Αθλητισμός Ηλεία Πολιτισμός

4ΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: Τερματισμός δίπλα στο Αρχαίο Στάδιο

Ακούστε το άρθρο

Εκεί που η Δόξα του Μαραθωνίου, συναντά το Ολυμπιακό Πνεύμα. Εκεί, πάνω από το Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, θα τερματίσουν οι αθλητές τον 4ο Μαραθώνιο της Ολυμπίας την Κυριακή 1η Απριλίου. Και δε θα είναι Πρωταπριλιάτικο ψέμα, αφού χθες το απόγευμα το ΚΑΣ ενέκρινε το αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του Μαραθωνίου.

Ο 4ος Μαραθώνιος Ολυμπίας, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αγώνες του εαρινού προγράμματος συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της ελληνικής αλλά και παγκόσμιας δρομικής κοινότητας. Στόχος της διοργάνωσης είναι να δώσει την ευκαιρία στους δρομείς της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού να αγωνισθούν στην μαραθώνια απόσταση στον τόπο που γεννήθηκε το Ολυμπιακό Πνεύμα.

Ο Μαραθώνιος Ολυμπίας είναι αφιερωμένος στον πρώτο άνθρωπο στην ιστορία που ολοκλήρωσε την απόσταση του Μαραθώνιου, τον Χαρίλαο Βασιλάκο, ο οποίος ήταν επιπλέον και ο ασημένιος Ολυμπιονίκης στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896.

Η επιτυχία του 1ου Μαραθωνίου Ολυμπίας στις 29 Μαρτίου του 2015, γέννησε την επιθυμία στους διοργανωτές και δρομείς που εκείνη την ημέρα τερμάτισαν στον ιερό τόπο της Ολυμπίας, την επόμενη χρονιά, να τερματίσουν μέσα στο Αρχαίο Στάδιο. Παρά τις προσπάθειες των διοργανωτών, τα επόμενα δυο χρόνια το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν είχε εγκρίνει τα αιτήματα. Ωστόσο, κάποιοι από τους δρομείς, που κάθε χρόνο τρέχουν στον Μαραθώνιο της Ολυμπίας, πέρσι, θέλησαν να «τερματίσουν» στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και το έκαναν επισκεπτόμενοι τον Αρχαιολογικό χώρο ιδιωτικά, αμέσως μετά τον τερματισμό τους, στο Δημαρχείο της πόλης.

Πάνω από το Αρχαίο Στάδιο

Το φετινό αίτημα, της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και της Οργανωτικής Επιτροπής του 4ου Μαραθωνίου Ολυμπίας, έφτασε στο ΚΑΣ τροποποιημένη. Το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης του ΚΑΣ αφορούσε την έγκριση ή μη αιτήματος για παραχώρηση χρήσης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας για τη διεξαγωγή του 4ου Μαραθωνίου Ολυμπίας 2018 και τον τερματισμό των αθλητών επί του επαρχιακού δρόμου στη ΒΑ είσοδο του αρχαίου Σταδίου.

Τελικά, το ΚΑΣ, εξετάζοντας προσεκτικά τον φάκελο του αιτήματος, έδωσε το «πράσινο φως» και έτσι, οι δρομείς του 4ου Μαραθωνίου (της κλασικής διαδρομής των 42,195 χλμ και του ημιμαραθωνίου των 21,0975 χλμ) θα τερματίσουν στο ευρύτερο αρχαιολογικό τοπίο, διασχίζοντας τον περιμετρικό δρόμο του αρχαιολογικού σταδίου, κάνοντας τα τελευταία μέτρα παράλληλα του Αρχαίου Σταδίου.

Εγγραφές και ημερομηνίες

Το μέχρι τώρα ενδιαφέρον των αθλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι μεγάλο και αυτή η θετική εξέλιξη, σίγουρα θα κάνει πολλούς περισσότερους να αποφασίσουν να συμμετάσχουν σ’ αυτόν τον αγώνα και να τερματίσουν εκεί απ’ όπου αρχίζουν όλα. Εκεί, που γεννήθηκαν οι αξίες του αθλητισμού και του Ολυμπισμού.

Καταληκτική ημερομηνία εγγραφών ορίζεται η Παρασκευή 23 Μαρτίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται στο https://www.olympiamarathon.gr/

Όλη η επικαιρότητα