5 Συμβουλές για Εξοικονόμηση Ενέργειας Στο Σπίτι

Share

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι σημαντική και πρέπει πάντα να την έχουμε στο μυαλό μας, καθώς με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε το περιβάλλον, αλλά και εξοικονομούμε χρήματα.

Υπάρχουν διάφορες συνήθειες και ενέργειες που μπορούν να σας βοηθήσουν να το πετύχετε αυτό. Κάποιες από αυτές πολύ πιθανό να τις έχετε ξανακούσει κι άλλες ίσως να μην είχατε σκεφτεί να τις εφαρμόσετε.

Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε εύκολες προτάσεις που θα σας βοηθήσουν σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας (και χρημάτων) στο σπίτι σας:

1.      Μην αφήνετε τα φώτα ανοιχτά

Είναι μια πολύ σημαντική και απαραίτητη πρώτη κίνηση. Στα δωμάτια που δεν βρίσκεται κάποιος καλό είναι να σβήνετε τα φώτα. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίζετε να μην έχετε περισσότερο φωτισμό απ’ ό,τι χρειάζεται σε ένα δωμάτιο.

Πολλές φορές, για παράδειγμα, όταν βρισκόμαστε στο σαλόνι που είναι πιο μεγάλος ο χώρος, ανάβουμε όλα τα φώτα δίχως κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Προσπαθήστε, λοιπόν, να έχετε στο νου σας ότι πρέπει να υπάρχουν αναμμένα φώτα τόσα όσα χρειάζονται και μόνο όπου πρέπει.

2.      Αντικαταστήστε τις παλιές λάμπες σας

Είναι ήδη αρκετά διαδεδομένο ότι οι παλιές λάμπες δεν βοηθούν καθόλου στην εξοικονόμηση ενέργειας, αντιθέτως επιβαρύνουν τη διαδικασία. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν το έχετε κάνει ήδη ή η σε περίπτωση που δεν δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο τι λάμπες αγοράζετε, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε να αντικαταστήσετε τις παλιές λάμπες με νέες, πιο οικονομικές. Οι λάμπες LED συγκεκριμένα είναι μια πολύ καλή επιλογή για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

3.      Επιλέξτε ένα καλό ενεργειακό πακέτο

Θα χρειαστεί να κάνετε μια καλή έρευνα αγοράς για να βρείτε ένα πακέτο που εξυπηρετεί τις ανάγκες σας και σας εξοικονομεί πράγματι χρήματα. Οι επιλογές της αγοράς είναι πολλές (π.χ. θα βρείτε φθηνότερο ρεύμα για το σπίτι στο Revma.store) και σημασία έχει να διαλέξετε εκείνο το πακέτο που θα σας καλύπτει και θα σας προσφέρει σιγουριά.

4.      Μην αφήνετε στην πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε

Είναι μια συμβουλή που ακούμε συχνά όταν πρόκειται για εξοικονόμηση ενέργειας αλλά σπάνια εφαρμόζουμε 100%. Αν σκεφτείτε πόσες συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε έχετε συνδεδεμένες στην πρίζα αυτή τη στιγμή θα καταλάβετε ότι πρόκειται για κάτι που πρέπει πράγματι να υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας έως ότου να σας γίνει συνήθεια. Να θυμάστε, λοιπόν να βγάζετε από την πρίζα όσες συσκευές δεν χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας και σε βάθος χρόνου θα δείτε τη διαφορά.

5.      Διατηρήστε τη θερμοκρασία του χώρου

Ξεκινήστε κλείνοντας τις πόρτες σε όσα δωμάτια δεν χρησιμοποιείτε για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του χώρου ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε μέσα σε αυτό. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία δεν «φεύγει» από κάποιο κενό που υπάρχει. Για παράδειγμα, πολύ συχνά γύρω από τα παράθυρα και τις πόρτες υπάρχουν κενά που δυσκολεύουν τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας στον χώρο. Καλύψτε αυτά τα σημεία για να μην χρειάζεται να σπαταλάτε περισσότερη ενέργεια εξαιτίας αυτού.