Life

5+1 Συμβουλές για Ασφάλεια στο Χώρο Εργασίας

Δείτε σημαντικά tips για μεγαλύτερη ασφάλεια στον χώρο εργασίας και αποφύγετε καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους.

Η δημιουργία ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων. 

Με τη σειρά της, η κατοχύρωση της ασφάλειας των εργαζομένων μπορεί να ευνοήσει με πολλούς τρόπους και την ίδια την επιχείρηση. 

Αυτό συμβαίνει, καθώς:

  • Αυξάνει την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων
  • Ενισχύει το ηθικό των εργαζομένων 
  • Ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις
  • Μειώνει τα κόστη που προκύπτουν από τους τραυματισμούς, τις ασθένειες, αλλά και από τις διάφορες ασφαλιστικές απαιτήσεις
  • Δημιουργεί ένα καλύτερο ιστορικό ασφάλειας

Με άλλα λόγια, ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον είναι ένα χαρούμενο περιβάλλον!

Φυσικά, δεν έχει σημασία αν είμαστε εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες, αν χειριζόμαστε επικίνδυνα μηχανήματα ή αν εργαζόμαστε σε γραφείο. 

Κίνδυνοι εγκυμονούν σε όλους τους χώρους εργασίας και πρέπει να μάθουμε πώς να τους αντιμετωπίζουμε. 

Πάμε να δούμε, λοιπόν, μια λίστα με συμβουλές για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, που θα πρέπει να ενσωματώσουμε όλοι στην καθημερινή μας ρουτίνα! 

H2: Αναφέρουμε πάντα μη ασφαλείς συνθήκες και κινδύνους

Πρέπει να αναφέρουμε πάντα τις μη ασφαλείς συνθήκες και τους πιθανούς κινδύνους που εντοπίζουμε στον εργασιακό μας χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να ακολουθούμε την προβλεπόμενη διαδικασία και να ενημερώνουμε άμεσα τους αρμόδιους για το θέμα, εάν δεν είμαστε εμείς αυτοί.

Στην περίπτωση που δεν αναφερθούν έγκαιρα οι κίνδυνοι, αυξάνονται οι πιθανότητες τραυματισμού στο χώρο εργασίας. 

H2: Φοράμε προστατευτικό εξοπλισμό και ειδικά ρούχα εργασίας

Πολλές φορές αμελούμε να φορέσουμε τον προστατευτικό μας εξοπλισμό ή έστω ένα μέρος αυτού, επειδή νιώθουμε ότι μας επιβαρύνει και μας καθυστερεί στην εργασία μας.

Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό λάθος, καθώς ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι σχεδιασμένος ώστε να μας προστατεύει από διάφορους τραυματισμούς και ασθένειες. 

Βέβαια, η επιλογή του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού, αλλά και των ρούχων εργασίας, θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες και το είδος της δουλειάς μας. 

Για παράδειγμα, κάποιος που εργάζεται ως ηλεκτρολόγος είναι καταλληλότερο να επιλέξει ένα παντελόνι εργασίας αντιστατικό. Από την άλλη, για κάποιον που εργάζεται σε εξωτερικό χώρο, ένα ανακλαστικό παντελόνι θα ήταν πολύ χρήσιμο.

H2: Χρησιμοποιούμε σωστά τον εξοπλισμό και τα εργαλεία μας

Για να αποφευχθούν τραυματισμοί, χρησιμοποιούμε μόνο μηχανήματα τα οποία γνωρίζουμε να χειριζόμαστε. 

Τα μηχανήματα αυτά θα πρέπει να καθαρίζονται και να συντηρούνται τακτικά, ώστε να μην παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα κατά τη χρήση τους. 

Τέλος, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιούμε τα διάφορα μηχανήματα και εργαλεία μόνο για τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται. 

Η2: Διατηρούμε καθαρό τον χώρο και τον πάγκο εργασία μας

Αποφεύγουμε την ακαταστασία στον χώρο / πάγκο εργασίας μας και δεν κρατάμε αχρείαστα αντικείμενα σε αυτά. 

Το να έχουμε διασκορπισμένα πράγματα στον χώρο όπου εργαζόμαστε μπορεί να αποτελέσει ένα σοβαρό κίνδυνο. Πάνω στη βιασύνη μας μπορούμε να σκοντάψουμε σε ένα από αυτά και να τραυματιστούμε. 

Επίσης, φροντίζουμε να απολυμαίνουμε συχνά τη συγκεκριμένη περιοχή, ειδικά αν τη μοιραζόμαστε μαζί με άλλους συναδέλφους. 

H2: Κάνουμε διαλείμματα και μένουμε ενυδατωμένοι 

Σταματάμε λίγο να ξαποστάσουμε ή φεύγουμε από την οθόνη του υπολογιστή για λίγη ώρα. 

Η έντονη εργασία χωρίς διαλείμματα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κούραση,  η οποία δεν μας επιτρέπει να αφοσιωθούμε πλήρως στο task που έχουμε αναλάβει. 

Κάτι τέτοιο δημιουργεί, φυσικά, πιθανούς κινδύνους, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τους συναδέλφους μας, καθώς μπορούμε να προκαλέσουμε άθελά μας κάποιο ατύχημα.

Επιπλέον, φροντίζουμε ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι, είτε είναι χειμώνας, είτε καλοκαίρι. 

Αυτό μας βοηθάει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να αποτρέψουμε το αίσθημα ζαλάδας και την έλλειψη συγκέντρωσης που προκαλούνται όταν αφυδατώνεται ο οργανισμός μας. 

H2: Ενημερωνόμαστε για τις νέες διαδικασίες ασφαλείας στην εργασία μας

Βεβαιωνόμαστε ότι κατανοούμε πλήρως τις στάνταρ διαδικασίες ασφαλείας που ισχύουν στη δουλειά μας.

Στην περίπτωση που δεν είμαστε σίγουροι για κάποια διαδικασία, τότε ζητάμε διευκρινίσεις από κάποιον αρμόδιο.

Αν ακολουθήσουμε πιστά τα παραπάνω βήματα, αυξάνουμε σημαντικά την ασφάλεια στο χώρο της εργασίας μας, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τους συνεργάτες μας. 

Επίσης, δημιουργούμε ένα πιο ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, όπου μπορούμε να δουλεύουμε περισσότερο άνετα και αποδοτικά. 

Όλη η επικαιρότητα