5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος – Καιρός… να σεβαστούμε το Περιβάλλον

Ξεχωριστή σημασία έχει η σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που θα τιμηθεί με πολύπλευρες εκδηλώσεις σε όλα τα σημεία του πλανήτη Γη.

Η πανδημία του κορωνοϊού απέδειξε ότι η ανθρώπινη «παρέμβαση» στο Περιβάλλον έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το ίδιο το ανθρώπινο γένος… πολλοί αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα –πλέον- αλλαγής στη σχέση μας με το περιβάλλον κάτι για το οποίο μιλούν εδώ και πολλές δεκαετίες τα οικολογικά κινήματα σε όλο τον κόσμο…

Κι αν οι προηγούμενες γενιές «φρόντισαν» να πληγώσουν τον πλανήτη, την Ελλάδα, την Ηλεία, προξενώντας στο περιβάλλον μη αναστρέψιμες βλάβες, η ελπίδα ανήκει πάντα στους νέους! Αυτή την  ελπίδα θέλησε να μεταφέρει προς τους αναγνώστες της η εφημ. «ΠΑΤΡΙΣ» που σήμερα φιλοξενεί τις απόψεις οκτώ εφήβων-μελών της νεοσύστατης Περιβαλλοντικής Νεανικής Ομάδας «Πνοή» που φαίνονται αποφασισμένοι ν` αφήσουν το στίγμα τους στην περιοχή που γεννήθηκαν και ζουν -κάνοντας τη διαφορά σε σχέση με τους μεγαλύτερους- αναπτύσσοντας μια νέα σχέση όπου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον…

Εκτός από την άποψη τους τα μέλη της ομάδας προσκαλούν τους πολίτες να στηρίξουν την σημερινή δράση τους που περιλαμβάνει καθαρισμό της κεντρικής πλατείας Πύργου. Τόπος συνάντησης η πλατεία Ιατρίδη, στις 6:30 μμ (σ.σ. σακούλες και γάντια θα προμηθεύσουν οι ίδιοι τους συμμετέχοντες χάρις στην προσφορά του καταστήματος χαρτικών του κ. Τρύφωνα Βασιλόπουλου, στον Πύργο)…

Δημήτρης Σπηλιόπουλος

«Παγκόσμια ημέρα και αναρωτιέμαι, με το νεαρό μυαλό που διαθέτω: “Και ποια μέρα δεν είναι μέρα περιβάλλοντος;”. Ας την λέμε γιορτή του περιβάλλοντος στην τελική. Κάθε “σήμερα” πρέπει να αποτελεί ημέρα σεβασμού προς τον πλανήτη μας και όσους τον κατοικούν. Ειδάλλως το αύριο θα μας βρει σε έναν διαφορετικό από αυτόν που γνωρίζουμε πλανήτη. Έτσι, έστω και κάνοντας κατάχρηση της έννοιας “περιβαλλοντική ημέρα”, ας σκεφτούμε τουλάχιστον σήμερα ποιες οι επιπτώσεις των πράξεων της ανθρωπότητας απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και απέναντι στους ίδιους μας τους εαυτούς. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι με την φύση και μάλιστα την έχουμε ανάγκη, δεν μας έχει. Ας την προστατεύσουμε λοιπόν, κάλλιο αργά παρά ποτέ!».

 

Περικλής Μικέλης

«Σήμερα είναι μια μέρα που κατά τη γνώμη μου μόνο αδιάφορη δε πρέπει να μας περνά καθώς “γιορτάζει” ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι ευρέως γνωστή η προσφορά του περιβάλλοντος στην καθημερινότητα του ανθρώπου ενώ επίσης γνωστή είναι και η εκμετάλλευση που δέχεται από τον τελευταίο. Θεωρώ πως είναι αναγκαίο η μέρα αυτή να αποτελέσει έναυσμα για όλους τους ανθρώπους έτσι ώστε να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στο περιβάλλον. Θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν, να παρατηρήσουν τις ολέθριες αλλαγές τις οποίες έχουν οι ίδιοι προκαλέσει στο βωμό του χρήματος και να συνειδητοποιήσουν πως χωρίς το περιβάλλον δεν υφίσταται ζωή, εξέλιξη και πρόοδος. Ιδιαίτερα οι νέοι άνθρωποι που αποτελούν το μέλλον της ανθρωπότητας οφείλουν να μεριμνήσουν για τη φροντίδα της φύσης πρωτοστατώντας στην οποία περιβαλλοντική δράση οργανώνεται και να μην γίνονται φερέφωνα κερδοσκοπικών και επεκτατικών βλέψεων εις βάρος του περιβάλλοντος».

