Γυναίκα Υγεία

5 έλεγχοι που κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει για την υγεία της

gunaika-kai-giatros.jpg
Ακούστε το άρθρο

Οι γυναίκες είναι σίγουρα πιο εξοικειωμένες με το θέμα «πρόληψη» από ότι οι άνδρες. Ας δούμε ωστόσο, ποια είναι εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέχουν περισσότερο.

Οι περισσότερες γυναίκες τηρούν το ετήσιο τσεκ-απ και την επίσκεψη στο γυναικολόγο τους μια φορά το χρόνο και είναι σίγουρα περισσότερο συνειδητοποιημένες στο θέμα της πρόληψης, από τους άντρες.

Παρά ταύτα, δεν αρκεί μια 10λεπτη επίσκεψη στο ιατρείο μια φορά το χρόνο για να κλείσει το θέμα της ιατρικής πρόληψης. Η παρατήρηση του σώματος, είναι κάτι που πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση από το ίδιο το άτομο και όχι από έναν τρίτο, ακόμα και αν είναι γιατρός, μια φορά στις 365 μέρες.

Ο οργανισμός μας δίνει τις περισσότερες φορές σημάδια και όσο πιο γρήγορα τα αποκωδικοποιήσουμε, τόσο καλύτερα για εμάς. Ακολουθούν 4 ρουτίνες και τρόποι παρατήρησης του σώματος, ώστε να μάθουμε να «ακούμε» το σώμα μας όταν εκείνο μας «μιλάει».

Παρατηρήστε τη ροή της περιόδου

Εαν παρατηρήσετε αιμορραγία εκτός του τακτικού σας κύκλου, είναι πιθανό να συμβαίνει λόγω έντονου στρες, αλλά μπορεί να είναι ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Η αιμορραγία μπορεί να είναι σύμτωμα ενδομητρίωσης, μέχρι ινομυωμάτων της μήτρας, μέχρι και καρκίνου του τραχήλου. Πριν πανικοβληθείτε, γιατί μπορεί όλα αυτά να μην αφορούν καν εσάς, επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας.

Εαν είναι κάτι πιο σοβαρό από ψυχοσωματικό σύμπτωμα, τότε όσο πιο σύντομα το εντοπίσετε τόσο καλύτερα. Εαν μάλιστα τηρείτε τις ετήσιες επισκέψεις στο γυναικολόγο σας και κάνετε κάθε χρόνο τεστ ΠΑΠ, τότε δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε αφού τυχόν καρκινικά ή προκαρκινικά κύτταρα θα έχουν εμφανιστεί εκεί.

Εξετάστε τα νύχια σας

Σκούρες γραμμές κάτω από τα νύχια, είναι πιθανά σημάδια καρκίνου του δέρματος. Μπορεί μεν ο καρκίνος του δέρματος να έχει συνδεθεί με τις ιδιόμορφες ελιές, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί και κάτω από τα νύχια και οι σκούρες γραμμές είναι ένα από τα συμπτώματα.

Κιτρινωπές, καφέ ή μαύρες γραμμές υποννοούν βλάβη στα κύτταρα που μπορεί να έχει προκληθεί από μελάνωμα. Οι θάνατοι από  μελάνωμα αυξάνονται όσο περνάνε τα χρόνια, γι’ αυτό καλό είναι όσο περισσότερο μπορείτε να προφυλάσεστε.

Η προφύλαξη σημαίνει κυρίως πρόληψη, γι’ αυτό μόλις παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στα νύχια σας, επισκεφτείτε το δερματολόγο σας άμεσα και ενημερωθείτε για τον καρκίνο του δέρματος και πως μπορείτε να προστατευτείτε από ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ελέγχετε την επιδερμίδα σας

Μέσω της επιδερμίδας μπορείτε να δείτε συμπτώματα πολυκυστικών ωοθηκών, όπως είναι η εμφάνιση έντονης τριχοφυίας και τα σπυράκια. Η κατάσταση των πολυκυστικών ωοθηκών, είναι πολύ συχνή και ταλαιπωρεί τις γυναίκες, που τις έχουν, με ασταθή κύκλο, αυξημένη παραγωγή ανδρικών ορμονών και τριχοφυία στο πρόσωπο, το στήθος, το στομάχι και την πλάτη.

Το ανησυχητικό με τις πολυκυστικές είναι ότι είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα γονιμότητας, μεταβολικά σύνδρομα, ακόμα και διαβήτη.

Επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας για να αξιολογήσει εκείνος τη σοβαρότητα της κατάστασης, μέσω αιματολογικών εξετάσεων και κολποσκόπησης. Αν και δεν υπάρχει τρόπος άμεσης αντιμετώπισης των πολυκυστικών ωοθηκών, πρόσληψη αντισυλληπτικών χαπιών  και αλλαγή συνηθειών μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα.

Τσεκάρετε τις μασχάλες σας

Εαν παρατηρήσετε πυκνότερης υφής και σκούρας απόχρωσης δέρμα στις μασχάλες σας, τότε καλά θα κάνετε να προχωρήσετε σε περαιτέρω εξετάσεις, αφού είναι πιθανο να έχετε εμφανίσει διαβήτη. Αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης οδηγεί στην αφύσικα μεγάλη παραγωγή δερματικών κυττάρων που έχουν σαν αποτέλεσμα την αυξημένη πυκνότητα και σκουρόχρωμη υφή του δέρματος στις μασχάλες.

Αν είστε υπέρβαρη, τότε οι πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη αυξάνονται. Επιπλέον, σχετικό οικογενειακό ιστορικό, πολυκυστικές ωοθήκες  και υψηλή πίεση είναι παράγοντες που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εμφάνιση της νόσου.

Προσέχετε τα βλέφαρά σας

Έαν στα βλέφαρά σας εντοπίσετε μικρούς ασπριδερούς σβώλους τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη πολύ αυξημένη χοληστερίνη. Αυτοί οι σβώλοι είναι αποθήκες χοληστερίνης κάτω από το δέρμα και για να συμβαίνει αυτό σημαίνει ότι η χοληστερίνη σας έχει χτυπήσει κόκκινο και η αντιμετώπισή της θα πρέπει να γίνει προτεραιότητά σας.

Η υψηλή χοληστερίνη, βάζει σε κίνδυνο την καρδιά σας και θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας άμεσα. Η απώλεια βάρους, η τακτική άσκηση και η σωστή διατροφή είναι τρόποι για να ρίξετε τη χοληστερίνη. Εαν ωστόσο η πάθηση είναι κληρονομική, τότε θα αναλάβουν τα φάρμακα να κάνουν τη δουλειά.

Πηγή: clickatlife.gr

Όλη η επικαιρότητα