογράφο και δημιουργό κόμικς Δημήτρη Κάσδαγλη.

Παράλληλα τις ημέρες του Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στον νέο Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας η έκθεση comics και εικονογράφησης «Εν Αιθρία 8», που θα περιλαμβάνει έργα 76 ελλήνων δημιουργών.

Να σημειωθεί ότι όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Φεστιβάλ εστιάζει σε μια συγκεκριμένη θεματική με ειδικές προβολές και για φέτος το αφιέρωμα είναι ‘Κινηματογράφος και υγεία’.

Όλη η επικαιρότητα