Γεύσεις

5 λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις πατατοσαλάτα

Ακούστε το άρθρο

Η πατατοσαλάτα είναι από τα πιο νόστιμα συνοδευτικά για ψητό κρέας και ενώ μοιάζει πολύ εύκολη στην παρασκευή της, υπάρχουν 5 συνηθισμένα λάθη που αν διορθώσεις η επόμενη πατατοσαλάτα σου θα είναι νοστιμότερη από ποτέ.

1. Ξεφλουδίζεις τις πατάτες πριν τις βράσεις
Το πιο συνηθισμένο λάθος και βασικά το πρώτο όλων όταν φτιάχνουμε πατατοσαλάτα, είναι το ξεφλούδισμα της πατάτας πριν το βράσιμο. Οι καθαρισμένες πατάτες απορροφούν περισσότερο νερό κατά το βράσιμο, με αποτέλεσμα να γίνονται «νερουλιαστές» τόσο στην υφή όσο και στη γεύση τους. Ιδανικά τις πλένεις καλά, με ένα βουρτσάκι για να απομακρυνθεί χώμα και βρωμιά, τις βράζεις με τη φλούδα και τις ξεφλουδίζεις μετά.

2. Βάζεις το νερό να βράσει στην κατσαρόλα πριν τις βάλεις μέσα
Ποτέ δεν βάζουμε τις πατάτες κατευθείαν σε νερό που βράζει, γιατί δεν μαγειρεύονται ομοιόμορφα, με αποτέλεσμα εξωτερικά να μοιάζουν έτοιμες για πουρέ ενώ στο εσωτερικό τους μένουν σχεδόν ωμές και σκληρές. Το μυστικό για τέλεια βρασμένες πατάτες είναι να τις βάζετε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, που τις καλύπτει τελείως και μετά να βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά.

3. Δεν αλατίζεις το νερό που βράζουν οι πατάτες
Το νερό που βράζουν οι πατάτες πρέπει να είναι πάντα αλατισμένο, γιατί έτσι αναδεικνύεται η γεύση τους.

4. Δεν βράζεις τις πατάτες όσο πρέπει
Οι πατάτες είναι το βασικό υλικό της πατατοσαλάτας, γι αυτό και πρέπει να είναι άψογα βρασμένες, ούτε λιγότερο από όσο πρέπει με αποτέλεσμα να είναι τραγανές, ούτε περισσότερο σαν να πρόκειται να γίνουν πουρές. Ο χρόνος βρασμού είναι περίπου 30 λεπτά, αλλά για να τεστάρεις αν έχουν βράσει όσο πρέπει, να ξέρεις ότι είναι έτοιμες όταν μπορείς να τις τρυπήσεις άνετα με ένα πιρούνι.

5. Δεν τους βάζεις το dressing τη σωστή στιγμή
Τα υλικά που θα προσθέσεις στην πατατοσαλάτα σου, όπως αλλαντικά ή λαχανικά, μπορείς να τα αποφασίσεις ελεύθερα, με βάση τα δικά σου γούστα, όπως και το dressing, που συνήθως είναι είτε κάποια βινεγκρέτ είτε μία sauce με βάση τη μαγιονέζα. Βέβαια, επειδή το dressing είναι αυτό που θα κάνει την πατατοσαλάτα σου πραγματικά νόστιμη, πρέπει να ξέρεις ότι ο χρόνος που θα το προσθέσεις είναι καθοριστικός. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις βινεγκρέτ, τότε θα τη βάλεις όσο ακόμη οι πατάτες είναι ζεστές, από την άλλη αν το dressing έχει ως βάση τη μαγιονέζα τότε θα πρέπει να το προσθέσεις όταν οι πατάτες έχουν κρυώσει.

via

Όλη η επικαιρότητα