 

Γιώργος Κατσαλάς

«Ο σημερινός εορτασμός αποτελεί μια συμβολική πράξη για την ανάδειξη της προσφοράς της φύσης στη ζωή του ανθρώπου. Καθένας έχει χρέος να σκέφτεται και να πράττει θεωρώντας τον εαυτό του όχι έξω και πάνω τη φύση αλλά ως οργανικό μέλος της ούτως ώστε να αποφευχθεί η άμετρη εκμετάλλευση και υποβάθμιση της. Οι καιροί ου μενετοι και γι` αυτό όλοι μας οφείλουμε να κινητοποιηθούμε για ένα καλύτερο μέλλον. Διεκδικούμε την πράσινη και αειφόρο ανάπτυξη σκεπτόμενοι πως κανένας δεν έχει το δικαίωμα να υποθηκεύει το μέλλον των επερχόμενων γενεών, των παίδων και των εγγονών μας!»

 

Ελένη Χριστοδουλοπούλου

«Κάθε μέρα που ξημερώνει αποτελεί για τα μέλη της περιβαλλοντικής ομάδας “πνοή” μια αφορμή για συνειδητοποίηση της επιτακτικής ανάγκης τους ανθρώπου για συνένωση με την φύση. Η ημέρα που έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος αποσκοπεί στον ίδιο ακριβώς σκοπό. Καλούμε τους συμπολίτες μας να συμπράξουν στην σημερινή μας δράση ώστε συλλογικά να ενδυναμώσουμε την σχέση μας με το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αναπνέουμε, ώστε να καρπωθούμε ο καθένας μας προσωπικά αστείρευτες ωφέλειες από την διαδικασία αυτή. Ελάτε να ενωθούμε κάνοντας καλό, δίνοντας έμφαση σε έναν εναλλακτικό δρόμο, αυτόν της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης».

 

Παπανδρέου Αναστασία

«Η σημερινή είναι μια από τις σημαντικότερες ημέρες του χρόνου. “Γιορτάζουμε” το περιβάλλον, αξιοποιούμε τα δικαιώματά μας ως υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες και συνεισφέρουμε έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην βελτίωση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον. Το χώμα που πατάμε, ο αέρα που αναπνέουμε, όλα μπορούν να βελτιωθούν με απλές πράξεις μεγάλης αξίας. Πράξεις στις οποίες εμείς οι ίδιοι θα προβούμε και θα το εκτιμούσαμε ιδιαίτερα αν κι εσείς συμμετείχατε ώστε να μεγαλώσει η παρέα μας και όλοι μαζί να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο. Ραντεβού λοιπόν σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Πύργου, για να κάνουμε την ΑΛΛΑΓΗ».

 

Γιώτα και Αργύρης Λάκκας

«Γλυκοχαράζει, η δροσιά και το φως επισκέπτονται τον επίγειο παράδεισο. Το θρόισμα των φύλλων. Ο βρυχηθμός της θάλασσας. Ο ήλιος πέφτει και ο ουρανός μεταμορφώνεται σε ζωγραφιά. Σε όλα αυτά και ακόμα περισσότερα αφιερώνεται η σημερινή ημέρα. Η συστηματική εκμετάλλευση, η αγνωμοσύνη του ανθρώπου για όσα απλόχερα μας προσφέρει η φύση μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. Οι συνθήκες πιέζουν να αλλάξουμε σελίδα! Η ανάπαυλα που επέβαλε η πανδημία του Κορωναιού δύναται να αξιοποιηθεί. Επιτέλους ας συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς, οι άνθρωποι, βασιζόμαστε στη φύση και όχι το αντίθετο. Επιθυμία της ΠΝΟΗΣ και κάθε ΠΝΟΗΣ ανά τον κόσμο είναι να διαμορφώσουμε έναν κόσμο καλύτερο από αυτόν που έφτασε στα χέρια μας».

 

Παναγιώτης Στάμος

«Κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου “γιορτάζει” το Περιβάλλον, καθώς ο ΟΗΕ έχει ορίσει την ημέρα αυτή ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Χιλιάδες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης πραγματοποιούνται παγκοσμίως με κοινό στόχο να αντιληφθούμε όλοι μας ότι οι έννοιες “οικολογία”, “περιβαλλοντική συνείδηση” και “περιβαλλοντική προστασία” μας αφορούν πολύ πιο άμεσα απ` όσο νομίζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο καθένας μας ξεχωριστά έχει τη δύναμη να συμβάλλει ενεργά και ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Με βασικό γνώμονα όλα τα παραπάνω δίνουμε ραντεβού σήμερα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης μας ώστε να γνωριστούμε και να συνομιλήσουμε με όλους τους Πυργιώτες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου μας».

 

Παναγιώτης Λάττας (Δασάρχης Πύργου)

«Το κλίμα αλλάζει και αλλάζει ταχύτατα και αιτία είναι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη παρέμβαση. Δυστυχώς η οικονομική ανάπτυξη από τη μία πλευρά και από την άλλη ο εγωισμός κάθε μέρα και περισσότερο υποβαθμίζουν το περιβάλλον. Δυστυχώς εδώ στην Ηλεία παρόλο που είμαστε προικισμένοι με ένα πλούτο από φυσικά δασικά οικοσυστήματα που προσφέρουν τα ύψιστα και στον άνθρωπο, στη φύση και στο περιβάλλον, εμείς είτε με την αμέλεια μας είτε με τον ανέμελο τρόπο που ζούμε δε τον σεβόμαστε. Ως αποτέλεσμα έχουμε πολλές δασικές πυρκαγιές και μάλιστα σε χρονικά σημεία εκτός της δύσκολης αντιπυρικής περιόδου, ανεξέλεγκτη απόθεση απορριμμάτων, γενικότερα ενέργειες που τις περισσότερες φορές δημιουργούν μη αναστρέψιμες μεταβολές στο περιβάλλον. Θεωρώ πως την ημέρα του Περιβάλλοντος θα πρέπει να την γιορτάζουμε καθημερινά διότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας. Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους συμπολίτες μας είναι πως το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία μας δεν είναι αυτοσκοπός. Βασικός παράγοντας είναι ο άνθρωπος, το φυσικό περιβάλλον και ο εναρμονισμένος τρόπος της αειφόρου ανάπτυξης. Επίσης δεν είναι η προστασία αλλά σεβασμός αυτό που επιβάλλεται να δείξουμε απέναντι στο περιβάλλον γιατί όλοι όσοι ζούμε στον τόπο μας, στην Ελλάδα, σε όλο το πλανήτη δεν είμαστε ιδιοκτήτες… είμαστε ένοικοι και θα ακολουθήσουν τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές. Οφείλουμε με τις ενέργειες και τις πράξεις να γίνουμε αρωγοί στον αγώνα που κάνει η Πολιτεία προκειμένου να έχουμε αν ασφαλές, φυσικό περιβάλλον έτσι όπως αρμόζει σε μια πολιτισμένη κοινωνία».

 

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης (Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς & ποταμού Αλφειού):

«Όταν αναφερόμαστε στην  ομορφιά της παρτίδας μας εξυμνούμε τις παραλίες, το φυσικό περιβάλλον, τα ιστορικά αξιοθέατα κ.ά. Όλοι γνωρίζουμε ότι η προστασία και η ανάδειξη τους αποτελεί βασική προϋπόθεση για να  παραμένει η χώρα μας ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Δυστυχώς όμως αντί να αναδεικνύουμε και να προστατεύουμε το φυσικό περιβάλλον η κυβέρνηση με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο δίνει το ελεύθερο να  αλλοιωθεί το φυσικό ανάγλυφο περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Αλήθεια, μπορούμε να φανταστούμε τα Ζαγοροχώρια γεμάτα ανεμογεννήτριες; Τις χρυσές παραλίες της περιοχής μας να κινδυνεύουν από τις εξορύξεις που προγραμματίζουν τόσο στο Κατάκολο όσο και στα Ιόνια νησιά; Τους παραγωγικούς κάμπους της Ηλείας γεμάτους φωτοβολταικά; Αν θέλουμε να φύγει η περιοχή μας από την υπανάπτυξη πρέπει να κινηθούμε σε επενδύσεις που θα αλλάξουν προς το καλύτερο το φυσικό περιβάλλον ώστε να γίνει ο τόπος μας πιο ελκυστικός. Τα ποτάμια μας να γίνουν επισκέψιμα και καθαρά, να ανακυκλώνουμε τα απορρίμματα, αστικά και αγροτικά. Να γίνουν επενδύσεις  που θα επαναφέρουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα τονώσουν την τοπική οικονομία με εμβληματικά έργα όπως η αναγέννηση της λίμνης Μουριάς, η δημιουργία αστικών πάρκων, με το να ορίσουμε χρήσεις γης στις παραλιακές ζώνες που θα συνδυάζουν την φυσική ομορφιά με την τουριστική ανάπτυξη. Η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος έρχεται να μας θυμίσει ότι μέσα από την προστασία της φύσης μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα».